KLASSIEK

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met een Bizetprogramma, vrijdag in Utrecht (Vredenburg), zaterdagavond en zondagmiddag in Den Haag (Philipszaal)....

Tournee

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lev Markiz m.m.v. de fluitist Jacques Zoon en de pianist Ronald Brautigam met Rihm, Mozart (Andante voor fluit en orkest), Henze (Kamerorkest voor fluit, piano en orkest), Brahms, vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg), zaterdag in Enschede (Muziekcentrum), zondag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Rotterdam (de Doelen), woensdag in Eindhoven (Muziekcentrum), 12 december in Utrecht (Vredenburg).

Spaanse muziek uit de 16e eeuw door La Romanesca, woensdag in Utrecht (Ottone), 13 december in Leeuwarden (Fries Museum), 14 december in Muiden (Muiderslot) en 15 december in Amsterdam (Waalse Kerk).

Jaap van Zweden leidt het Philharmonisch Orkest van Buenos Aires in Mozart, Rachmaninov (Tweede pianoconcert m.m.v. Derek Han) en Sjostakovitsj (Vijfde symfonie), zondag in Breda (Chassé Theater), maandag in Den Haag (Philipszaal), dinsdag in Den Bosch (Casino), woensdag in Amsterdam (Grote Zaal).

I Fiamminghi en de sopraan Lynne Dawson o.l.v. Rudolf Werthen met Corigliano, Haydn en Händel, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het orkest brengt m.m.v. het koor van de Nederlandse Bachvereniging een uitvoering van The Messiah van Händel, woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Stadler Trio met een vocaal Mozart-programma, vrijdag in Utrecht (Vredenburg), zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Hugh Wolff met Busoni, Ravel ('Valses nobles et sentimentales') en Berlioz ('Harold en Italie' voor altviool en orkest m.m.v. Jaime Laredo), vrijdag in Rotterdam (de Doelen), zondag in Utrecht (Vredenburg).

Een uitvoering van Tom Parkers The Young Christmas door The New London Orchestra, Choir en Chorale o.l.v. Gerard Breas, zondag in Rotterdam (de Doelen), maandag in Amsterdam (Grote Zaal).

De gospel-show The Glory of Gospel met Rhetta Hughes maakt een lange tournee: vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Drachten (De Lawei), 9, 10 en 11 december in Amsterdam (Carré).

The Gershwin Story door Daniël Wayenberg en The Amsterdam Saxophone Quartet, vrijdag in Hilversum (Gooiland), zaterdag in Waalwijk (De Leest), zondag in Amersfoort (De Flint), dinsdag in Roermond (Centrum voor de Kunsten).

Het Borodin Quartet speelt Borodin, Stravinsky, Tsjaikovski en Sjostakovitsj, vrijdag in Nijmegen (De Vereeniging) en maandag in Arnhem (Musis Sacrum).

Het Limburgs Symphonie Orkest, de pianist Rian de Waal, de alt Marion van den Akker en het Sweelinck Mannenoktet o.l.v. George Pehlivanian met een Brahms-programma, vrijdag in Leiden (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Sittard (Stadsschouwburg) en zondag (14.30 uur) in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Arnold Östman met Haydn (Symfonie nr 102), Mozart (Hoornconcert in Es door Jacob Slagter), Schubert, vrijdagavond en zondagmiddag in de Grote Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Rudolf Barshai met Rossini, Mozart en Sjostakovitsj (Vijftiende symfonie), zaterdag en dinsdag in de Grote Zaal.

Zaterdag in de Kleine Zaal een gitaarrecital door Gonzalo Salazar (Ponce, Duran, Vazquez, Berio, Villa-Lobos).

Een kinderconcert met liederen en operafragmenten in de Kleine Zaal, zondag om 11 uur, door de zangers Frans Fiselier en Ingrid Stijsiger en de pianist Thom Janssen.

Een familieconcert, zondag om 11.30 en 14.15 uur in de Beurs van Berlage, door de sopraan Sonja Feenstra, de bariton Richard Meyer en de pianist Jeroen Riemsdijk.

Dinsdag in de Kleine Zaal een Schubertrecital door de pianist András Schiff.

Het Alexander Quartet met strijkkwartetten van Beethoven en Walton, woensdag in de Kleine Zaal.

Het Danel Kwartet & slagwerker Wim Konink met Hoenderdos, Tenney en nieuwe werk van Tokuhide Niimi, vrijdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

In de Uilenburgersjoel (Nieuwe Uilenburgerstraat 91) maandag de sopraan Irene van Maessen e.a. met werk van Beekhuis, Lilien, Manassen en Hamburg in een programma t.g.v. de 100ste geboortejaar van Paul van Ostayen.

