KLASSIEK

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov m.m.v. het Haags Matrozenkoor met suites van Tsjaikovski, vrijdag in Utrecht (Vredenburg), zaterdagavond en zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal)....

Tournee

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot m.m.v. Inva Mula (sopraan) en het Brabant Koor met koormuziek van Fauré, Poulenc en Debussy, vrijdag in Tilburg (Concertzaal), zaterdag in Breda (Chassé Theater), zondag om 14.15 uur in Eindhoven (Muziekcentrum) en maandag om 19 uur in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Stewart Robertson met Bach/Walton ('The wise virgins'), Walton (Vioolconcert door Christiaan Bor) en Grieg ('Peer Gynt suites' nr 1 en nr 2), vanavond in Zwolle (Buitensociëteit) en vrijdag in Enschede (Muziekcentrum).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Hérold ('La fille mal gardée'), Saint-Saëns (Vioolconcert nr 3 door Olivier Charlier) en Katsjatoerian ('Suite uit het ballet Gayané'), zaterdag in Zaandam (De Speeldoos), zondag om 12 uur in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Purmerend (De Purmarijn), 26 december in Haarlem (Concertgebouw).

Nieuw Sinfonietta o.l.v. Thierry Fischer m.m.v. Marieke Blankestijn (viool) met Bach en Martin, vanavond in Meppel (De Ogterop) en vrijdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

'Carols on piano' door Kees Wieringa (piano) met met nieuwe muziek van Kulenty, Ter Veldhuis, Thamir, Asmara, Van Unen en Franssens en een kerstverhaal door Atte Jongstra. Vanavond in Breda (Waalse Kerk), zaterdag in Amsterdam (Felix Meritis), zondagmiddag in Utrecht (Ottone).

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Paul van Nevel met het programma 'Ab Oriente venerunt Magi', vanavond in Eindhoven (Cathrienkerk), vrijdag in Amsterdam (Beurs van Berlage), zondag in Breda (Antoniuskerk) en maandag in Rotterdam (Laurenskerk).

Koor en Barokorkest van de De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven en solisten met Händels 'Messiah', vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Groningen (De Oosterpoort), zondag in Enschede (Muziekcentrum), maandag in Amsterdam (Westerkerk) en dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Ensemble Consonantia (viool, violoncello en fortepiano) met Haydn en Beethoven, vanavond in Enschede (Rijksmuseum) en zaterdag in Muiden (Muiderslot).

Het Don KosakenChor Russland m.m.v. het Moskau Festival Ensemble, vrijdag in Venlo (De Maaspoort), maandag in Breda (Chassé Theater) en dinsdag in Nijmegen (De Vereeniging).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Kurt Sanderling met Mozart (Pianoconcert in G door Mihaela Ursuleasa) en Bruckner (Zevende symfonie), woensdag in de Grote Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Miranda van Kralingen (sopraan), Birgit Remmert (alt) en Klaus Mertens (bas) met Bach, Bruckner, en Brahms, zaterdag in de Grote Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont m.m.v. Hakan Hardenberger (trompet) met Pärt, Humme en Mozart, zaterdag en dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Melos Quartett met strijkkwartetten van Mozart, Mendelssohn en Debussy, zaterdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Tsjaikovski (Ouverture 'Romeo en Julia') en het Derde Pianoconcert van Rachmaninov door Nikolai Loeganski, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Kurt Sanderling met Mozart (Pianoconcert in G door Mihaela Ursuleasa) en Bruckner (Zevende symfonie), zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Schönberg Kwartet m.m.v. Nobuko Imai (altviool) met Van Vlijmen ('Quintetto') en strijkkwartetten van Vermeulen en Sjostakovitsj, zondag in de Kleine Zaal.

Jannie Pranger (sopraan), Gerrie de Vries (mezzosopraan) en Tomoko Mukaiyama (piano) met liederen van Ravel, Debussy, Bernstein, Scelsi en Wolpe en wereldpremières van Louis Andriessen, De Vries en Wagemans, maandag in de Kleine Zaal.

Eleonore Pameijer (fluit) en slagwerkgroep Anumadutchi met een Afrikaans programma voor kinderen, dinsdag om 14 en 16 uur in de Kleine Zaal.

Het Amsterdam Soloïst Quintet m.m.v. Christina Deutekom en Sonja van Beck (viool) en Henk van Twillert (baritonsaxofoon) met Villa-Lobos en Piazolla, dinsdag in de Kleine Zaal.

Een recital door Philippe Entremont met Schumann, Brahms en Ravel, zondag om 15 uur in de Beurs van Berlage.

Ensemble Gending o.l.v. Jurrien Sligter m.m.v. Rob van der Poel (lichtkunstenaar) met De Man, Wullur, Kuiper, en premières van Isadora en Van Roosendaal, vanavond in De IJsbreker.

Pianisten Tomoko Mukaiyama en Frederic Rzewski met Rzewski, Wolff, Cardew en Miyake, vrijdag om 12.30 uur in De IJsbreker.

Enschede

Daan Vandewalle (piano) en Daniel Rowland (viool) met sonates van Ives, Antheil en Ives, vanavond in het Muziekcentrum.

Groningen

De Provinciale Brass Band en solisten met een ruimtelijk muziekstuk van Gerard Ammerlaan en gamelanensemble Gending met nieuw werk van Van Roosendael, Wullur, Isadora en De Man, zondag om 15 uur in De Oosterpoort.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Barry Wordsworth m.m.v. Philharmonisch Koor Toonkunst met een 'Kerstconcert voor het hele gezin', vanavond in De Doelen.

Piet Veenstra (piano) met een Brahms-programma, vanavond in de Doelen.

Vadim Repin (viool) m.m.v. Alexander Melnikov (piano) met sonates van Beethoven, Prokofjev en R. Strauss, vrijdag in De Doelen.

Nonna Knuuttila (viool) m.m.v. Sander Sittig (piano) met Brahms, Debussy en De Sarasate, zondag om 11 uur in De Doelen.

Utrecht

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Miranda van Kralingen (sopraan), Birgit Remmert (alt) en Harrie van der Plas (tenor) met Strauss, Bruckner, Brahms en Bach/Schönberg, vanavond in Vreden-

burg.

Het Radio Kamerorkest en Koor Gloriant o.l.v. Dirk Vermeulen m.m.v. Suzie Leblanc (sopraan), Marcel Beekmans (tenor) en Klaus Mertens (bas) met een kerstconcert, zaterdag in Vredenburg.

Academy of the Begijnhof o.l.v. Richard Egarr m.m.v. Andrew manze (viool) met Corelli en Vivaldi, zondag om 11 uur in Vredenburg.

Heiko ter Schegget (blokfluit) en Zvi Meniker (clavecimbel) met Bach, Boquieren en een première van Woof, vanavond in het Gebouw voor K & W.

Meer over