KLASSIEK

Het Combattimento Consort Amsterdam met Rebel, Vivaldi, Bach en Telemann, zaterdag in Enschede (Grote Kerk), zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal) en zondagavond in Den Haag (Philipszaal)....

Tournee

Het Alexander Quartett met Beethoven en Walton, vrijdag in Amsterdam, zondag om 11.45 uur Gemeentehuis Bloemendaal.

Spaanse muziek uit de 16e eeuw door La Romanesca, vrijdag in Leeuwarden (Fries Museum), zaterdag in Muiden (Muiderslot) en zondag in Amsterdam (Waalse Kerk).

De Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooy met Bach, Corelli en 'Drie Koningencyclus' van Kooy, zaterdag om 14.30 uur in Zwolle (O.L. Vrouwekerk), zondag om 15.30 uur in Dordrecht (Lutherse Kerk).

Camerata Trajectina met Nederlandse kerstmuziek uit de Gouden Eeuw, zaterdag in Zeist (Kerk v/d Broedergemeente), zondag (14.30 uur) in Alkmaar (Lutherse Kerk) en op 21 december in Deventer (Stadhuis).

Het Magnificat in Es, een cantate en kerstliederen van Bach, aangevuld met een motet van Gabrieli door het koor en barokorkest van De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Paul McCreesh, woensdag in Rotterdam (Laurenskerk), op 19 december in Amsterdam (Westerkerk), 20 december in Groningen (de Oosterpoort).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Beethoven (Symofonie nr 6), Franck ('Rédemption') en Saint-Saëns (Pianoconcert nr 5 door Pascal Rogé), woensdag in Zaandam (de Speeldoos), op 19 december in Amstelveen (Cultureel Centrum).

Het Residentie Orkest o.l.v. Tadaaki Otaka met Respighi, Skrjabin (Pianoconcert door Anatol Ugorski) en Rachmaninov (Symfonie nr 1), op 18 december in Arnhem (Musis Sacrum) en op 20 december in Den Haag (Philipszaal).

Een Stravinsky-recital door de pianist René Eckhardt, vrijdag in Bergen (Ruïnekerk), zondag in Den Bosch (Synagoge) en op 20 december in Amsterdam (Beurs van Berlage).

The Gershwin Story door Daniël Wayenberg en The Amsterdam Saxophone Quartet, vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg), vrijdag in IJmuiden (Stadsschouwburg), zondag in Lelystad (Agora).

De pianist Kees Wieringa speelt Carols on piano, muziek uit Irak, Duitsland, Rusland, Amerika, Brazilië en Indonesië, zondag om 10.30 uur in Bilthoven (Woudkapel) en om 15.30 uur in Enschede (Concordia).

The Academy of Ancient Music met een 'stemmig programma in kerstsfeer', dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven en woensdag in Vredenburg, Utrecht.

Zondag om 14.15 uur in Den Haag (Nieuwe Kerk) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg) het Philharmonia Kwartet Berlijn met strijkkwartetten van Beethoven, Hindemith en Mendelssohn.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valeri Gergjev met Wagner, Glière (Hoornconcert door Martin van de Merwe) en Schumann (Tweede symfonie), op 12, 13 en 15 december in Rotterdam (de Doelen), op 17 december in Amsterdam (Grote Zaal) met Dvorák (Vioolconcert door Maxim Vengerov) i.p.v. Glière.

Amsterdam

Het Vogler Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Ligeti en Beethoven, vanavond en zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Praags Philharmonisch Koor o.l.v. Riccardo Chailly met nieuw werk van Wagemans, Bartók (Eerste vioolconcert door Jaap van Zweden) en Varèse ('Nocturnal', 'Amériques'), vrijdag in de Grote Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Rudolf Barshai met Rossini, Mozart en Sjostakovitsj (Vijfde symfonie), zaterdag in de Grote Zaal.

Het Amsterdams Harpkwintet met Mozart, Martinu en Jongen, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Enrico Pace geeft zondag een pianorecital in de Grote Zaal. Op zijn programma staan: Schumann, Brahms, Liszt en Mozart.

De violiste Leonidas Kavakos speelt, begeleid door Peter Nagy op piano, werk van Ravel, R. Strauss, Koukos en Bartók, zondag in de Kleine Zaal.

Maandag in de Kleine Zaal het ensemble Kiev Strings Lysenko m.m.v. Saskia Viersen (viool) en Niek van Oosterum (piano) o.l.v. Sergei Protopopov met Elgar, Schubert en Mendelssohn.

