KLASSIEK

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Milhaud en Poulenc, waaronder het Pianoconcert (m.m.v. Pascal Rogé), vrijdag in Zutphen, zondag om 14.15 uur in Arnhem, dinsdag in Doetinchem en woensdag in Nijmegen....

Tournee

Het Reizend Muziekgezelschap o.l.v. Christiaan Bor met Weber, Brahms en Saint-Saëns, vanavond in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Amsterdam (Odeon); met Haydn, Ravel en Crumb, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier met Berio's bewerking van Mahlers 'Sechs frühe Lieder' (door de bariton Roman Trekel) en Sibelius' Tweede symfonie, vrijdag in Rotterdam (de Doelen) en zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal), waarbij Geert Smits optreedt als vocalist.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen met Richard Strauss en Johann Strauss, vrijdag in Muziekcentrum Eindhoven, zaterdag en zondag (14.15 uur) in Rotterdam (de Doelen);

Het Residentie Orkest o.l.v. Matthias Bamert met Chopin (Pianoconcert nr 1 door Marc Laforet) en Mendelssohn (Symfonie nr 3), vanmiddag om 18 uur en vrijdagavond in Den Haag (Philipszaal), zondag om 14.15 uur in Muziekcentrum Eindhoven, waar Howard Shelley soleert in Mozarts Pianoconcert nr 22.

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Schubert, Beethoven ('Romance nr 1' door Van Zweden) en Brahms (Symfonie nr 1), vanavond in Deventer (De Leeuwenbrug) en zondag om 12.30 uur in Almelo (Theaterhotel).

Monteverdi, Ferrari, Purcell en Schubert door Shari Saunders en Marc Wolff, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), vrijdag in Enschede (Grote Kerk) en zaterdag in Muiden (Muiderslot).

Het duo Bass Instincts (basklarinet en bashobo), vrijdag in Bergen (Ruïnekerk) en 23 november in Amsterdam (Stedelijk Museum).

Amsterdam

Vanavond geeft de pianist Jean-Yves Thibaudet een recital in de Grote Zaal. Hij speelt Debussy, Ravel, Liszt, Wagner.

De violist Young Uck Kim speelt, begeleid door de pianist Emanuel Ax, sonates van Brahms en Beethoven en 'Suite italienne' van Stravinsky, vanavond in de Kleine Zaal.

Vrijdag en zaterdag in de Kleine Zaal het Tokyo Quartet met strijkkwartetten van Mozart, Barber en Brahms.

In de Grote Zaal zaterdag om 15 uur het Radio Symfonie Orkest en Koor Nieuwe Muziek o.l.v. Reinbert de Leeuw met 'Parade' van Satie, 'Rugby' van Honegger, Suite uit 'Les Bisches' van Poulenc en 'Sancta Susanna' van Hindemith. Met medewerking van de sopraan Melanie Diener en de alten Petra Lang en Hélène Versloot.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Christian Zacharias met Haydn (Symfonie nr 86) en Mozart (Sonate in D, KV 448 en Concert KV 365 voor twee piano's door Zacharias en Marie-Louise Hinrichs), zaterdag in de Grote Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Mark Wigglesworth met 'Sinfonia da requiem' van Britten en Tweede symfonie van Rachmaninov, zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Irish Chamber Orchestra o.l.v. Fionula Hunt m.m.v. Larissa Groeneveld (cello) met Respighi, Haydn, Britten, Barry en Mendelssohn, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

De Wiener Philharmoniker o.l.v. Georg Solti met Bartók, Liszt en Tsjaikovski (Zesde symfonie, 'Pathétique'), zondag in de Grote Zaal.

Zondag in de Kleine Zaal de pianist Russell Sherman met Beethoven, Brahms, Helps en Liszt.

Cantus Köln met Duitse vocale muziek van vóór Bach (Schütz, Albert, Rosenmüller, Pachelbel), maandag in de Kleine Zaal.

Liederen van Schubert, Saint-Saëns en Wolf door de sopraan Christiane Oelze, begeleid door de pianist Irwin Gage, dinsdag in de Kleine Zaal.

