Klassiek ****

'Ik heb als pianist in mijn hele leven alleen mijn eigen werk gespeeld', luidt een van de citaten die zijn opgenomen in het fraaie boekje bij de hommage-uitgave Simeon ten Holt plays Simeon ten Holt.


Het is verluchtigd met geschreven bijdragen van vrienden en vele portretten van de componist, die een half jaar geleden op 89-jarige leeftijd overleed. Nog voor Ten Holts dood ontdekte een vriend in diens studio een spoelenband, die eigen opnamen van Bagatellen, een reeks korte stukken uit 1954, bleek te bevatten. De opname zelf is van 1978, de tijd dat de componist werkte aan zijn grote werk Canto Ostinato, waarmee hij vanaf de jaren tachtig ongekend succes behaalde.


Ten Holt was bij lange na niet zo'n briljant pianist als Ivo Janssen, die de Bagatellen twee jaar terug op plaat heeft gezet en het blijft een huiskameropname, maar het is toch altijd boeiend om een componist zijn eigen werk te horen spelen. De Bagatellen zijn kleine stukken, maar zo klein is deze muziek niet. Elk deeltje lijkt logisch uit het vorige voort te vloeien, en zowel in de concentratie op één enkel gegeven als in het puur tactiele van het pianospel hoor je al de kiemen waaruit later Ten Holts monumentale stukken zouden ontspruiten. FvdW


klassiek


Bagatellen


Simeon ten Holt


Etcetera


Huiskameropname


Nog voor Simeon ten Holts dood in 2012 ontdekte een vriend in Ten Holts studio een spoelenband, die eigen opnamen van Bagatellen, een reeks korte stukken uit 1954, bleek te bevatten. Het is een huiskameropname uit 1978, maar het is boeiend om een componist zijn eigen werk te horen spelen.

Meer over