KLASSIEK

De pianist Reinbert de Leeuw speelt Satie, vrijdag in Muziekcentrum Eindhoven en zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal)...

Tournee

Zaterdag om 15 uur in Stedelijk Museum, Amsterdam en dinsdag in Utrecht (Theater Kikker) het Schreck Ensemble met elektro-instrumentaal werk van Luigi Nono.

Het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met medewerking van Jacques Zoon en Marion Verbruggen met Bach, Leclair, Albinoni en Bach, vrijdag in Kerkrade (Wijngrachttheater) en zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Eric Lederhandler met Grieg, Mendelssohn (Vioolconcert in E kl. door Dmitri Makhtin), Beethoven (Symfonie nr 8), vanavond in Emmen (Muzeval), vrijdag in Assen (Kolk).

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Haydn, Chausson ('Poème' voor viool en orkest m.m.v. Antje Weithaas), vanavond in Deventer (de Leeuwenbrug), vrijdag in Muziekcentrum Enschede, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Gelders Orkest o.l.v. Yoav Talmi met Fauré, Ravel (Pianoconcert in G door Jan Wijn) en Brahms, vanavond in Zutphen (de Hanzehof), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum) en zondag om 14.15 uur in Nijmegen (De Vereeniging).

De winnaar van het Liszt Concours 1996, pianist Igor Roma, geeft vanavond een concert in Houten (Raadzaal), 26 januari in Eindhoven (Muziekcentrum).

Het Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw met Lindberg, Niculescu, Vivier, Ligeti ('Kammerkonzert'), vanavond in Den Haag (Philipszaal), 26 januari in Rotterdam (de Doelen) en 28 januari in Groningen (de Oosterpoort).

Het Combattimento Consort Amsterdam met Bach, Vivaldi en Telemann, vrijdag in Kerkrade (Wijngrachttheater) en op 26 januari om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Limburgs Symphonie Orkest o.l.v. Christian Mandeal met Schönberg, Beethoven (Pianoconcert nr 1 door Ronald Brautigam) en Schubert (Symfonie nr 6), vanavond in Sittard (Stadsschouwburg), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zaterdag in Heerlen (Stadsschouwburg).

Het Beaux Arts Trio met Brahms en Schubert, zaterdag in Nijmegen (de Vereeniging), zondag in Arnhem (Musis Sacrum); met Mozart, Brahms en Beethoven, maandag en woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal), dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard met programma 'Chinese Lente I: Pipa en Elektronica - rond Xu Shuya', zondag in Den Haag (Nieuwe Kerk), dinsdag in Amsterdam (Paradiso), 30 januari in Enschede (Muziekcentrum) en 2 februari in Den Bosch (Bis).

Cantates van Johann Kuhnau door Cappella Figuralis, het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, 29 januari in Utrecht (Pieterskerk), 30 januari in Amsterdam (Beurs van Berlage), 31 januari in Nijmegen (de Vereeniging), 1 februari in Naarden (Grote Kerk).

De organist Leo van Doeselaar speelt Bach, Stanley, Händel, Hellendaal en Purcell, vrijdag in Enschede (Grote Kerk), zaterdag in Utrecht (Geertekerk) en zondagmiddag in Amsterdam (Waalse Kerk).

Het barokorkest Les Perruques d'Amsterdam met nocturnes van Haydn en Mozart, vanavond in Amsterdam (Amstelkerk) en vrijdag in Utrecht (Geertekerkhof).

Een concertuitvoering van het hoorspel 'Woorden en Muziek' van Beckett en Morton Feldman door het Ives Ensemble, in Amsterdam (de IJsbreker, 29 januari), Leeuwarden (Theater Romein, 31 januari), Utrecht (De Utrechtse School, 2 februari) en Rotterdam (De Unie, 9 en 10 februari).

Jurjen Hempel leidt het Blazers- en Slagwerkorkest van het Utrechts Conservatorium in werk van Ford, Boulez, Varèse en Messiaen, zondag om 15 uur in Amsterdam (Paradiso), maandag in Utrecht (Geertekerk).

