KLASSIEK

Het Nederlands Blazers Ensemble met L'Histoire du Soldat van Stravinsky, geregisseerd door Bart van Rosmalen. Hans Dagelet speelt de soldaat; na de pauze een première van David Lang, 'Hell', geschreven in opdracht voor de Blazers....

Tournee

Het Hagen Kwartet met strijkkwartetten van Mozart, Schönberg en Brahms, zondag om 14.15 uur in Den Haag (Nieuwe Kerk), woensdag in Leeuwarden (de Harmonie) met een Beethoven-programma.

Ronald Brautigam met sonates van Mozart op fortepiano, vanavond in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg), zaterdag in Rotterdam (Messiaskerk, Debussylaan), zondag in Oegstgeest (Groene Kerkje).

Het ensemble Al Ayre Español met wereldlijke cantates van Torres, Literes en Duron, vanavond in Westzaan (Zuidervermaning) en 19 april in het Muiderslot.

East meets West and West meets East: een Confusion-concert door pianist Polo de Haas, bassist Egon Kracht, slagwerker Fred van Duynhoven, de Indiase danseres Gita Annandsing en sitarspeler Ustad Zamir Ahmad Khan, 20 april in Heerenveen (de Rinkelbom) en 21 april in Muziekcentrum Enschede.

Het Schönberg Ensemble met Schumann, Berg, Schönberg, Kagel en Kurtág, vanavond in Amsterdam (Kleine Zaal), 18 april in Leeuwarden (Theater Romein) en 20 april in Arnhem (Schouwburg).

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot m.m.v. de sopraan met Debussy, Ravel ('Shérézahade') en Mahlers Symfonie nr 4, vanavond in Tilburg (Concertzaal), vrijdagavond en zondagmiddag in Eindhoven (Muziekcentrum), zaterdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Walter Althammer met Röntgen, Elgar (Concert voor cello en orkest m.m.v. Raphael Wallfisch), Sibelius en Borodin, vrijdag in Haarlem (Concertgebouw), zaterdag in Tilburg (Schouwburg) en zondag om 12 uur in Alkmaar (De Vest).

Het Gelders Orkest o.l.v. Rüdiger Bohn met Webern, Rachmaninov (Pianoconcert nr 4 door Vladimir Ovchinikov) en Sjostakovitsj' Symfonie nr 6, vanavond in Doetinchem (Amphion) en vrijdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Viktor Liberman met Nielsen, Schönberg ('Verklärte Nacht') en Brahms' Vioolconcert in D door Isabelle van Keulen, vanavond in Leeuwarden (de Harmonie) en vrijdag in Groningen (de Oosterpoort).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard met een Beethoven-programma, waaronder Pianoconcert nr 4 door Nelson Freire, vanavond in Venlo (de Maaspoort), vrijdag in Heerlen (Stadsschouwburg), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

De Argentijnse sopraan María Cristina Kiehr en het ensemble Super Librum brengen lauden, lofliederen tere van Maria, Ave Regina Gloriosa, op 22 april in Den Haag (Oud Katholieke Kerk), 23 april in Leiden (Rijksmuseum van Oudheden).

Het barokensemble Concerto Soave met Surge, colomba mea, 'Het Hooglied op muziek', vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum) en zaterdag in Amerongen (Kasteel Amerongen).

Orkest De Volharding o.l.v. Jurjen Hempel met werk van Van Oosten, Almicar Vasques Dias, Milhaud, Stravinsky en Hamburg, vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 24 april in Nijmegen (De Vereeniging).

Het ensemble Wendingen met een Nederlands programma: Diepenbrock, Vermeulen, Keuris (Pianotrio) en Schat ('Canto General'), dinsdag in Den Haag (Nieuwe Kerk), woensdag in Amsterdam (Amstelkerk).

Slagwerker Yuko Suzuki en fluitiste Anne La Berge met werk dat speciaal voor hun is geschreven, vrijdag in Bergen (Museum Kranenburgh), zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Stedelijk Museum).

Het Maarten Altena Ensemble met 'Dancing Sounds', bewerkingen van Fats Waller en Monk e.a., zaterdag in Amsterdam (Bimhuis) en zondag in Den Bosch (Muziekcentrum).

De Thüringen Philharmonie Suhl o.l.v. Ilya Stoepel met joodse volksliederen en Beethovens Negende, vanavond in Oss (de Lievekamp), 18 april in Haarlem (Grote Kerk), 19 april in Leiden (Stadsgehoorzaal), 20 april in Breda (Chassé Theater), 21 april in Amsterdam (Grote Zaal), 22 april in Kerkrade (Rodahal) en 23 april in Enschede (Muziekcentrum).

De Ereprijs stelde een programma samen met werk van Stäbler, Bruttger, De Graaff, Nuorvala, Poetic Arcs, vrijdag in Apeldoorn (Huis voor Schone Kunsten), zondag in Arnhem (Museum voor Moderne Kunst).

