KLASSIEK

Het Radio Symfonie Orkest en de pianist Dmitri Alexev olv Kees Bakels met Rachmaninov-programma, vanavond in Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

De Berliner Symphoniker olv Alun Francis en de solisten Saskia Viersen (viool), Larissa Groeneveld (cello) en Niek van Oosterum (piano) met Beethovens Tripleconcert en Vijfde symfonie, vanavond in Rotterdam (de Doelen), maandag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Residentie Orkest olv Jos van Immerseel met Arriaga en Beethoven (Pianoconcert nr 2 door Ronald Brautigam), op 30 en 31 mei in Den Haag (Philipszaal).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Lucas Vis met Bernard, Schumann (Pianoconcert door Marietta Petkova) en Elgar, vanavond in Haarlem.

Het Noord Nederlands Orkest olv Victor Liberman met Weber, R. Strauss, R. van Dijk (Pianoconcert door Goeffrey Madge) en Ravel (La Valse), vanavond in Leeuwarden (Harmonie).

Het Gelders Orkest olv Robert Benzi, het Nederlands Concertkoor en de vocale solisten Angelina Ruzzafante en Birgit Remmert met Symfonie nr 2 van Mahler.

Kamermuziek

Het Renoir Ensemble met Roussel en Pierné, zondag om 11 uur in Kleine Zaal, Amsterdam.

Pianokwartetten van Lekeu, Fauré en Chausson door Philippe Graffin (viool), Toby Hoffman (altviool), Gary Hoffman (cello) en Pascal Devoyon (piano), woensdag in de Haagse Philipszaal.

Piano

Donderdag geeft Krystian Zimerman een recital in de Grote Zaal in Amsterdam. Programma: sonates van Haydn, Beethoven en Schubert.

Dinsdag in de Kleine Zaal in Amsterdam een recital door Igor Golenkov, winnaar van het eerste Vladimir Horowitz Concours in Kharkov. Programma: Beethoven, Prokofjev en Moesorgski.

Oude muziek

Het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereninging olv Jos van Veldhoven met het Requiem van Michael Haydn, vanavond in Naarden (Grote Kerk) en zaterdag in Rotterdam (Laurenskerk).

Duo Matteis (violiste Hélène Schmitt en luitist Mike Fentross) met Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw, donderdag in Slot Loevestein, op 1 juni in Maastricht (Cellebroederskapel) en op 2 juni om 11 uur in Slot Zuylen (Utrecht).

Scenario met kamermuziek van Telemann, donderdag in Utrecht (Catharijneconvent), op 2 juni in Amsterdam (Waalse Kerk) en op 8 juni in Kasteel Amerongen.

Nieuwe muziek

Het Residentie Orkest olv Robert Spano met Verbey, Torke (Saxofoonconcert) en Fine, vanavond in Philipszaal, Den Haag.

In Muziekcentrum Enschede vanavond de pianist Moritz Eggert met Sonatas and Interludes van John Cage.

Kees Wieringa speelt een Si

meon ten Holt-programma (onder meer Diagonaalsonate), vanavond in de Ruïnekerk in Bergen.

In het Haagse Korzo Theater vanavond Thunderclaps nr 5 met onder meer werk van Mengelberg.

In De IJsbreker in Amsterdam vanavond een 'Hoogspanning'-concert door Voice Crack, Young Farmers Claim Future, BMBCon en Little Red Spiders; zondag in De IJsbreker om 16.30 uur Isabelle van Keulen en Ronald Brautigam met Andriessen, Flothuis, Samama, Jeths en Van Keulen; donderdag in De IJsbreker een Louis Toebosch-programma door het Mondriaan Kwartet, Moniek Toebosch en anderen.

Het orkest De Ereprijs met De Leesmachine E, F. . ., een vervolg op De Leesmachine A-D, vanavond in Nijmegen (O'42).

Het Ensemble Igitur, opgericht door de pianist Reinier van Houdt, met een Oestvolskaja-programma, donderdag in De Unie in Rotterdam.

En verder

In de aula van het Haags Gemeentemuseum dinsdagavond een concert ter nagedachtenis van de violist en muziekverzamelaar Willem Noske. Uitvoeringen van werk van Pieter Hellendaal, Willem de Fesch, Gerrit Jan van Eyken, Daniël de Lange, Jan Brandt Buys en Anna Cramer.

Het rietkwintet Calefax speelt volksmuziek, op 30 mei in Westzaan (Zuidervermaning), 31 mei in Amsterdam (Amstelkerk) en op 2 juni in Niehove (NH Kerk).

Herman van Vliet geeft maandag een orgelconcert in de Grote Kerk in Breda.

In de Grote of Bavokerk in Haarlem dinsdagavond een orgelconcert door David Titterington.

Een draaiorgelmanifestatie, zondag van 12 tot 17 uur in de Utrechtse binnenstad: van het Buurkerkhof tot het Lepelenburg vormen vijftien draaiorgels een muzikale route.

Meer over