Het Odense Symfonie Orkest o.l.v. Ilya Stupel met Sibelius en Nielsen (Symfonie nr 4), woensdag in Muziekcentrum Enschede, 30 januari in Amsterdam (Grote Zaal), 31 januari in Rotterdam (de Doelen), 1 februari in Leiden (Stadsgehoorzaal), 2 februari in Breda (Chassé Theater) en 3 februari in Den Haag (Philipszaal).

Het Symfonieorekst van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Frans Brüggen met Schubert, Mozart (Pianoconcert nr 23) en Beethoven (Symfonie nr 5), vanavond in Utrecht (Vredenburg), vrijdag in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Vanavond in Muziekcentrum Eindhoven en maandag in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht, het Sine Nomine Kwartet en het Quatuor Manfred met Enescu, Sjostakovitsj en Tsjaikovski.

Amsterdam

Het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Lawrence Renes met Hamel, R. Strauss (Tweede hoornconcert), Mahler (Zesde symfonie), vanavond in de Grote Zaal).

Het Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Slatkin met Adams, Rouse, Toch en Ives (Vierde symfonie), vrijdag in de Grote Zaal.

In de Kleine Zaal vrijdag het Emerson Quartet met Brahms, Schubert en Rorem.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös met werken van Ruggles, Birtwistle en premières van Eötvös en Van Roosendael, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Salvatore Accardo met Cimarosa, Viotti en Mendelssohn, zaterdag en maandag in de Grote Zaal.

Het Asko Ensemble geeft zondag om 11 uur in de Kleine Zaal een kinderconcert: 'Hoe zingt Pooh?'

The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman met Händel, Bach en Mozart, zondag in de Grote Zaal.

Zondag in de Kleine Zaal het ensemble Florilegium en cellist Pieter Wispelwey met Haydn, Storace en Vivaldi.

De pianist Laurent Cabasso, violist Raphael Oleg en celliste Sonia Wieder-Atherton met Bruch, Chausson, Rimsky-Korsakov en een première van Kissin, dinsdag in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt met Schubert en Mozart, woensdag in de Grote Zaal.

Zondag om 14.15 uur in de Beurs van Berlage de pianist Abdel-Rahman El-Bacha met Mozart, Schubert en Chopin; de AGA Zaal om 14.15 uur Walter van Hauwe (blokfluit) en Toyohiko Satoh (luit) met Oritz, Dowland, Locke, Bach.

Het Ensemble Zodiaque met een theatrale uitvoering van 'Tierkreis' van Stockhausen, 23 t/m 26 januari, 30 en 31 januari, 1 en 2 februari in Centrum Nieuwe Muziek (Haarlemmer Houttuinen 47).

In de Amstelkerk zondag om 16 uur de bas-bariton Wout Oosterkamp, cellist Marien van Staalen en pianist Tan Crone met werk van Orthel, Jurriaan Andriessen, Dvorák, Rachmaninov en Borodin.

In de IJsbreker zondag om 16.30 uur een concert ter nagedachtenis van de onlangs overleden componiste Tera de Marez Oyens; er zullen vier werken van haar worden uitgevoerd.

Enschede

Het Daniël Kwartet met Mozart, Sjostakovitsj en Beethoven, woensdag in het Muziekcentrum.

Groningen

Cellist Pieter Wispelwey met suites van Bach, vrijdag om 19.30 uur in de Oosterpoort; zaterdag in de Oosterpoort de pianist Imogen Cooper met een Schubert-programma.

In de Pelsterkerk zaterdag het Trio de l'Oustal met werken uit de Franse en Italiaanse barok.

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Alan Gilbert met Webern, Sjostakovitsj (Vioolconcert nr 2 door Isabelle van Keulen) en Schumann, vrijdag en zaterdag in de Philipszaal.

Rotterdam

De pianist Emanuel Ax geeft vrijdag een recital in de Doelen. Programma: Schubert, Liszt.

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Thierry Fischer met Martin en Mozart, maandag in de Doelen.

Op 23, 24 en 25 januari in de Ahoy een jubileumconcert met hoogtepunten uit de opera's die afgelopen vijf jaren in de Ahoy te zien waren.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Berlioz en Franck, vrijdag en zaterdag in Vredenburg.

Meer over