KLASSIEK

Het Residentie Orkest olv Jerzy Semkov met Tsjaikovski (Eerste pianoconcert door Boris Berezovsky) en Rachmaninovs Tweede symfonie, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal), zaterdagavond en zondagmiddag in Den Haag (Philipszaal)....

Orkesten

Het Nederlands Balletorkest olv Paul Connelly met Richard Strauss en Rachmaninov (Rapsodie op een thema van Paganini door Sepp Grotenhuis), zondag om 11 uur in Grote Zaal, Amsterdam.

Het Russisch Nationaal Orkest begeleidt de violist Frank Peter Zimmermann in Brahms' Vioolconcert, zondag in Amsterdam (Grote Zaal). Op het programma ook de Tiende symfonie van Sjostakovitsj.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv George Pehlivanian met Lutoslawski, Bartók (onder meer Vioolconcert nr 2 door Leonidas Kavakos) en Kodály, op 25, 26 en 27 september in de Grote Zaal in Amsterdam.

Onder leiding van Jan Stulen houdt het Rotterdams Philharmonisch Orkest zaterdagavond en zondagmiddag een 'wensconcert', in de Doelen, Rotterdam; donderdag organiseert het RPhO een ontmoeting met chefdirigent Valery Gergjev. Het orkest speelt Rossini, Mendelssohn en Moesorgski en er is een voorvertoning van een NPS-documentaire over Gergjev.

Het Nederlands Kamerorkest olv Philippe Entremont met Wilms, Mendelssohn (Concert voor twee piano's door Entremont en Xu Zhong) en Van Bree, op 28 en 30 september in de Beurs van Berlage, Amsterdam.

Het Brabants Orkest olv Uwe Mund met Mendelssohn, Brahms (Vioolconcert door Pierre Amoyal) en Schumann, vanavond en zondagmiddag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Orkest van het Oosten olv Gabriele Bellini met Glinka, Mozart (Pianoconcert in d door Ronald Brautigam) en Symfonie nr 4 van Tsjaikovski, vanavond in de Vredeskerk in Leiden, dinsdag in Kampen en woensdag in Muziekcentrum Enschede.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Reinbert de Leeuw met Goebaidoelina, Lutoslawski (Pianoconcert door Ewa Poblocka) en Sjostakovitsj, vanavond in het Haarlemse Concertgebouw.

Het Symphonie Orkest van Maastricht olv Gabriël Chmura met Stravinsky, Grieg (Pianoconcert door Eliane Rodrigues) en Sibelius, donderdag in Heerlen, 29 september in Venlo en 30 september in Maastricht.

Kamermuziek

Het Borodin Kwartet met Debussy, Schnittke en Ravel, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal), woensdag in Eindhoven (Muziekcentrum) en donderdag in Utrecht (Vredenburg).

Sonates van Mozart door de pianist Derek Han en de violist Joseph Silverstein, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Keller Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Bartók en Beethoven, dinsdag in Rotterdam (de Doelen).

Beethoven en Mendelssohn door Ad van Dongen (cello), Léon Bosch (klarinet) en Julian Reynolds (piano), zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage, Amsterdam.

De harpiste Godelieve Schrama, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 1995, geeft zondag om 16 uur een recital in Kasteel Groeneveld in Baarn.

In juni moest hij wegens ziekte afzeggen. Maandag geeft de bariton Thomas Quasthoff zijn inhaalconcert in de Amsterdamse Kleine Zaal. Hij wordt begeleid door Justus Zeyen op piano.

Nieuwe muziek

Vanavond in De Rietwijker in Amsterdam-noord een concert door het Ensemble Huub de Lange, dat bestaat uit een draaiorgel en een strijkerstrio.

Zondag om 15 uur een pianorecital door Pauline Post (Messiaen, Kunst, Schnittke, Miyoshi).

Woensdag in De IJsbreker in Amsterdam Orkest De Volharding met Adriaansz, Van Ulsen, Tickmayer, Torstensson en Laman.

Orgel

Jaap Zwart geeft zondag om 13 uur een orgelconcert in de Gertrudiskerk in Utrecht.

Organist Aart Bergwerff brengt twee cantates van Bach, zaterdagavond in de Lutherse Kerk in Den Haag.

En verder

Zondag om 16 uur in het Pianolamuseum in Amsterdam klassieke muziek door pianolisten Harrie van de Vort en Kasper Janse.

Meer over