KLASSIEK

Amsterdam..

Onder het motto 'Careers in the making' presenteert Holland Music Sessions zaterdag- en zondagmiddag recitals van een zestal jonge musici die afgelopen weken al in de Kleine Zaal waren te horen. Zaterdagavond begeleidt het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont in de Grote Zaal een aantal solisten in piano- en vioolconcerten van o.a. Beethoven en Mendelsohn. Zondagavond in de Grote Zaal het Nederlands Kamerorkest met het slotconcert van de finalisten.

Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel met Tsjaikovski, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Hogaku Ensemble KI en Tsugarujamisen Jongarabushi met Japanse traditionele muziek, maandag in de Kleine Zaal.

Een lunchconcert door het Concertgebouworkest, woensdag in de Grote Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Prokofjev en Stravinsky (Vioolconcert door Alexander Kerr), woensdag in de Grote Zaal.

Internationale Gaudeamus Muziekweek duurt van 31 augustus t/m 10 september. Vanavond in de Beurs van Berlage het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Fabrice Bollon m.m.v. Tom Sol (bas), Hélène Bernardy (sopraan) en Gerke de Vries (jongenssopraan) met Veeman, Vassena, Top, Mochizuki, Fei en Kagel. Vrijdag in Felix Meritis om 17 en 21 uur Tomoko Mukaiyama (piano), Digital PBX (installatie) met Van der Aa, Numan, Tanaka, Nomura en Merzbow/Gondai. Diangelo Cicilia (gitaar), Jos Tieman (contrabas) en Bart de Vrees (slagwerk) met Maier, Hida, Heeneman en Robertson, zaterdag om 15 uur in het Stedelijk Museum. Radio Kamer Orkest o.l.v. deelnemers van de Kirill Kondrashin Masterclass met Meierhans, Plamondon, Pelo, Barrientos Yepéz en Kondo, zaterdag in de Beurs van Berlage. Nomad Ensemble en Zephyr String Quartet met Omura, Fennessy, Jazylbekova, Saruya, Van der Aa en Kondo, zondag in Felix Meritis. Pianist Ralph van Raat met Kadar, Takemitsu, Loevendie, Germanus, Van Onna en Castiglioni, maandag om 12.30 uur in De IJsbreker. Nomad Ensemble met Tsurumi, Tanaka, Mochizuki, Hindson en Makan, maandag in Felix Meritis. Nieuw Ensemble o.l.v. Jurjen Hempel en Junko Ueda (biwa) met Zou, Shlomowitz, Harada, Itoh, Kashiwagi, Tian en Ueda, dinsdag in Paradiso. Pianoduo Post & Mulder, Gabor Tarjan (pauken), Pierre Konings Raymond Honing (fluit) en Claudio Santambrogio (traverso) met Falkiewicz, Berkhout, Penman, Ayres en McGowan, woensdag in de IJsbreker.

Zaterdag begint om 11 uur bij Museum Amstelkring een wandelconcert dat daarna naar de Oude Kerk en het Paleis op de Dam voert. Uitvoerenden zijn: Christopher Kale (tenor), Anne Faulborn (orgel), Jelma van Amersfoort (theorbe) en Cassandra Luckhardt (viola da gamba).

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. János Fürst m.m.v. Harmonie Sophia's Vereeniging (Loon op Zand) en Harmonie Oefening en Uitspanning (Beek en Donk) met Dukas, Janácek, Glinka en Buxtehude, zaterdag in het Muziekcentrum.

Haarlem

Orgelconcerten in de Grote of St. Bavokerk, vandaag om 15 uur door Jos van der Kooy en dinsdagavond door Henny Heikens.

Organist Bernard Bartelink speelt zaterdag om 15 uur in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Limburg

Het Mozart Festival, onderdeel van het Parkstad Limburg Festival, begint een vrijdag met een concert door het Limburgs Symphonie Orkest in Theater Heerlen. Het festival, dat duurt tot en met 23 september, bevat onder meer alle 22 Mozart-opera's door Opera van Warschau, recitals, orgel- en symfonische concerten, een 'zomerschool' en nog veel meer. In Brunssum, Landgraaf, Voerendaal, Onderbanken, Kerkrade, Simpelveld, Nuth en Heerlen. Informatie tel. 045-5716607.

Utrecht

Een orgelconcert door Bernard Winsemius, vanavond in de Domkerk. Zaterdag om 15.30 uur speelt daar organist Jan Jansen.

Nog tot en met zondag het Holland Festival Oude Muziek. In Muziekcentrum Vredenburg vanavond onder meer het ensemble Weser-Renaissance; vrijdag de Rheinische Kantorei Das Kleine Konzert met een concertuitvoering van J. Chr. Bachs 'La clemenza di Scipione'; zaterdag Anima Eterna met Tsjaikovski en zondag het slotconcert door La Stagione Frankfurt en het kamerkoor uit Namen met Mozart en de Stabat Mater van Beck. De Internationale Festivallezing wordt zaterdagmiddag uitgesproken door Joel Cohen ('Does the past have a future?').

Zeeland

Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, onderdeel van de Zeeland Nazomer Festivals, presenteert het oratorium 'De Johannespassie' van Johan de Smet, op 1, 2 en 3 september in de tuin van de Baafskerk in Aardenburg; op het Abdijplein in Middelburg de opera 'Curlew River', een Japans mysteriespel van Benjamin Britten, geënsceneerd door Jeroen Lopes Cardozo, van 31 augustus t/m 9 september. Informatie tel. 0118-659659.

Meer over