KLASSIEK

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Viktor Liberman met Wagner (ouverture 'Tannhäuser'), Mozart (Pianoconcert nr 15 door Anne Queffélec) en Beethoven (Symfonie nr 6 'Pastorale'), vanavond in Leeuwarden (De Harmonie) en vrijdag in Drachten (De Lawei)....

Tournee

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Gabriele Bellini met Wagenaar (ouverture 'De getemde feeks'), Debussy ('Nuages' en 'Fêtes' uit 'Nocturnes'), Saint-Saëns ('Havanaise' voor viool en orkest m.m.v. Bart Bleumers) en Dvorak (Symfonie nr 9), vanavond in Zwolle (Nieuwe Buitensociëteit) en vrijdag in Enschede (Muziekcentrum).

Meir Minsky leidt het Symfonieorkest van het Utrechts Conservatorium, zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage) en zondag in Utrecht (Vredenburg). Programma: Milhaud, Prokofjev en Bartók.

Ivo Pogorelich geeft vrijdag een pianorecital in de Harmonie, Leeuwarden en zaterdag in de Grote Zaal in Amsterdam. Programma: Rachmaninov, Skrjabin en Chopin.

De Italiaanse pianist Enrico Pace brengt Schumann ('Bunte Blätter'), Brahms en sonates van Liszt, dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging) en maandag in Utrecht (Vredenburg).

Guus Janssens 'donkere' kameropera 'Faust's light' en twee 'Shaggy Dog'-opera's van Tom Johnson, eveneens op basis van tekst van Gertrude Stein, vrijdag in Den Haag (Korzo), dinsdag in Rotterdam (De Unie) en op 10 november in Maastricht (Conservatorium).

Arthur Schoonderwoerd brengt muziek uit Wenen en Parijs rond 1800 (Haydn, Beethoven, Jadin, Dussek), vanavond in Enschede (Rijksmuseum Twenthe) en zondag om 16 uur in Haarlem (Waalse Kerk).

Het Groningen Guitar Duo met Dodgson, Bus, Ter Veldhuis en McLaughlin, vrijdagavond in Groningen (Doopsgezinde Kerk) en zondag (16.30 uur) in Amsterdam (de IJsbreker).

Het Coll'Arte Musica o.l.v. Micha Hamel met Weill, een première van Ford ('Orfeo fast forward') en 'Mavra' van Stravinsky, vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), op 9 november in Utrecht (Geertekerk) en 10 november in Amsterdam (de Rode Hoed).

Cappella Amsterdam voert o.l.v. Daniel Reuss werken uit van Koolmees, Bach, Von Bingen, Des Prez en Stravinsky, zaterdag in Rotterdam (Bergsingelkerk), zondag in Doesburg (Martinikerk), 9 november in Amsterdam (Waalse Kerk) en 10 november in Almelo (Grote Kerk).

Het Utrechts Barok Consort o.l.v. Jos van Veldhoven met de Nederlandse première van het oratorium 'David en Goliath' van Scarlatti, vrijdagavond in Amsterdam (Waalse Kerk) en zaterdagavond in Utrecht (Geertekerk).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. John Eliot Gardiner met Weber (ouverture 'Oberon'), Mahler ('Rückert-liederen' door Anne Sofie von Otter) en Schubert (Symfonie in C), vanavond en vrijdag in de Grote Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Hans Vonk met Martin en Stravinsky ('Oedipus Rex'), zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Zondag in de Kleine Zaal om 11 uur het Osiris Trio met pianotrio's van Beethoven en Ravel.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen met R. Strauss (Symfonisch gedicht 'Don Juan' en Burleske in d voor piano en orkest m.m.v. Markus Groh) en Schumann (Derde symfonie), zondag, maandag en dinsdag in de Grote Zaal (woensdag in Utrecht).

In de Kleine Zaal zondag de gitarist George Sakellariou met Scarlatti, Bach, Paganini, Nazareth en Albéniz.

Het Leipziger Streichquartett met Haydn, Ives en Schönberg, dinsdag in de Kleine Zaal.

De pianist Polo de Haas speelt Pasternak, Skrjabin en Prokofjev; actrice Elisabeth Andersen leest gedichten van Pasternak, zaterdag in de Beurs van Berlage.

Nederlands Studenten Kamer Orkest o.l.v. Daan Admiraal m.m.v. Naomi Peters (viool) met Sjostakovitsj, Schnittke en Stravinsky, zondag om 11 uur in de Beurs van Berlage.

The Academy of the Begynhof o.l.v. Richard Egarr met barokmuziek van Lully, Campra, Purcell en Locke, vrijdag in de Engelse Kerk.

De violist Denis Goldfeld en pianist Vadim Goldfeld met Bach, Brahms, Berlioz en Paganini, zondag in de Koepelkerk.

