KLASSIEK

Wibi Soerjadi geeft een recital, zaterdag in Rotterdam (de Doelen) en zondag in Amsterdam (Grote Zaal). Programma: Bach, Chopin, Schumann en Liszt....

Tournee

Het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw met Sjostakovitsj (Celloconcert nr 2 door Truls Mrk) en Tsjaikovski (Symfonie nr 6 'Pathétique'), zondag in Maastricht (Theater aan het Vrijthof), maandag in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg), woensdag in Zutphen (Hanzehof), op 24 oktober in Breda (Chassé Theater), 25 oktober in Groningen (de Oosterpoort) en 27 oktober in Haarlem (Concertgebouw).

Het Gelders Orkest o.l.v. James Loughran met Mozart (Pianoconcert nr 17 door Ronald Brautigam) en Brahms (Serenade nr 1), vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum) en zondagmiddag in Nijmegen (De Vereeniging).

Solisten, instrumentalisten en koor van De Nederlandse Cantorij o.l.v. Maarten Kooy met Bach-programma, zaterdag om 14.30 uur in Zwolle (O.L.V. Kerk) en zondag om 15.30 uur in Dordrecht (Lutherse Kerk).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn m.m.v. het Nederlands Theater Koor en de violiste Yayoi Toda met Torke ('Bright Blue Music'), Edwards (Vioolconcert), Messiaen ('Le chant des Déportees'), Roussel ('Aénas'), zaterdag in Alkmaar (De Vest) en zondag om 14.30 uur in Haarlem (Concertgebouw).

De Slagwerkgroep Den Haag o.l.v. Micha Hamel m.m.v. de sopraan Manon Heijne met Levinas, Barraqué en Xenakis, maandag in Maastricht (Theater aan het Vrijthof) en dinsdag in Amsterdam (Paradiso).

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel met werken van Johannes Ciconia en Pierre de Manchicourt, maandag in Utrecht (Pieterskerk), dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk), woensdag in Leiden (Rijksmuseum van Oudheden) en op 25 oktober in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Vassili Sinaiski met Grieg ('Im Herbst' en Pianoconcert door Anna Kravtsjenko) en Sibelius (Symfonie nr 1), zaterdagavond, zondagmiddag en maandagavond in Amsterdam (Grote Zaal), dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Osiris Trio met Beethoven (Pianotrio opus 97), nieuw (opdracht)werk van Caroline Ansink en Dvorák (Pianotrio opus 90), zondag in Amsterdam (Beurs van Berlage) en maandag in Den Haag (Nieuwe Kerk).

De violist Shlomo Mintz brengt, begeleid door Itamar Golan aan piano, sonates van Mozart, Bartok en Brahms, vanavond in de aula van de KUB in Tilburg, vrijdag in De Vereeniging, Nijmegen.

Ronald Brautigam en Melvyn Tan op fortepiano met Schubert en Weber, woensdag in Groningen (Oosterpoort), 26 oktober op de 'Nacht van de klavieren' in Eindhoven (Muziekcentrum) en 26 oktober in Amsterdam (Grote Zaal).

Zaterdag neemt het Ricciotti ensemble de trein om reizigers te verrassen met een 'muzikale overval'. De 'NStafette' begint om 10 uur op het CS in Amsterdam, gaat om 11.30 uur verder in de Stationshal op Schiphol, om 13.45 uur arriveren de muzikanten op Station Leiden, om 15.15 uur op CS Den Haag en tot slot om 17.30 uur op CS Rotterdam.

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Hans Vonk met Maderna (Derde hoboconcert door Han de Vries), een première van Adès ('... but all shall be well') en Stravinsky ('Le chant du rossignol'), vrijdag in de Grote Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Louis Langrée m.m.v. de sopraan Renata Scotto met Ravel ('Pavane pour une enfante défunte'), Chausson ('Poème de l'amour et de la mer') en Poulenc ('La voix humaine'), zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Grant Llewellyn met Bizet (Symfonie in C) en Rachmaninov (Pianoconcert nr 1 door Frank Braley), zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Het Pythagoras Trio, bestaande uit Saskia en Quirine Viersen en Niek van Oosterum, met Brahms (Pianokwintet in f, opus 34) en Schubert (Strijkkwintet in C, opus 163, posthoorn), maandag in de Kleine Zaal.

In de Amstelkerk zondag om 16 uur de countertenor Johnny Maldonado, begeleid door de pianist Maarten Hillenius, met aria's uit 'Orlando' van Handel en belcanto-aria's.

