KLASSIEK

Het Concertgebouworkest o.l.v. Peter Eötvös met Börtz ('Parodos'), Skrjabin ('Le poème de l'extase'), Ligeti ('Atmosphères') en Bartók (Pianoconcert nr 1 door Pierre-Laurent Aimard), vrijdag in Eindhoven (Muziekcentrum), zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal)....

Tournee

De Amsterdamse Bach Solisten brengen een Mozart-programma, 'La Finta Giardiniera', m.m.v. de sopraan Charlotte Margiono en verteller Lieuwe Visser, vrijdag in Leeuwarden (de Harmonie), zaterdag in Groningen (de Oosterpoort) en zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Roland Bader met Mendelssohn ('Midzomernachtsdroom'), Mozart (Vioolconcert nr 3 door Gil Sharon), Wagenaar en Schubert (Symfonie nr 7), vanavond in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zaterdag in Heerlen (Stadsschouwburg).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Respighi, Reicha, Schnittke ('Concerto grosso nr 1 door Emmy Verhey en Skye Carman) en Stravinsky, vanavond in Tilburg (Concertzaal) en vrijdag in Haarlem (Concertgebouw).

Het Gelders Orkest o.l.v. Gabriel Chmura met Janácek (suite uit opera 'Het sluwe vosje'), Mozart (Pianoconcert nr 9 door Ronald Brautigam) en Elgar ('Enigma variations'), vanavond in Winterswijk (Cultureel Centrum), zaterdag in Nijmegen (De Vereeniging), zondag om 14.15 uur in Arnhem (Musis Sacrum).

Amsterdam

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont met Beethoven (Eerste pianoconcert door Entremont) en Sjostakovitsj ('Kammersinfonie'), vrijdag in de Grote Zaal.

Het Groot Omroepkoor o.l.v. Uwe Gronostay m.m.v. vocale solisten en pianist Leo van Doeselaar met 'Deutsche Motetten' van R. Strauss, 'Mirjams Siegesgesang' en 'Rosamunde' van Schubert, en 'Mein Odem ist schwach' van Reger, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

'De mooiste zigeunermelodieën' door violisten Sándor 'Buffo' Rigó, Sándor Jaroka Jr, Nello Mirando, de zangeres Elena Zamfira en een Hongaars orkest, zondag in de Grote Zaal.

Woensdag in de Grote Zaal een concertuitvoering van Verdi's Aida door de Württembergische Philharmonie Reutlingen en het Opera in Ahoy-koor.

De fluitiste Anne La Berge en percussioniste Yuko Suzuki improviseren en spelen werken van Barrett, Battistelli, Fuhler, Bollen en eigen werk, zondag om 16.30 uur in De IJsbreker.

Lien van der Vliet bespeelt het Adema-Philbertorgel van de Mozes en Aäronkerk, zondag om 16 uur. Programma: Welmers, Van Rossem, Messiaen.

Zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage een pianorecital door Marc Laforet (Debussy, Chopin); de AGA zaal van de Beurs om 15 uur het Chagall Duo met Schnittke en Brahms.

In Cristofori (Prinsengracht 583) vanavond pianist Marcel Worms met overzicht van jazzinvloeden op klassieke pianomuziek; zondag om 19.30 uur de bariton Bernard Kruysen en pianist Gerard van Blerk met Schuberts 'Die Winterreise'.

Den Bosch

Het Brabants Orkest o.l.v. Ernst van Tiel met 'Peer Gynt', vanavond in Theater a/d Parade.

Enschede

Pieter Wispelwey speelt vrijdag om 19.30 uur in het Muziekcentrum zes cellosuites van Bach.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Mozart, Schubert en Mendelssohn, woensdag in het Muziekcentrum.

Groningen

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Takuo Yuasa met Strauss' Suite in bes voor blazers en Mahlers Vierde symfonie m.m.v. de sopraan Monique Krüs, woensdag in de Oosterpoort.

Werken van Giacinto Scelsi door celliste Frances Marie Uitti, zondag om 11.30 uur in het Kerkje van Oostum, en door pianist Reinier van Houdt, zondag om 15.30 uur in de Pepergasthuiskerk.

Den Haag

In de Nieuwe Kerk woensdag de eerste van een serie concerten door de celliste Frances Marie Uitti, bijgestaan door steeds andere musici. Woensdag is dat de pianist Rolf Hind. Programma: Beethoven, Zimmermann, Beethoven en Oestvolskaja.

Rotterdam

In de Laurenskerk zaterdag om 15 uur de organist Thomas Trotter met Mendelssohn, Widor, Messiaen en Liszt.

Utrecht

Het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw met Webern, Kurtág en Bartók m.m.v. Harry van der Kamp (bas) en Marja Bon (piano), vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

Vrijdag en zaterdag in Vredenburg het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor met Strauss ('Vier letzte Lieder' door Elisabeth Meyer-Topse) en Mendelssohn (Symfonie nr 4).

Het Concertgebouworkest o.l.v. Chailly met Strauss ('Metamorphosen') en Mahlers Symfonie nr 5, op 24 september in Muziekcentrum Vredenburg.

Venlo

In het kader van het Festival Religieuze Muziek zaterdag in de Josephkerk om 10.30 uur een eucharistieviering m.m.v. de Utrechtse Vrouwen Scola en St. Franciscuskoor met Gregoriaanse gezangen en delen uit een mis van André Campra; dinsdag in de Maaspoort onder meer een uitvoering van Schuberts Symfonie nr 8.

Zeeuwsch-Vlaanderen

Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen biedt zaterdag in het Zuidlandtheater in Terneuzen het Amsterdams Marionetten Theater met Offenbachs 'Luchtkasteel'; zondag om 15 uur in Sas van Gent (RK Kerk) Capilla Flamenca en het Gregoriaans Koor uit Leuven met werk van Ockeghem, Obrecht, Desprez e.a.; dinsdag in Hengstdijk (RK Kerk) om 20 uur The Eloquent Songbook door Carolyn Watkinson, Maarten Koningsberger, Kelvin Grout e.a.; woensdag in Koewacht (RK Kerk) om 20 uur La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken m.m.v. Luc Devos op fortepiano met Haydn en Mozart.

Meer over