Dinsdag in de Kleine Zaal de pianist András Schiff met een Schubert-programma.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Prokofjev, Bartók (Vioolconcert nr 1 door Jaap van Zweden), Stravinsky en Rossini, woensdag in de Grote Zaal.

Het UvA-orkest J. Pzn. Sweelinck o.l.v. Vincent de Kort met Milhaud, Arutjunjan en Rachmaninov, vanavond in de Beurs van Berlage.

Daniel Rowland (viool), Armand Gouder de Beauregard (viool) e.a. met Leclair, Prokofjev, Rowland, Dvorák en Brahms, vrijdag in de Beurs van Berlage.

Polo de Haas, piano, Harry Sparnaay, klarinet en Fay Lovsky op theremin met Bach, Saint-Saëns, Addinsel, Debussy, Janssen, Siegel en Bruynèl, zaterdag in de Beurs.

Zondag in de Beurs van Berlage het Trio Kairos met Ravel, Kodaly en Bartok.

In serie Elektronica van de IJsbreker vanavond in het Planetarium van Artis Orbital Opera van Michel Redolfi met werk van hemzelf, Royon, Lightwave, Berio en Ashley.

In de Amstelkerk zondag om 16 uur een romantisch kerstconcert door de sopraan Annegeer Stumphius, de alt Joke de Vin, de tenor Marcel Reijans en bariton Michael Kampmeier.

De Madrigaalzangers van het Sweelinck Conservatorium en Ensemble Insomnio met werk van Daan Manneke, Gerard Beljon en Theo Loevendie, zondag in de Posthoornkerk (Haarlemmer Houttuinen 47).

Evensong & Carols by candlelight door Cappella Camerata o.l.v. Michael Hedley, zondag om 15.30 uur in De Boomkerk (Admiraal de Ruyterweg 406).

Het duo Cembaliplus, bestaande uit de clavecinistes Annelie de Man en Thora Johansen, brengt hedendaagse muziek, zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum.

Arnhem

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot met Dutilleux, Flothuis (Fluitconcert, opus 19 door Raymond Delnoye) en Prokofjev (Symfonie nr 5), dinsdag in Musis Sacrum.

Baarn

In het kerkgebouw van de Nederlandse Protestantenbond aan de Kampstraat zaterdagavond een Schnittke-concert door de violist Mark Lubotsky, de cellist Dmitry Ferschtman en de pianisten Brenno Ambrosini en Wilhelm Hellweg.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met Mendelssohn (Symfonie nr 4) en Strauss ('Ein Heldenleben'), vrijdag en zaterdag in de Philipszaal.

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel met Ab Oriente venerunt Magi (Non Papa, Gallus, De Victoria, Gabrieli, Palestrina), woensdag 18 december in de Kloosterkerk.

Eindhoven

In het Muziekcentrum vrijdag het Borromeo Kwartet met strijkkwartetten van Mozart, Kirchner en Beethoven; zondag in het Muziekcentrum vanaf 14.15 uur in alle zalen en foyers een muziekperformance over de verleiding, De lokroep - het betoverende lied der Sirenen.

Harderwijk

Dinsdag geeft de gitarist Rob Westerik een concert in de Catharinakerk (Klooster nr 1). Programma: Sainz de la Maza, Castillo, Rodrigo, Villa-Lobos en Piazzolla.

Leeuwarden

In het Fries Museum zondag om 15 uur leden van het Noord Nederlands Orkest met klarinetkwintetten van Mozart en Brahms.

Leiden

De pianist Robbert-Jan Roozeman speelt Schubert en Brahms, vrijdag in de Stadsgehoorzaal.

Rotterdam

Vrijdag in de Doelen de pianist Bruno Leonardo Gelber met Beethoven, Schumann en Chopin; zondag in de Doelen het Doelenensemble met medewerking van het pianoduo Sepp Grotenhuis en Ellen Corver met Loevendie, Nielsen, Boesmans en Ligeti.

In De Unie op 18, 19 en 20 december het avant-gardefestival Confrontaties, met een slotavond (21 december), gewijd aan Arvo Pärt in de Paradijskerk. Met werk van Joep Franssens, Cornelis de Bondt, Jörg Birkenkötter, Wilhelm Killmayer, Robin Holloway en Michael Finnissy.

Utrecht

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lev Markiz m.m.v. de fluitist Jacques Zoon en de pianist Ronald Brautigam met Rihm, Mozart (Andante voor fluit en orkest), Henze (Kamerorkest voor fluit, piano en orkest), Brahms, vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

In De Utrechtse School zondagavond de pianiste Tomoko Mukaiyama en de accordeonist Stefan Hussong.

Meer over