Trio Cristofori met muziek op fortepiano uit de vroege Romantiek, zaterdag in Utrecht (Lutherse Kerk) en zondag in Leiden (Waalse Kerk).

Het VU-Kamerorkest o.l.v. Daan Admiraal met Mozart, Sjostakovitsj (Celloconcert nr 2 door Larissa Groeneveld) en Schönberg, vanavond in Utrecht (Geertekerk), zondag om 15.15 uur in Amsterdam (Waalse Kerk).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Esa-Pekka Salonen met Debussy, Stravinsky en Bartók, vrijdag in de Grote Zaal.

Vrijdag in de Kleine Zaal een recital door de pianist András Schiff. Hij speelt drie sonates van Schubert.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont met Martin, Mozart (Pianoconcert in C nr 25 door Till Fellner), Honegger, zaterdag en dinsdag in de Grote Zaal.

Panocha Quartet met strijkkwartetten van Haydn en Schubert, zaterdag in de Kleine Zaal.

Zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal een jubileumconcert van de Vereniging Vrienden van het Lied m.m.v. Francine van der Heijden, Cécile van de Sant, Geert Smits e.a.

Liederen van Monteverdi, Caccini, Huygens e.a. door de tenor Nico van der Meel, celliste Lucia Swarts en klavecimbelspeler Siebe Henstra, zondag in de Kleine Zaal.

Gennady Rozdjestvenski leidt het Concertgebouworkest in Rimsky-Korsakov, Stravinsky en Schnittke, op 23 en 24 april in de Grote Zaal.

In de Beurs van Berlage zondag om 14.15 uur de pianist Igor Roma met werk van Liszt en Rachmaninov; zondagavond het Ensemble Nieuwe Muziek o.l.v. Harry Sparnaay met werk van Loevendie, Manneke, De Raaff, Perezzani en Stravinsky.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. George Pehlivanian met serenades van Reger en Brahms, vrijdag in de Philipszaal.

Leden van het Residentie Orkest met een klarinet- en hoorntrio van Brahms en een hoorntrio van Ligeti, woensdag in de Nieuwe Kerk.

Deventer

Vanavond in de Leeuwenbrug het Orkest van het Oosten o.l.v. Julian Reynolds m.m.v. de alt Gerrie de Vries met Wagner en Schumann.

Enschede

Vrijdag in het Muziekcentrum Kzenia Kouzmenko met pianowerken van Schumann, Beethoven en Brahms.

The Academy of Ancient Music o.l.v. Andrew Manze (viool) met Fux, Vivaldi en Händel, zaterdag in het Muziekcentrum.

Groningen

Het ensemble Antequera met muziek uit de Spaanse middeleeuwen, 'Cantigas de Santa María' en traditionele sefardisch-joodse liederen, zaterdag in de Pelsterkerk.

Middelburg

Ter afsluiting van het programma 'Salon J.S. Bach' zaterdag de pianist Leen de Broekert en fluitist Ferenc Hutyra met Bachs fluitsonaten.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Ingo Metzmacher m.m.v. cellist Marien van Staalen met Mahler ('Totenfeier'), Martin ('Jedermann'), Zimmermann ('Canto di speranza') en Strauss ('Don Juan'), vanavond en vrijdag in de Doelen.

In de kleine zaal van de Doelen vanavond het Mendelssohn Kamerorkest o.l.v. Christiaan Bor met Prokofjev, Lourié, Sjostakovitsj en Stravinsky.

Vrijdag in de Doelen de pianist Nikolaj Loeganski met Mozart, Chopin, Skrjabin en Prokofjev.

Cellist Dmitri Ferschtman en pianist Mila Baslavskaja met Prokofjev, Tsjaikovski en Glazoenov, zondag om 11 uur in de Doelen.

Zondagavond in de kleine zaal van de Doelen het Doelenensemble m.m.v. de sopraan Ingrid Kappelle, cellist Monique Bartels en pianiste Tomoko Mukaiyama met Knaifel, Oestvolskaja, Stsjerbatsjov, Obouhow en Sjostakovitsj.

I Fiamminghi o.l.v. R. Werthen met Górecki, Sjostakovitsj, Mozart en Dvorák, maandag in de Doelen.

Het Philharmonisch Orkest van St. Petersburg o.l.v. Joeri Temirkanov met Ljadov, Rachmaninov en Stravinsky ('Le sacre du printemps'), dinsdag in de Doelen.

Utrecht

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös m.m.v. Godelieve Schrama met Roussel, Debussy, Ravel en Stravinsky, vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman met vier Bach-cantates, zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Harmonie-orkest St. Michaël van Thorn o.l.v. Heinz Friesen met De Mey, Moesorgsky en Ravel, zondag om 15 uur in Vredenburg. .

Musica Antiqua Köln met een Zelenka-programma, woensdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Meer over