In de Waalse Kerk op 11 december het Combattimento Consort Amsterdam en de barokviolist Ronald Hoogeveen met Vivaldi, De Fesch, Sammartini, Locatelli en Geminiani.

De Russische pianiste Anna Fridman geeft zondag om 12 uur een recital in Cristofori (Chopin, Rachmaninov, Tsjaikovski, Schumann).

Assen

Het Ensemble Amade met de harpiste Godelieve Schrama brengt Mozart, Beethoven, Goebaidoelina en Stravinsky, zondag om 12 uur in het Drents Museum.

Den Bosch

In Theater Bis zondagavond de paukenist Gabe Tarjan met de 'mini-opera' 'Om mij mijzelf met mijn aan mezelf en mezelf en mijn eigen' van Jan van de Putte.

Dordrecht

Zaterdag in 't Hof: werk van Loevendie, Nielsen en Sjostakovitsj door de pianist Bert Mooiman, klarinettist Jan Jansen, violist Frank de Groot en violist Laurens van Vliet.

Eindhoven

Het Brabants Orkest en het Orkest Ensemble St. Petersburg o.l.v. Andrei Boreyko met Moesorgsky en Slonimsky, vrijdag in het Muziekcentrum.

Enschede

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Alexander Vedernikov met Franck, H. Bosmans (Poème voor cello en orkest m.m.v. Dmitri Ferschtman), Smulders en Tsjaikovski, woensdag in het Muziekcentrum.

Het Orpheus Kwartet met Schubert, Jeths en Brahms, woensdag in de Arke Zaal van het Muziekcentrum.

Haarlem

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Max Pommer met Beethoven (Pianoconcert nr 4 door Christian Blackshaw) en R. Strauss, vrijdag in het Concertgebouw.

Leiden

In de Stadsgehoorzaal zondag om 11.30 uur Roberta Alexander met liederen van Ives, Copland, Barber en Bernstein. Ze wordt begeleid door Tan Crone op piano.

Rotterdam

Het Isos Kwartet (met Isabelle van Keulen) met strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Bruch, dinsdag in de Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergjev met Wagner, Glière (Hoornconcert door Martin van de Merwe) en Schumann (Symfonie nr 2), op 11, 12 en 13 december in de Doelen.

In de Laurenskerk vrijdag en zaterdag Carols aan de Maas: ruim 500 amateurzangers en -zangeressen zingen o.l.v. Theo van der Hek kerstliederen.

Scheveningen

Wibi Soerjadi geeft maandag een benefietconcert in het VSB Circustheater, waarbij hij wordt begeleid door het Nationaal Philharmonisch Orkest o.l.v. Ardioena Soerjadi. Programma: Grieg en Rachmaninov. De opbrengst van het concert komt ten goede aan de bestrijding van leukemie.

Ook zondagmorgen (10.30 uur) speelt Wibi Soerjadi in het Circustheater, het openingsconcert uit een serie 'Jonge meesters aan zee'.

Utrecht

Het Radio Kamerorkest en solisten o.l.v. Ton Koopman met Ditters von Dittersdorf, Händel ('Italiaanse duetten'), Vivaldi (Dubbelconcert in g) en Mozart (Symfonie nr 39), zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels met Martinu, Martin en Nielsen (Symfonie nr 6), zondag om 15 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Mozarts 'Missa KV427' en Bachs 'Magnificat BWV243' door het Toonkunstkoor Utrecht, Concerto '91 o.l.v. Jos Vermunt, woensdag in Vredenburg.

Liederen van Van Eijken, Schlegel en Schumann door de sopraan Anne Grimm, de tenor Jeremy Ovenden, begeleid door Frans van Ruth op piano, woensdag in Muziekcentrum Vredenburg.

In de Geertekerk zaterdag het European Union Baroque Orchestra met Telemann-programma.

Dinsdag in Theater Kikker Het Groninger Guitar Duo met werk van Ter Veldhuis, Bus, Dodgson en Maclaughlin en de Canadese gitarist Tim Brady met eigen werk.

Plate Tectonics van Florentijn Boddendijk is 'een electromechanisch spektakel voor vijf immense stalen platen, tuba, bastrombone, bassax, baritonsax en hoorn': zaterdagavond en zondagmiddag in De Utrechtse School.

Meer over