De organist Ben van Oosten speelt Widor en Dupré, zondag in de Mozes en Aäronkerk.

In de IJsbreker organiseert De Suite een programma over taal en muziek. Zes jonge vocalisten en een aantal instrumentalisten brengen muziek van Nederlandse componisten en andere nieuwe muziek. Op 6 november onder meer werk van Loevendie, Kagel en Riedstra; op 7 november werk van Bank, Rihm en Van der Aa; op 8 november Bruynèl en Viñao; 9 november Wood, De Leeuw en Van Roosendael en op 10 november Perassi, Crumb en De Raaff.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Richard Hickox met Symfonie nr 6 ('Pastorale') van Beethoven, vandaag om 12.30 uur en aangevuld met 'Spring Symphony' van Britten ook op 1 en 2 november in de Philipszaal.

In de Nieuwe Kerk zondag om 14.15 uur het Leipziger Streichquartett met Haydn, Ives en Beethoven.

Musica ad Rhenum m.m.v. Godelieve Schrama (harp) en Jed Wentz (fluit), zondag in de Philipszaal met Mozart en Graf.

Doorn

De pianist Aldo Ciccolini met Franck, Satie en Moesorgski, vrijdag in de Maartenskerk.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum vrijdag klarinettist Sjef Douwes, cellist Godfried Hoogeveen en pianist Rian de Waal met een Brahms-programma.

Eindhoven

I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen brengt een semi-scenische uitvoering van Stravinsky's l'Histoire du soldat en Pierrot Lunaire van Schönberg, vanavond in Muziekcentrum Frits Philips.

Enschede

Het Valerius Ensemble met Poulenc (Hobosonate), Micháns ('Ricorrenze'), Sydeman (Duo) en Prokofjev (Kwintet), zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Dinsdag in het Muziekcentrum Vera Beths, Michel Dispa, Marja Bon en Janine van Mever met cellosonates van Vermeulen en Honegger, 'Fantasie voor viool en piano' van Schönberg en Prokofjevs Vioolsonate, opus 80.

Groningen

De Engelse fluitist Trevor Wye leidt van 6 t/m 9 november een masterclass fluit aan het Conservatorium. Op 6 november geeft hij een concert in de Andrea Elkenbrachtzaal.

Leerdam

In de Pauluskerk zaterdag het Nederlands Clarinet Choir o.l.v. Johan Boonekamp met een première van Ton de Kruyf, naast werk van Andriessen, Bach, Rossini en Bartók.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jun'ichi Hirokami met Debussy, Webern ('Langsamer Satz'), Takemitsu ('Fantasma/Cantos' m.m.v. klarinettist Richard Stoltzman) en Bruckner (Symfonie nr 1), vrijdag in de Doelen; woensdag speelt het RPhO o.l.v. Tuomas Ollila Beethoven (Pianoconcert nr 3 door Olli Mustonen) en Nielsen (Symfonie nr 5).

Het Doelenensemble met Denhoff, Apostel, Vermeulen, Janácek (Pianosonate I.X.1905) en Rihm (Strijkkwartet nr 4), zondag in de Doelen.

Dinsdag in de Doelen het Vanburgh Kwartet met strijkkwartetten van Beethoven, Bartók en Beethoven.

Woensdag in de Doelen de pianist Piet Veenstra met Schubert.

Utrecht

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Hartmut Haenchen met Mozart (Adagio en Fuga), Bartók (Divertimento voor strijkorkest) en Beethoven (Vioolconcert door Shlomo Mintz), vanavond in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Arnold Östman met Bruckner, Mendelssohn, Liszt ('St. Franciscus van Assisi) en Chopin (Pianoconcert nr 2 door Louis Lortie), zaterdag in Muziekcentrum Vredenburg.

Zondag om 15 uur in Vredenburg het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels m.m.v. pianist Ronald Brautigam en violist Stanislaw Lukowski met Hallén, Stenhamm (Pianoconcert nr 2) en Reger.

Het Amsterdam Loeki Stardust Quartet met oude Spaanse muziek, dinsdag in Vredenburg.

De violiste Candida Thompson en pianist David Kuyken met vioolsonates van Van Eijken, Schäfer en Schlegel, woensdag in Vredenburg.

In de Pieterskerk zondagavond een clavichord recital door Jan Raas. Op het programma werken uit de Boheemse klaviermuziek van 1750 tot 1810 (Seegr, Benda, Dussek).

Celliste Frances-Marie Uitti ontmoet de gitarist Elliott Sharp,

zondag om 16 uur in de Utrechtse School.

Zwolle

In Manegezaal Odeon woensdag wereldlijke cantates uit de barok door Isabelle Poulenard, Marianne Muller en Emer Buckley.

Meer over