KLASSIEK

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Ed Spanjaard met De Leeuw, Isaac, Wenjing, Gesualdo, Stravinsky en Escher, dinsdag in Den Haag (Nieuwe kerk), woensdag in Zwolle (Broerenkerk) en 22 januari in Amsterdam (Beurs van Berlage)....

Tournee

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Takuo Yuasa met Takemitsu ('Tree Line'), Ravel (Pianoconcert door Enrico Pace) en Dvorak (Zevende symfonie), vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Drachten (De Lawei) en zondag in Groningen (De Oosterpoort).

Het Noorhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Lev Markiz met Mozart/Flothuis (Fantasie in f), Stravinsky (Concert in Es), Mozart (Vioolconcert door Antje Weithaas) en Strauss ('Metamorphosen'), vanavond in Alkmaar (De Vest) en dinsdag in Haarlem (Concertgebouw).

London Baroque met werken van J.S. Bach en zonen, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), zaterdag in Muiden (Muiderslot) en zondag in Bloemendaal (Dorpskerk).

Sopraan Jannie Pranger en pianiste Tomoko Mukaiyama met Rzewski's 'Antigone', vanavond in Groningen (De Oosterpoort), vrijdag in Nijmegen (O42) en zaterdag in Middelburg (Kloveniersdoelen).

Het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Jurjen Hempel met Bruckner (Achtste symfonie), Chausson ('Poème voor viool en orkest door Janine Jansen) en nieuw werk van Ron Ford ('Deux ex Machina'), vanavond in Nijmegen (De Vereeniging), vrijdag in Leiden (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum), zondag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), maandag in Groningen (De Oosterpoort), dinsdag in Enschede (Muziekcentrum) en woensdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Rachmaninov (Pianoconcert door Eliane Rodrigues) en Brahms (Symfonie nr. 1), zaterdag in Rotterdam (De Doelen) en woensdag om 12.30 uur in Enschede (Muziekcentrum).

Quator Mosaïques met strijkkwartetten van Haydn en Beethoven, maandag in Utrecht (Vredenburg) en dinsdag in Rotterdam (De Doelen).

Het Beaux Arts Trio met pianotrio's van Beethoven, Sjostakovitsj en Tsjaikovki, maandag en woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Brahms (Tweede symfonie en Vioolconcert door Vadim Repin) en Schönberg ('Fünf Orchesterstücke'), vanavond en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Prometheus Ensemble o.l.v. Etienne Siebens met Janacek ('Mladi'), Kurtág ('Hommage à R. Schumann'), Martinú ('Nonet'), Ligetti ('6 Bagatelles') en Bartók (Sonate voor piano solo), vanavond in de Kleine Zaal.

Een pianorecital door György Sándor met Bach, Mozart, Liszt, Bartók, Debussy en Kodály, vrijdag in de Grote Zaal.

Andreas Staier (fortepiano) met Clementi en Schubert, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Maurizio Barbacini m.m.v. Nelly Miricioiù (sopraan), Violeta Urmana en Wilke te Brummelstroete (mezzosopraan), Carlo Ventre en Dan Chamandy (tenor) en Dimitri Kavrakos (bas) met Bellini's 'Norma', zaterdag om 14 uur in de Grote Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Fabio Biondi (viool) m.m.v. Hans Meijer (hobo) met Marcello (Sinfonia en Hoboconcert), Boccherini (Sinfonia), Vivaldi (Uit 'Vier Jaargetijden': 'Herfst' en 'zomer'), en Sammartini (Sinfonia), zaterdag, maandag en dinsdag in de Grote Zaal.

Pianist Menahem Pressler geeft een masterclass voor pianotrio's, zondag om 10.30 uur in de Kleine Zaal.

Het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker met een Gershwin-programma, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Natalia Morozova (viool) en Roderigo Robles de Medina (piano) met Tartini, De Falla, Grahms en Franck, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Freiburger Barockorchester o.l.v. Gottfried von der Goltz (viool) m.m.v. Luba Orgonasova (sopraan) met een Mozart-programma, zondag in de Grote Zaal.

Het Warenberg Trio met pianotrio's van Haydn, Beethoven en Tsjaikovski, zondag in de Kleine Zaal.

Stephan Genz (bariton) en Roger Vignoles (piano) met liederen van Schubert en Wolf, dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Bruckner (Achtste symfonie), woensdag in de Grote Zaal.

Daniel Rowland (viool), Caspar Bleumers (viool), Francien Schatborn (altviool), Edith van Moergastel (altviool) en Floris Mijnders (cello) met Beethoven, Borodin en Brahms, vrijdag in de Beurs van Berlage.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen m.m.v. Hanspeter Spannring (fluit) met Siegfried en Richard Wagner, vrijdag en zaterdag in de Beurs van Berlage.

