KLASSIEK

Vanavond in de Grote Zaal in Amsterdam het slotconcert van de Kondrashin Dirigenten Meesterklas: finalisten spelen met het Radio Symfonie Orkest werken van Beethoven, Berlioz en Brahms....

Orkesten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Leopold Hager en violist Nikolai Madoyan met Blacher, Bruch en Mendelssohn, zaterdag en dinsdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

De City of Birmingham Symphony Orchestra olv Simon Rattle met Messiaen en Bruckners Zevende symfonie, zondag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Residentie Orkest olv Olivier Knussen met Sjostakovitsj en Britten, woensdag in de Grote Zaal in Amsterdam. Solisten: de sopraan Rosemary Hardy en violoncellist Raphael Wallfisch.

Het Residentie Orkest olv George Pehlivanian brengt tijdens het Prinsjesdagconcert dinsdag in de Philipszaal in Den Haag een Tsjaikovski-programma (o.a. Vioolconcert door Dmitri Makhtin).

Het Gelders Orkest olv Jurjen Hempel met Schönberg, Diepenbrock en Wagner, dinsdag in De Vereeniging in Nijmegen.

Het Noord Nederlands Orkest olv Hans Drewanz met Dvorak, Ravel (Pianoconcert door Mikhail Lidsky) en Elgar , woensdag in de Oosterpoort in Groningen, donderdag in De Harmonie in Leeuwarden en op 20 september in De Lawei in Drachten.

Het Nationaal Orkest van België en de violist Peter Zazofsky olv Yuri Simonov met Rossini, Van Rossum en Sjostakovitsj, vanavond in de Baafskerk in Aardenburg.

Kamermuziek

Violist Gordan Hikolic en pianist Hans Eijsackers met Schumann en Sjostakovitsj, zondag om 14.15 uur in de Aga-zaal van de Beurs van Berlage in Amster-

dam.

Het Bonnard Trio met Beethoven, Juon en Zemlinsky, zondag om 12 uur in Cristofori in Amsterdam.

Saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen brengen dinsdag werken van Maurice, Milhaud en Von Borck, in Cristofori in Amsterdam.

Haite van der Schaaf (orgel) en Saskia Boon (cello) spelen vanavond in de kerkzaal van Amstelhof in Amsterdam werken van Blow, Bach en De Klerk.

Het Kamermuziek Festival in Schouwen-Duiveland en Tholen biedt dit weekeinde nog concerten door het Calefax Rietkwintet (vanavond in de N.H. Kerk in Noordwelle) en het Audible Lifestream (zaterdag in de N.H. Kerk in Noordgouwe).

Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen: zaterdag in Baudeloo Hulst om 15 uur Jacqueline van der Zwan (dwarsfluit) en Philippa Neuteboom (piano) met Debussy, Fauré en Hindemith.

De violist Thomas Zehetmair, pianist Silke Avenhaus en Marie-Luise Neunecker op hoorn met Brahms, Dukas en Brahms, dinsdag in de aula van de KUB in Tilburg.

Oude muziek

Het Orkest van de Achttiende Eeuw olv Frans Brüggen met Haydn, Beethoven (Vioolconcert door Thomas Zehetmair) en Rameau, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir olv Ton Koopman met een Bach-programma, zondag in de Philipszaal in Den Haag. Solisten: Elzbita Szmytka (sopraan), Elisabeth von Magnus (alt), Paul Agnew (tenor) en Klaus Mertens (bas).

Orgel

Zaterdag vindt om 20 uur de finale plaats van Orgelconcours Nijmegen. Op het (verplichte) programma staan werken van Messiaen, Alain en Vivace.

Piano

De pianisten René Citroen, Tooske Hinloopen, Willibrord van Nierop, Joost Vandermeent en het Amphora Quintet met Beethoven, Chopin, Debussy en Ravel, vanavond in de Kleine Zaal in Amsterdam.

En verder

Radio 4 opent het muziekseizoen net als vorig jaar met de manifestatie Startschot. Vanaf zaterdag 19 uur tot en met zondagavond in Vredenburg Utrecht gratis optredens van vele orkesten en ensembles die rechtstreeks worden uitgezonden op radio 4. Een greep uit het programma: zaterdag om 20 uur het Radio Symfonie Orkest, gedirigeerd door drie deelnemers van de Kondrashin Meesterklas, om 22 uur het Metropole Orkest, zondag om 16 uur het Radio Filharmonisch Orkest, om 17 uur het Willem Breuker Kollektief, en om 19 uur het Combattimento Consort.

Het Nederlands Blazers Ensemble met een Mozart-programma zondag om 11 uur in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het 75ste sterftejaar van Alphons Diepenbrock wordt herdacht met de uitvoering van diens compositie Missa in die festo. Zondag om 12 uur uitvoeringen (gedeelten) in de Sint Janskathedraal in Den Bosch, om 15 uur in de Sint Cathrienkerk (geheel). Op 21 september om 15 uur in Sint Bavo in Haarlem, op 22 september om 20.15 uur in de Sint Catharinakerk in Utrecht.

Meer over