KLASSIEK

Het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Lawrence Renes met Hamel, R. Strauss (Tweede hoornconcert), Mahler (Zesde symfonie), maandag in Bergen (Petrus en Pauluskerk), woensdag in Nijmegen (de Vereeniging), op 16 januari in Muziekcentrum Eindhoven....

Tournee

Het Russisch Staats Symfonie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met Moesorgski, Tsjaikovski (Eerste pianoconcert door Vladimir Ovchinikov) en Rachmaninov, zondag in Den Haag (Philipszaal), maandag in Amsterdam (Grote Zaal), dinsdag in Groningen (de Oosterpoort)

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Reinbert de Leeuw met liederen van Kodály, Bartók en Ligeti, vrijdag in Amsterdam (Beurs van Berlage), zondag om 16 uur in Zwolle (Broerenkerk), woensdag in Tilburg (Concertzaal) en op 16 januari in Haarlem (Concertgebouw).

Het Asko Ensemble o.l.v. Oliver Knussen m.m.v. de sopraan Rosemary Hardy met Adès en Lieberson, vrijdag in Den Haag (Philipszaal) en dinsdag in Amsterdam (Paradiso).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Fabrice Bollon met Stephan, Ketting ('The light of the Sun' m.m.v. de sopraan Susan Narucki), Zimmerman (Hoboconcert door Esther Probst) en Loevendie, zaterdag in Alkmaar (de Vest), zondag om 14.30 uur in Alkmaar (Concertgebouw).

Zes cellosuites van Bach op één avond door zes cellisten: Lucia Swarts, Herre-Jan Stegenga, Harro Ruijsenaars, Larissa Groeneveld, Frances-Marie Uitti en Dimitri Ferschtman, vanavond in Almelo (Hof 88), zaterdag in Heemstede (Het Oude Slot), zondag in Gouda (Schouwburg), dinsdag in Zwolle (Odeon), woensdag in Den Haag (Zingende Zolder).

Countertenor Michael Chance geeft een recital, begeleid door Fred Jacobse op luit en theorbe, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal), woensdag in Rotterdam-Delfshaven (Pelgrimvaderskerk).

Het ensemble Sine Nomine met Italiaanse muziek uit de 15de eeuw, vrijdag in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Utrecht (Vredenburg) en zondag in Amsterdam (Waalse Kerk).

Het cello-octet Conjunto Ibérico met werk van Lazkano, Prieto, Nobre en Xenakis, zaterdag om 15.30 uur in Amsterdam (Stedelijk Museum) en zondag in Den Bosch (Theater Bis).

Glen Wilson op clavecimbel en Mieneke van der Velden op viola da gamba met Marais, Forqueray en Bach, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning), vrijdag in Middelburg (Stadhuis) en zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

De pianist Homero Francesch speelt sonates van Brahms en Schubert, maandag in Arnhem (Musis Sacrum) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Edo de Waart met Bruckner en Reich ('Desert Music'), vanavond in Muziekcentrum Enschede, vrijdag in Utrecht (Vredenburg), zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Pianotrio's van Mendelssohn en Schumann door Julian Reynolds (fortepiano), Johannes Leertouwer (cello), Viola de Hoog (viool), vanavond in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Enschede (Grote Kerk), zaterdag in Woerden (Lutherse Kerk).

Het Residentie Orkest o.l.v. George Pehlivanian met Beethoven, Schumann (Pianoconcert door François René Duchable) en Brahms (Tweede symfonie), op 9 en 10 januari in Rotterdam (de Doelen), zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Het ensemble Wendingen met Berg, Kaipainen, Beethoven en Webern, maandag in Den Haag (Nieuwe Kerk), woensdag in Amsterdam (Amstelkerk), op 16 januari in Heemstede (Het Oude Slot) en 19 januari om 15 uur in Groningen (De Oosterpoort).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. H. Blomstedt met Adams en Beethoven (Derde symfonie), vanavond en zondagmiddag in de Grote Zaal.

Het Zagreb Strijkkwartet en de pianist Vladimir Krpan met Sjostakovitsj, Tkalcic en Brahms, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Harmut Haenchen met Brahms en Bruckner, zaterdag in de Grote Zaal.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Frans Brüggen met Toeschi, Lebrun (Vierde hoboconcert door Bart Schneemann) en Haydn, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Het ensemble Archibudelli met Haydn en Buckner, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lev Markiz m.m.v. Gidon Kremer met Schubert, Vustin en Piazzolla, zondag en dinsdag in de Grote Zaal.

Gustav Leonhardt op clavecimbel met Kerll, Buxtehude, Kuhnau, Böhm, Fischer, Bach en Weckmann, maandag in de Kleine Zaal.

Philip Dukes op altviool en Sophie Rahman op piano met Flackton, Britten, Schumann, Lloyd Webber en Bloch, woensdag in de Kleine Zaal.

De bariton Maarten Koningsberger brengt, begeleid door Roger Braun op piano, liederen van Schubert, Brahms, Duparc en Broekman, zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage.

Cantus Cölln o.l.v. Konrad Junghänel met motetten van Hollanders, Verrijt en Monteverdi, woensdag in Waalse Kerk.

Het Apituley Strijk Orkest o.l.v. Esther Apituley met Mozart, Horsthuis, Piazzolla, Haydn en Stravinsky, zondag in Paradiso.

Assen

Het Gabriel Trio met Haydn en Sjostakovitsj, zondag om 12 uur in het Drents Museum.

Baarn

De Franse countertenor Gerard Lesne brengt Charpentier, Lambert, Forqueray, Courbois, Scarlatti, zaterdag in de Paaskerk (Oude Utrechtseweg).

Breda

In De Nieuwe Veste vrijdag het strijktrio SoLaRe.

Maastricht

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Shlomo Mintz met Mozart, Tsjaikovski (Pianoconcert nr 1 door Lazar Berman), Schumann (Symfonie nr 4), vrijdag en zaterdag in Theater aan het Vrijthof.

Rotterdam

Het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met een Bach-programma, maandag in de Doelen.

In de serie 'De avond van. . .' in De Unie vanavond een programma samengesteld door de jonge componist Robin de Raaff.

Tilburg

Het Isos Strijkkwartet m.m.v. Isabel van Keulen met strijkkwartetten van Beethoven, Bruch en Brahms, maandag in de aula van de KUB.

Utrecht

Het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Andreas Delfs met Prokofjev, Gould (Concert voor tapdanser en orkest m.m.v. tapdanser Andreas Dänel), Kodály en Gershwin ('An American in Paris'), vanavond in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels met Röntgen, Nielsen (Vioolconcert door Dong-Suk Kang) en Stenhammar, zondag om 15 uur in Vredenburg.

Het concert door het Basho-Ensemble o.l.v. Jurrien Sligter met het programma 'O Bali' (MacMillan, Evangelista, Knussen e.a.), zondag in Muziekcentrum Vredenburg, is gratis toegankelijk.

Woensdag in Vredenburg het Borodin Kwartet met Britten en Sjostakovitsj.

Venlo

Zondag om 16 uur in Museum Van Bommel Van Dam de fluitiste Eleonore Pameijer met Ketting, Schat, Straesser, Loevendie, Mengelberg, Heppener, Andriessen.

Meer over