Evgeni Svetlanov dirigeert het Concertgebouworkest in Rimsky-Korsakov (Ouverture 'Het meisje van Pskov'), Rachmaninov ('Paganini-rapsodie' m.m.v. Nikolai Loeganski) en Tsjaikovski (Derde suite), op 20, 21 en 22 november in de Grote Zaal.

Werk van Mozart, Bartók, Mahler en Schumann door een ensemble met Daniel Rowland (viool), Hein Wiedijk (klarinet) en anderen, vrijdag in de Beurs van Berlage.

Zondag in de Beurs van Berlage kamermuziek door violist Janos Konrad, die samen met pianist Klara Würtz Schubert en Weiner speelt en samen met Taner Erkek (viool) en Ad van Dongen (cello) het Strijktrio opus 85 nr 2 in c van Hermann Berens.

De Amsterdamse Bach Solisten geven dinsdag in de Beurs een benefietconcert t.b.v. het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Programma: Haydn, Fauré en Vivaldi.

Woensdag in de Beurs van Berlage de mezzosopraan Sara Fulgoni en de pianist Kelvin Grout met Purcell, Britten en anderen.

In de IJsbreker van 17 t/m 21 november het International Gaudeamus Composers' Workshop met onder meer zondag een hommage aan Ton de Leeuw door René Eckhardt (piano), Marijke van Kooten (viool) e.a.; maandag en dinsdag muziek van Filippijnse componisten en woensdag het Basho Ensemble o.l.v. Jurrien Sligter met werken geïnspireerd op muzikale thema's uit Indonesië.

Vanavond in de IJsbreker Loos met werk van Kyriakides, Bollen, Barrett, Emmer en nieuw werk van Misha Mengelberg.

Twee IJsbreker-concerten in het Tropeninstituut: vrijdag het Dufy Kwartet met Ter Veldhuis, Baird, Marbé en Keuris, zondag om 15 uur Ensemble El Houari.

Arnhem

Charlotte Margiono met liederen van Richard Strauss, begeleid door de pianist Friedrich Haider, maandag in Musis Sacrum.

Den Haag

Het Koor en Orkest van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven met een Bach-programma, zaterdag in de dr Anton Philipszaal.

Zondag om 14.15 uur de pianist Marc Laforet met een Chopin-programma.

Het ensemble Wendingen met Janácek, Norgard en Schubert, dinsdag in de Nieuwe Kerk.

Woensdag in de Philipszaal The King's Singers.

Enschede

Het Trio Lodzkie & Fred Oldenburg (piano) met Dowslasz, Bauer, Chopin, De Leeuw, Przybylski en Chopin, zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Eindhoven

'Six Songs' van Harry de Wit, uitgevoerd door De Wit op 'zelfbouwklavier', tapes en percussie, de sopraan Judith Vindevogel, Marco Blauw op trompet e.a., zondag in Muziekcentrum Frits Philips.

Dinsdag in het Muziekcentrum het Beaufort Kwintet met Röntgen, Nielsen, Grainger en Ingenhoven.

Groningen

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet met werken uit de renaissance (Ortiz, Gombert) en eigentijdse muziek (Koomans, Wagemans), vrijdag in de Oosterpoort.

Haarlem

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. de violist Skye Carman, met Bose, Takemitsu, Milhaud en Hindemith, zondag om 14.30 uur in het Concertgebouw.

Rotterdam

Het Skampa Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Marinu en Dvorák, dinsdag in de Doelen.

Tilburg

Maandag in de aula van de KUB de violiste Marlene Hemmer en de pianist Derrick Hemmer met Mozart, Beethoven, Chausson, Prokofjev en Wieniawski.

Utrecht

Het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen met Haydn, Mozart en Schubert (Symfonie nr 1), vrijdag en zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het SoLaRe Strijkkwartet met Schubert, Schedl en Mozart, zondag om 14.30 uur in Vredenburg.

Xenia Meyer, mezzo en Hans Eijsackers, piano, met Debussy, Chausson, Fauré en Ravel, maandag in Vredenburg.

'Airs de cour' en luitmuziek uit de Franse barok door Jean-Paul Fouchécourt en Stephen Stubbs, woensdag in Museum Catharijneconvent.

Meer over