KLASSIEK

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Hartmut Haenchen met Brahms en Beethoven (Derde pianoconcert door Andreas Haefliger) vanavond in Vredenburg in Utrecht, zaterdag, dinsdag en donderdag in de Grote Zaal in Amsterdam....

Orkesten

De Nieuw Sinfonietta Amsterdam olv Lev Markiz met Mozart, Mendelssohn (Vioolconcert in d door Isabelle van Keulen) en Dvorák zondagochtend in Vredenburg in Utrecht.

Symfonie-orkest Koninklijk Conservatorium, het Vrouwenkoor Koninklijk Conservatorium en Ilona Sie Dhian Ho (viool) olv Ed Spanjaard met Wagner, Chausson en Debussy dinsdag in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, woensdag in Vredenburg in Utrecht, op 13 oktober in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het Residentie Orkest olv Günther Herbig met Wagner's Ouverture Lohengrin en Bruckner's Symfonie nr. 7 vanavond en zaterdag in de Anton Philipszaal in Den Haag. Op 12 en 13 oktober met Heppener, Saint-Saëns en Brahms, eveneens in de Anton Philipszaal.

Het Brabants Orkest olv Peter Gülke met Stravinsky, Bartók en Pettersson zaterdag in Theater aan de Parade in Den Bosch.

Het Residentie Orkest olv Günther Herbig met Wagner's Prelude Acte I Lohengrin en Bruckner's Symfonie nr. 7 in E zondag in Theater a/d Parade in Den Bosch.

Orkest van het Oosten olv Jaap van Zweden met een Mozart-programma (onder meer Vioolconcert nr 3 in G) op 12 oktober in Zwolle, op 13 oktober in Enschede, op 15 oktober in Almelo.

Kamermuziek

Het Orpheus Quartet brengt in Arnhem en Nijmegen een serie met alle zes strijkkwartetten van Bela Bartók, omlijst met Mozart, Brahms, Malipiero en Ravel. De cyclus wordt verdeeld over Musis Sacrum (9 oktober, 20 november, 11 maart) en De Vereeniging (18 december, 6 februari, 21 mei). In Arnhem maandag Bartóks nr 1, Mozarts KV 421 en Malipiero's nr 4.

Derek Han en Joseph Silverstein vertolken vanavond en maandag twee verschillende Mozart-programma's voor piano en viool in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Recital door gitariste Maria Esther Guzman, zondag in de Kleine Zaal in Amsterdam. Programma: Bach, Duarte, Rodrigo en Dyens.

Pianist Alexei Ljoebimov en mezzosopraan Monica Groop met Grieg, Ives en Berg dinsdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Prazak Kwartet en Fodor Kwintet met Janacek en Martinu, dinsdag in Vredenburg in Utrecht, woensdag in de Kleine Zaal in Amsterdam, donderdag in De Doelen in Rotterdam. Solisten: Marieke Stordiau, Harry Sparnaay en David Kuyken.

Het Sjostakovitsj Kwartet met Borodin, Sjostakovitsj en Debussy donderdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het St Petersburg Kwartet met Borodin, Sjostakovitsj en Tsjaikovski maandag in Vredenburg in Utrecht.

Oude muziek

Het koor Sixteen olv Harry Christophers vertolkt werk van Purcell en Britten, woensdag in de Anton Philipszaal in Den Haag.

Archibudelli met Beethoven, Schubert en Wolf vanavond in de Noorderkerk in Groningen.

Dopo Emilio met cantates van Joaquin García zondagmiddag in de Gasthuiskerk in Doesburg.

Nieuwe muziek

Zondag in de Anton Philipszaal in Den Haag een improvisatie-avond met Greetje Bijma en Louis Andriessen.

Slagwerkgroep Den Haag met werk van Xenakis, John Cage en Wim Boogman zaterdag in de Oosterpoort in Groningen, op 10 oktober in Paradiso in Amsterdam, op 11 oktober in De Vereeninging in Nijmegen.

De Vonk organiseert maandag in Tilburg twee concerten: Pianosuites van Scelsi II door Reinier van Houdt (in De Synagoge), en een optreden van gitarist Gary Lucas (in Paradox). In de serie 'Utrechtse Tegentonen' op 10 oktober in Theater Kikker in Utrecht een driedubbelconcert door violiste Jane Henry, saxofonist Luc Houtkamp en gitarist Gary Lucas.

Pianist Polo de Haas brengt zaterdag in de Aga-zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam zijn compositie Het ABC en Brouiilard van Ton Bruynèl in première. Na de pauze leest Carla Bogaards voor uit eigen werk, begeleid door violiste Anti von Klewitz.

Donderdag in het Planetarium Artis in de serie 'Elektronische Muziek' een optreden van

B.E.A.S.T (Brimingham Electro-Acoustic Sound Theatre).

Zaterdag in De Vereeniging in Nijmegen vanaf 11 uur KLEMDag, een groot festival voor elektronische muziek. Met optredens van Holle Mangler, Mark Shreeve, John Serrie en Gandalf.

Piano

De Rus Grigori Sokolov opent zondagavond in het Amsterdamse Concertgebouw de serie Meesterpianisten. In '92 en '93 maakte Sokolov in dezelfde serie diepe indruk. Zijn komende recital omvat acht preludes en fuga's uit Bachs Das Wohltemperierte Clavier en de cyclus Kreisleriana van Schumann.

Zondag in de Grote Zaal in Amsterdam een pianorecital met Grigory Sokolov. Op het programma acht preludes en fuga's uit het tweede boek van Das Wohlemperierte Klavier van Bach en Schumann's Kreisleriana.

Orgel

Zaterdag in de Domkerk in Utrecht een concert door de Domcantorij olv Remco de Graas met koormuziek van Reger. Organist Jan Hage vertolkt Inferno-fantasie van Reger.

En verder

De harpiste Godelieve Schrama krijgt maandag in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt door staatssecretaris Nuis van OCW. Met het kamerorkest Nieuw Sinfonietta Amsterdam brengt ze onder leiding van Ed Spanjaard een nieuw harpconcert van Theo Verbey in première. Ook Schrama's eigen ensemble Amadé treedt op. Op het programma staan verder Ravel, Debussy en Martin.

Muziek uit de jaren twintig door de Ebony Band olv Werner Herbers, zondagochtend in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Meer over