KLASSIEK

Tournee..

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Liszt en Bartók (Pianoconcert door Deszö Ránki), vrijdagavond en zondag om 14.15 uur in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Zutphen (De Hanzehof) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met Graun, Hasse en Telemann, zondag om 11.30 uur in Roosendaal (De Kring), zondagavond in Leiden (Stadsgehoorzaal) en maandag en dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Amsterdam

Het Rembrandt Trio met pianotrio's van Turina, Dvórak en Brahms, vanavond in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Slatkin met Beethoven, Sibelius (Vioolconcert door Christian Tetzlaff) en Schumann (Symfonie 'Reinische'), vrijdag, zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Alexander Kerr (viool), Gregor Horsch (cello), Folke Nauta (piano) e.a. met sonates van Bach, Poulenc, Schwitters, Schubert en Rossini, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Groot Omroepkoor o.l.v. Simon Halsey met Elgar, Fauré, Holst en Delius, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Lev Markiz met Tuür, Sjostakovitsj (Celloconcert door Herre-Jan Stegenga) en Beethoven, zaterdag en dinsdag in de Grote Zaal.

Ebony Band o.l.v. Werner Herbers met 'Praag II' (Burian, Jezek en Ponck), zaterdag in de Kleine Zaal.

Compagnia Vocale met Durón, Provenzale en Coya, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Pianist Ivo Pogorelich met Beethoven en Rachmaninov, zondag in de Grote Zaal.

Het Schönberg Kwartet m.m.v. Susan Narucki (sopraan), Jan Erik van Regteren Altena (altviool) en Taco Kooistra (cello) met Webern, Zemlinsky en Berg, maandag in de Kleine Zaal.

Susan Graham (mezzosopraan) en Julian Reynolds (piano) met Hahn, Barber, Debussy, Musto, Bernstein, Liebermann en Rorem, dinsdag in de Kleine Zaal.

Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard m.m.v. John Snijders (piano) en Ellen Schuring (sopraan) met Boulez, Messiaen, Schönberg, Gerhard en Donatoni, woensdag in de Kleine Zaal.

In de Oude Kerk worden op 13 en 27 mei en 10 juni Kuhnau's 'Biblische Sonaten' uitgevoerd. Zaterdag eerst organist Leo van Doeselaar met de sonates over Saul en over genezing van de zieke koning Hizkia:

Het Maarten Altena Ensemble met Van Bergeijk en Padding, dinsdag in De IJsbreker.

Academy of the Begijnhof met Rossini's 'Petite Messe Solennelle', vrijdag in de Engelse Kerk.

Het Zephyr Quartet met strijkkwartetten van Voorvelt, Van Eijden, Sims en Havelaar, zaterdag in de Uilenburger Synagoge.

Arnhem

Kamermuziekensemble van Het Gelders Orkest met Prokofjev, Farkas, Donányi, Ligeti en Janacek, woensdag in Musis Sacrum.

Bunnik

Abbie de Quant (fluit), Lydia Forbes (viool) en het Arto Ensemble met Beethoven, Ravel, Reger en Mozart, zondag om 14.15 uur in de Oude Dorpskerk.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Shlomo Mintz met Mendelssohn, Saint-Saëns (Vioolconcert door Viviane Hagner) en Schumann, zaterdagavond en zondag om 14.15 uur in de Philipszaal.

Het Schönberg Kwartet met Webern, Zemlinsky en Berg, zaterdag in de Nieuwe Kerk.

Pianist Ronald Brautigam met Beethoven-sonates, zondag om 14.15 uur in de Nieuwe Kerk.

Composities van studenten sonologie en beeld & geluid van het Koninklijk Conservatorium, vrijdag in het Korzo theater.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Heinz Wallberg met Heppener, Ravel (Pianoconcert door François-René Duchable) en Schubert, zaterdag in het Muziekcentrum.

Organist Bram Beekman met een Bachprogramma, zondag om 15 uur in het Muziekcentum.

Leden van Het Brabants Orkest m.m.v. Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss met De Leeuw en Heppener, dinsdag in het Muziekcentrum.