Dinsdag in de Kleine Zaal de bariton Anton Scharinger, begeleid door Helmut Deutsch op piano. Op het programma liederen van Mozart, Beethoven, Schubert en Wolf.

Het Eroica Trio met Beethoven, Zwilich, Martinu en Dvorák, woensdag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Hartmut Haenchen m.m.v. cellist Herre-Jan Stegenga met een Sjostakovitsj-programma, vanavond en zaterdag in de Beurs van Berlage.

De Leo Smit Stichting stelt zichzelf ten doel het werk van Leo Smit te doen herleven. Maandag verzorgt de stichting een concert in de Uilenburgersjoel (Nieuwe Uilenburgerstraat 91): Lucia Meeuwsen, Eleonore Pameijer, Rudolf Senn e.a. spelen 'Deux hommages' en 'Kleine Prelude van Ravel' van Smit, naast werk van Schulhoff, Martinu en Samama.

Zondag in Cristofori (Prinsengracht 583) om 12 uur het Czifra Trio met Haydn, Sjostakovitsj en Arensky.

In het Planetarium Artis vanavond een concert in de IJsbreker serie Electronica met werk van Redolfi, Dandrel, Xenakis, Glass, Riley en van de Kaiapo-indianen.

In De IJsbreker om 12.30 uur een lunchpauzeconcert met werken van Daniel Schnyder door Daniel Schnyder (saxofoon) en anderen.

Bergen

Vrijdag in de Ruïnekerk het trio Suonare a Tre met werk van Little, Geertens, Brouwer, Ohana, De Kemp, Taira en Lazkano.

Den Haag

Het ensemble Basho brengt o.l.v. Jurrien Sligter werken van De Man, Sinta Wuller en anderen, zondag in de Nieuwe Kerk.

Dinsdag in de Nieuwe Kerk het ensemble Wendingen met Bach (Trio uit 'Kunst der Fuge'), Britten (Cellosonate), Schubert ('Notturno') en Martin (Pianokwintet).

The New Symphonics o.l.v. Maurice Luttikhuis begeleiden Marco Bakker, Henk Poort en Ernst Daniël Smid, 'De Drie Baritons', maandag in de Philipszaal.

Dordrecht

In 't Hof zaterdag kamermuziek door Sepp Grotenhuis, Frank de Groot en anderen. Programma: Janacek, Vermeulen en Bartók.

Enschede

Het Janacek Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Janacek en Dvorák, vanavond in het Muziekcentrum.

Vrijdag in de Grote Kerk de Amsterdamse Bach Solisten m.m.v. de countertenor Michael Chance met Locatelli, Vivaldi, Giacomelli en Handel.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jules van Hessen werkt mee aan een uitvoering van Stravinsky's balletsuite De Vuurvogel door het Overijsselse Jeugdtheatergezelschap Rosa Sonnevanck en verteller Beppie van Wijk, zondag om 11.30 uur in het Muziekcentrum.

Groningen

Het Kamerkoor van Sint Petersburg o.l.v. Nikolai Kornjev met 'Vespers' van Rachmaninov en Russische volksliederen, vrijdag in de Oosterpoort.

Leeuwarden

Woensdag in de Grote Kerk een orgelconcert door Lien van der Vliet. Programma: Van den Booren, Ten Holt, Meijering, Raxach, Van Rossem.

Leiden

In de Pieterskerk dinsdag een (benefiet)recital door de Griekse mezzosopraan Agnes Baltsa.

Maastricht

Het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw m.m.v. de sopraan Rosemary Hardy met Debussy, Webern, Von Zemlinsky, Busoni en Reger, vanavond in het Theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Eri Klas met Prokofjev ('Klassieke symfonie), Tamberg (Trompetconcert door Hakan Hardenberger), Pärt ('Collage over BACH'), Sjostakovitsj (Symfonie nr 9), vanavond, vrijdagavond en zondagmiddag in de Doelen.

Dinsdag in de Doelen het SoLaRe Strijktrio met Schubert, Schedl en Mozart.

In Dodorama (Rochussenstraat 169) zondag om 15 uur Jos Zwaanenburg met fluit en electronica.

Utrecht

De Ebony Band brengt o.l.v. Werner Herbers een programma 'Rondom de Tweede Weense School' met werk van Leibowitz, Schönberg, Focke, Kahn, Spinner, zondag in Muziekcentrum Vredenburg.

In de Pieterskerk vrijdag, zaterdag en zondag Historisch riet & koper, en een beetje vocaal: concerten, lezingen en workshop rond de riet- en koperblaasmuziek uit Renaissance, barok en de vroeg-klassieke periode.

Meer over