KLASSIEK

Het Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart met Adams, Szymanowski (Concert voor viool en orkest nr 1 m.m.v. Shlomo Mintz) en Mahlers Symfonie nr 1, zaterdag in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Rotterdam (De Doelen)....

Tournee

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Wagenaar, Beethoven (Pianoconcert nr 2 door Derek Han) en Schumann, vanavond in Nijmegen (De Vereeniging), met Wagenaar, Mendelssohn (concert voor piano en orkest nr 1 m.m.v. Derek Han) en Brahms (Symfonie nr 4), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum).

Het Limburgs Symphonie Orkestm.m.v. vier slagwerkers met Bach, 'Table Music', Jolivet en Wiener, zondag om 12 uur in Venlo (Maaspoort); het LSO o.l.v. Jane Glover met Britten, Boieldieu (Concert voor harp en orkest m.m.v. Godelieve Schrama), Debussy en Haydn, zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zondag in Heerlen (Schouwburg).

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard m.m.v. Charlotte Riedijk (sopraan), Lucia Meeuwsen (mezzosopraan) en hoboïst Ernest Rombout met Berio, Weill, en bewerkingen van Weill door Berio, 12 januari in Amsterdam (Paradiso) en 14 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Pianist David Kuyken brengt pianomuziek en liederen van Moesorgski m.m.v. de alt Birgit Remmert en acteur Bram van der Vlugt, vrijdag in Amsterdam (De Rode Hoed), zondagmiddag in Den Haag (Diligentia) en woensdag in Groningen (de Oosterpoort).

Duitstalige koormuziek door Studium Chorale (Reda, Hindemith, Eisler), zaterdag in Roermond (Centrum voor de Kunsten), zondagmiddag in Heerlen (Stadsschouwburg).

London Baroque met het programma 'Bach & Zonen', op 13 januari in Utrecht (Vredenburg), 14 januari in Westzaan (Zuidervermaning), 16 januari in Muiden (Muiderslot) en 17 januari in Bloemendaal (Dorpskerk).

Het VU-Orkest en Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam o.l.v. Daan Admiraal m.m.v. Miranda van Kralingen (sopraan) en de alt Helena Rasker, zaterdag in Haarlem (Concertgebouw) en maandag in Amsterdam (Concertgebouw).

Het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Jurjen Hempel met Bruckner (Achtste symfonie), Chausson ('Poème voor viool en orkest' m.m.v. Janine Jansen) en nieuw werk van Ron Ford ('Deus ex Machina'), 13 januari in Bergen (Petrus en Pauluskerk), 14 januari in Nijmegen (De Vereeniging), 15 januari in Leiden (Stadsgehoorzaal).

Het Nederlands Blazers Ensemble met een première van Van Warmerdam en liederen van Gershwin, Berlin en Ives, gezongen door Roberta Alexander, vanavond in Amsterdam (Concertgebouw), vrijdag in Enschede (Muziekcentrum).

Amsterdam

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Peter Oundjian met o.a. Wolf, Mozart (Vioolconcert nr 5 door Candida Thompson) en nieuw werk voor 22 solostrijkers van Williams, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Kamerorkest, het Collegium Vocale en solisten o.l.v. Philippe Herreweghe met Schütz en Stravinsky, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Christian Zacharias leidt het Nederlands Kamerorkest in uitvoeringen van Schubert (o.a. Zesde symfonie) en soleert in Mozarts Pianoconcert nr 22, zaterdag en dinsdag in de Grote Zaal.

Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer speelt, begeleid door Jan Gruithuyzen op piano, werk van H. Andriessen, Reger, Berg en Brahms, zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Concergebouworkest o.l.v. Lawrence Renes met Debussy, Weber (Fagotconcert door Gustavo Núnez), Tsjaikovski en Strauss, zondagmiddag in de Grote Zaal.

Bas, bariton Wout Oosterkamp brengt, begeleid door pianist Willem Brons, liederen van Schubert, Moesorgsky, Duparc en Wolf, zondag in de Kleine Zaal.

Leden van het Concertgebouworkest begeleiden de pianist Reinout Maartense in Martini's Tweede pianokwintet, en spelen Janácek en Dvorák, dinsdag in de Kleine Zaal.

Een extra concert door het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Brahms (Vioolconcert door Vadim Repin), Schönberg en Brahms, woensdag in de Grote Zaal.

het Hugo Wolf Strijkkwartet met Haydn, Ligeti en Brahms, woensdag in de Kleine Zaal.

De pianisten Christian Zacharias en Marie-Luise Hinrichs met Soler, Scarlatti en Ravel, zondagmiddag in de Beurs van Berlage.

Cobla 'La Principal d'Amsterdam met 'Ajax-Barça', nieuw 'Catalaans' werk, speciaal voor dit cobla-orkest geschreven door o.a. Braam, De Graaff, Harperink en Bus, zondagmiddag in De IJsbreker.

In Club Roxy maandag om 21 uur een crossover-concert: 'minimal house en klankperformance, verheven tot beeldende kunst' door Pan Sonic en Charlemagne Palestine.

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Francis Poulenc werd geboren. Vanavond in de Amstelkerk een herdenkingsconcert door Joan Berkhemer (viool), Nadia David (cello), Ilona Stokvis (mezzo) en Marcel Worms (piano).

Den Bosch

In het Muziekcentrum zondag de zangeres Ingrid Kappelle, begeleid door Hàkon Austb, met Messiaens 'Poèmes pour Mi' e.a. werk.

Rotterdam

De Rotterdam Young Philharmonic o.l.v. Ernst van Tiel m.m.v. Walter Boeykens (klarinet) en Matthew Trusler (viool) met Strauss, Weber, Beethoven, Delibes, Bizet, Sibelius, zaterdag in De Doelen.

Webern, Busoni, Berg en Schönberg door het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. de sopraan Irene Maessen, zondag in De Doelen.

Die Winterreise van Schubert door Robert Holl (bas), begeleid door Rudolf Jansen op piano, op 13 januari in De Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Gianandrea Noseda met Ljadov, Tsjaikovski, Dvorák ('Waldesruhe voor cello en orkest' m.m.v. cellist Mario Brunello) en Dvoráks Symfonie nr 7, op 13, 14 en 15 januari in De Doelen.

Utrecht

Het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Friedemann Layer met Smetana, Dvorák (Celloconcert door Pieter Wispelwey), zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Zondagmiddag in Vredenburg London Brass met oude en nieuwe muziek uit Engeland.

Maarten Koningsberger (bariton), begeleid door Roger Braun op piano, met Die Winterreise van Schubert, maandag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Rachmaninov (Pianoconcert nr 2 door Elaine Rodrigues) en Brahms' Symfonie nr 1, woensdag in Vredenburg.

Venlo

Fluitiste Gillian Lampater en klarinettiste Barre Bouman met werk van Carter, Stockhausen, Aperghis en Riessler, zondag om 16 uur in Museum Van Bommel Van Dam.

Wageningen

Ensemble Calefax met Die Kunst der Fuge van Bach, maandag in de Aula van de Landbouwuniversiteit.

Meer over