Pianiste Tomoko Makaiyama met Nomura, Tanaka, Andriessen en Ten Holt, zondag in Plaza Futura.

Haarlem

NPO o.l.v. Jurjen Hempel met Bartók en Sibelius, zondag om 14.30 uur in het Concertgebouw.

Een orgelconcert door Jos van der Kooy, dinsdag in de Grote of St. Bavokerk.

Petra Veenswijk (orgel) met Widor, Nieland, Strategier en Demessieux, zaterdag om 15 uur in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Leeuwarden

Organist Theo Jellema met een Bachprogramma, woensdag in de Grote Kerk.

Leiden

Het Gesualdo Consort met Sweelinck, dinsdag in de Pieterskerk.

Otterlo

Yudo Group (o.a. sopraan Ingrid Kapelle, altviolist Finn Möricke en pianist Kees Wieringa) met het programma 'I.K. Bonset op muziek', zondag om 14 uur in het Kröller-Müller Museum. Schilder Theo van Doesburg publiceerde als dichter onder het pseudoniem I.K. Bonset.

Purmerend

Zaterdag een wandelconcert langs historische orgels in Purmerend. Het begint om 14 uur in de Koepelkerk. Jan Albert Jong speelt daar Mendelssohn en Boëllmann. Om 14.45 uur speelt Marja van der Ploeg in het Oude Raadhuis werken van Bull, Morley, Byrd en Frescobaldi, en om 15.30 uur Jaap Kolstein in de Lutherse kerk met Bach, Böhm, Rheinberger en Peeters.

De tentoonstelling Garrels in onderdelen, historische orgels in Purmerend is van 13 mei t/m 22 oktober te zien in het Purmerends Museum.

Rotterdam

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Toby Spence (tenor) en Paul van Zelm (hoorn) met Vaughan Williams, Britten en Beethoven, vrijdag in de Doelen.

Cleo Laine (zang) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. John Dankworth (saxofoon) met het concert 'Broadway, Beatles, Before and Beyond', zaterdag in De Doelen.

Een pianorecital door Vladimir Ashkenazy, zondag in de Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Antonio Pappano met Elgar (Celloconcert door Ralph Kirshbaum) en Sjostakovitsj, woensdag in de Grote Zaal.

Musica Classica met pianotrio's van Mozart, Haydn en Hummel, woensdag in de Doelen.

Op de laatste avond van het Willem Jeths Festival, vanavond in Lantaren/Venster, het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Tetsuji Honna en Frances-Marie Uitti (cello) met o.a. 'Falsa/Ficta' voor cello en orkest (première) en Arcate (première van de versie voor strijkorkest).

Tilburg

I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen met Telemann, Boccherini, Turina, Swerts, de Falla en Rimsky-Korsakov, vrijdag in de Concertzaal.

Utrecht

Domcantorij o.l.v. Remnco de Graas met Hoogliedmotetten van Franck en Schütz, zaterdag om 15.30 uur in de Domkerk.

Groot Omroepkoor en Locke Consort o.l.v. Simon Halsey met Taverner, Bull, Philips, Jenkins, Locke, Purcell, Tavener, Sweelinck, Manneke en premières van Visman en Koolmees, vrijdag in Vredenburg.

Wibi Soerjadi (piano) en het Symfonieorkest van Vlaanderen o.l.v. Ardjoena Soerjadi met pianoconcerten van Rachmaninov en Saint-Saëns, zaterdag in Vredenburg.

Micrologus met 'Ars Nova in Italië - Landini en tijdgenoten', zondag om 14.30 uur in Vredenburg.

Een pianorecital door Ivo Pogorelich, maandag in Vredenburg.

Cantus Cölln met Schrein, Lechner, Schütz, Albert en Rosenmüller, woensdag in Vredenburg.

Ter afsluiting van de jaarlijkse luitdag van de Nederlandse Luit Vereniging, zondag in de Doopsgezinde Kerk (Oude Gracht 270) La Pellicana met Faconiero, Matteis, Kapsbergen en Ucellini.

Meer over