Klassiek

****..

Roland de Beer

Compositorisch balletje-balletje
Tsjaikovski, Vioolconcert e.a. Janine Jansen, Mahler Chamber Orchestra olv Daniel Harding. Decca.

Compositorisch balletje-balletje
Een goede reden om Janine Jansens nieuwe cd met het Vioolconcert van Tsjaikovski in huis te halen, is dat er een tweede stuk op staat dat met dat vioolconcert verband houdt, en eigenlijk aantrekkelijker is, al zullen sommigen vinden dat je dat niet hardop mag zeggen. Het is intiemer en bondiger. Niet beladen met de bombast die Tsjaikovski’s vioolconcert op zijn zwakkere plekken ontsiert.

Compositorisch balletje-balletje
Het is Tsjaikovski’s Souvenir d’un lieu cher. Dat was in oorsprong een stuk voor viool en piano, in drie delen. Maar in de knappe bewerking van de Roemeen Alexandru Lascae, vroeger concertmeester van het Residentie Orkest, is het een soort ‘Tweede vioolconcert van Tsjaikovski’ geworden, met strijkers in plaats van piano.

Compositorisch balletje-balletje
Lascae had er een reden voor. Het eerste deel van Souvenir d’un lieu cher, een ‘Méditation’ met een hoge graad van melodische charme, was ooit bedoeld als het langzame deel van Tsjaikovski’s Vioolconcert. Tsjaikovski vond dat het op die plek niet werkte, en schreef voor zijn vioolconcert een nieuw langzaam deel. De geamputeerde Méditation in d-klein plakte hij met een onstuimig Scherzo in c-klein en een smeltende Mélodie in Es-groot aan elkaar tot een kamermuzikale ‘herinnering aan een dierbare plaats’ opus 42.

Compositorisch balletje-balletje
Of Tsjaikovski gelijk had met dat compositorische balletje-balletje, kan nu via één cd worden nagegaan dankzij Janine en het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Daniel Harding. Die hebben allemaal de prettige eigenschap Tsjaikovski te benaderen vanuit het intieme, het poëtische en kamermuzikale. Daar kan een Tsjaikovski erg van opknappen.

Compositorisch balletje-balletje
Op dat punt meet Janine Jansen zich met violisten van de goede smaak als Nikolaj Znaider en Vadim Repin. In de vlammende gedeelten van het Vioolconcert wil haar articulatie er soms een tikje bij inschieten.

Psalmen en koekoekseieren
*****

Psalmen en koekoekseieren
Aangenaam Klassiek (35 cd’s, zie ook dvd-rubriek).

Psalmen en koekoekseieren
‘Aangenaam Klassiek’, de actie met kortingsbonnen die de klassieke branche elk najaar aanbiedt in een boxje met voorproeffragmenten van nieuwe en oudere cd’s en dvd’s, bevat na een kentering in 2007 nu toch weer flink wat spul dat niet in de klassieke platenbak hoort. Ditmaal legt vooral EMI/Virgin er koekoekseieren tussen, afkomstig uit de sectoren new age en poppy fado. Daartegenover staat een begerenswaardige EMI-productie met Stravinsky’s Psalmensymfonie, Symfonie in 3 delen en Symfonie in C, door de Berliner Philharmoniker onder Simon Rattle. Ook van topniveau: Mariss Jansons en het KCO met Dvoraks Nieuwe Wereld-symfonie (RCO Live); pianist Pierre-Laurent Aimard met Huit préludes van Messiaen (DG); Julia Fischer met een verkwikkende lezing van Bachs vioolpartita’s en -sonates (PentaTone); Jordi Savall en Ton Koopman in een superieure, oudere uitvoering van Bachs sonates voor gamba en clavecimbel (AMG Alia Vox).

Ook heel goed
*****

Ook heel goed
Aangenaam Klassiek, vervolg.

Ook heel goed
Philippe Herreweghe, het RIAS Kammerchor en het Orchestre des Champs Élysées vinden de balans tussen het etherische en het overweldigende van Bruckners Mis in f (Harmonia Mundi). Jos van Veldhoven, de Bachvereniging en solisten als Johannette Zomer en Marcel Beekman munten uit in cantates van Bach, Buxtehude en Böhm over het hooglied (Channel). Jörgen van Rijen en het Combattimento Consort inspireren elkaar in tromboneconcerten uit de barok (Channel). Hoera voor Mendelssohn en Bruch door Janine Jansen en Chailly’s Gewandhausorchester (wat ouder; Decca). Uit opnamen van Cecilia Bartoli vallen potpourri’s te klutsen, nu ook met Pavarotti in twee duetten die niet eerder op cd stonden (Decca). Koormeester Paul McCreesh klutst Josquins wonderschone Ave Maria met Grieg, Adès en Stravinsky tot een heilige maagd-potpourri (DG).Roland de Beer

Meer over