Joanna Trzcionkowka (viool), Aleksander Puljajev (piano), Ton Schattelijn en Christiaan Boom (klarinet), Harry Troquet (esklarinet), Herman Draaisma en Peter Cranen (basklarinet) met Schmitt, Wieniawski, Szymanovski en Bacewicz, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Een lunchpauzeconcert door pianist Geoffrey Madge, woensdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Isabella Lediakova (cello) en Jaap Brackman (piano) met Grieg, Prokofjev, Martinu, Rachmaninov, Tsintsadze en Stam, vanavond in de Amstelkerk.

BMB con en H.H.H. Erlebnis met 'I Ching Concert', zondag om 15 uur in het Fijnhouttheater.

Een lunchpauzeconcert door het Tuva Ensemble met traditionele boventoonzang uit Zuid-Siberië, dinsdag om 12.30 uur in het Stadhuis/Muziektheater (Boekmanzaal).

Den Bosch

Pianist Igor Roma met Bach, Liszt, Rachmaninov en Prokofjev, zondag in het Muziekcentrum.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgenii Svetlanov met Katsjatoerijan (Vioolconcert door Silvia Marcovici) en Ljapoenov (Symfonie nr. 2), vrijdag- en zaterdagavond en zondag om 14.15 uur in de Philipszaal.

Hoornist Jasper de Waal met Mozart, Slothouwer en Koetsier, woensdag in de Nieuwe Kerk.

Eindhoven

Miranda van Kralingen (sopraan), Lars Wouters van den Oudenwijer (klarinet) en Tan Crone (piano) met liederen en kamermuziek van Schubert, Brahms, Spohr, Andriessen, Jacob, Quilter en Kokai, vanavond in het Muziekcentrum.

Enschede

Silesian String Quartet met Haydn ('Die sieben letzten Worte unseres Erlösers'), vrijdag in het Muziekcentrum.

Het Combattimento Consort o.l.v. Jan-Willem de Vriend m.m.v. Bernard Loonen (tenor) met Mozart, Cesti, Schmelzer, Biber en Haydn, zaterdag in de Grote Kerk.

Het Valerius Ensemble met Reger, Schumann, Britten en Bartók, zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Groningen

Het Aliud Consort met Rameau ('Pièces de Clavecin en concerts'), zaterdag in de Lutherse Kerk.

Maastricht

Het Sharon Kwartet (piano) met strijkkwartetten van Sjostakovitsj en Borodin en Dvórak (Pianokwintet m.m.v. Nelville Dove), zondag in het Conservatorium.

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard m.m.v. Charlotte Riedijk (sopraan), Lucia Meeuwsen (mezzosopraan) en hoboïst Ernest Rombout met Berio, Weill, en bewerkingen van Weill door Berio, vanavond in Theater a/h Vrijthof.

Nijmegen

Duo Basalt met Tsoupaki, Payton en Lann, zondag om 16 uur in Galerie Marzee.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Gianandrea Noseda met Ljadov, Tsjaikovski, Dvorák ('Waldesruhe voor cello en orkest' m.m.v. cellist Mario Brunello) en Dvoráks Symfonie nr 7, vanavond en vrijdag in De Doelen.

Saxofonist Raaf Hekkema, Calefax Rietkwintet en celliste Doris Hochscheid met Denisov, Hekkema, Lauba, De Machaut, Royé (première) en Stockhausen, woensdag in Lantaren/Venster.

Een gitaarrecital door Pepe Romero, vrijdag in De Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Gianandrea Noseda m.m.v. Mario Brunello (cello) met Tsjaikovski ('Roccoco-variaties') en Dvorák (Symfonie nr. 7), zondag om 11 uur in De Doelen.

Blokfluitensemble Landini Consort, zondag om 11 uur in de Doelen.

Rian de Waal (piano), Wout Oosterkamp (bariton), Godfried Hoogeveen (cello), Charlotte Potgieter en Lucas Aléman (viool), Richard Wolfe (altviool), Peter Doberitz (cello) en Peter Leerdam (contrabas) met een Chopin-programma, zondag om 14.30 uur in De Doelen.

Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel met Beethoven, dinsdag in De Doelen.

Ensemble Red Priest (blokfluit, viool, cello en klavecimbel) met Castello, Biber, Purcell, Uccellini en Vivaldi, woensdag in De Doelen.

Utrecht

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös m.m.v. Kim Kashkashian (altviool) met Bartók, Kurtág (Altvioolconcert, première) en Kodály, zaterdag in Vredenburg.

Maarten Koningsberger (bariton) en Roger Braun (piano) met liederen van Schubert, dinsdag in Vredenburg.

Zwolle

Ensemble La Fenice met werken van o.a. Caccini, Peri, Landi, Mazzocchi, Pesenti, Merula, woensdag in Odeon.

Meer over