KLASSIEK

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Alexander Lazarjev met Mahlers Kindertotenlieder (solist: Jard van Nes) en Symfonie nr 5 van Sjostakovitsj, zondag om 19.30 uur in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht....

Orkesten

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Lawrence Renes met Van Gilse, Brahms (Dubbelconcert in a door Saskia en Quirine Viersen), Humperdinck en Strauss, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Beethoven (Derde pianoconcert door Maria Joao Pires), Stravinsky (Symfonie in drie delen) en Prokofjev, zaterdagavond en zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Bartók (Concert voor orkest) en R. Strauss (Ein Heldenleben), op 22 en 23 maart in Amsterdam (Grote Zaal).

De sopraan Claron McFadden en het Nederlands Kamerorkest olv Reinbert de Leeuw met Lang, Finsterer, Martland, Wolfe en Andriessen, vanavond in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Symfonie Orkest, Groot Omroepkoor en de alt Carolyn Watkinson olv Kees Bakels met Mendelssohn, Brahms (Altrapsodie) en Schuberts Rosamunde), zaterdag in Utrecht (Vredenburg); donderdag brengt het Radio Symfonie Orkest olv Bakels Franck, Smulders (Pianoconcert in a door Ivo Janssen) en D'Indy.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Frans Brüggen met twee symfonieën van Haydn en van Mozart het Vioolconcert in D (solist: Thomas Zehetmair) en Maurische Trauermusik, vanavond in Rotterdam (de Doelen); onder leiding van Claus Peter Flor brengt het RPhO woensdag en donderdag in de Rotterdamse Doelen Beethovens Symfonie nr en Mozarts Pianoconcert in A (solist: Andreas Haefliger).

The Academy of St. Martin-in-the-Fields olv Iona Brown met Bartók, Stravinsky en Mozart (Symfonie nr 19), maandag in Leiden (Stadsgehoorzaal), dinsdag in Rotterdam (de Doelen), woensdag in Groningen.

Het Residentie Orkest olv Evgeni Svetlanov met Liszt (Liebesträume), Sibelius' Vioolconcert (solist: Leonidas Kavakos) en Franck's Symfonie in d, vanavond en zaterdag in Den Haag (Philipszaal); op 23 en 24 maart voert het Residentie Orkest The Planets van Holst uit, naast Symfonie nr 41 van Mozart.

Het LSO, Symphonie Orkest van Maastricht, olv Heinrich Schiff met Bruckner (Symfonie nr 4) en Chopins Pianoconcert nr 2 (solist: Vassili Lobanov), vanavond in Venlo, zaterdag in Maastricht (Theater aan het Vrijthof) en zondag in Den Bosch (Casino).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Alicja Mounk met Berg, Stephan, Keuris en Ives, zondag om 14.30 uur in het Haarlemse Concertgebouw; op 23 maart speelt het Noordhollands

Philharmonisch olv Lucas Vis Tartiniana Seconda van Dallapiccola, Rendering van Berio en Maderna's Vioolconcert (solist: Irvine Arditti), op 24 maart in Haarlem.

James Conlon dirigeert het Gürzenich Orchester/Kölner Philharmonie in Zemlinsky en Bartók (De wonderbaarlijke mandarijn), donderdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Nieuwe muziek

Het Nieuw Ensemble met Villa Lobos, Ravel, Stravinsky (Pastorale), Berio (Folksongs door Lucia Meeuwsen), vanavond in de Kleine Zaal, Amsterdam, zaterdag in Groningen (de Oosterpoort).

Het Mondriaan Kwartet met werk van Belle van Zuylen, Paul Termos, Robert Heppener en Hendrik Andriessen, zondag om 16.30 uur in De IJsbreker, Amsterdam.

Concert voor cello en electronica door de Amerikaan Tom Cora, vanavond in Het Apollohuis in Eindhoven.

De gitaargroep Kleg werkt samen met componist Arthur Sauer en diens 'donderharp' en met altviolist Walter Fähndrich in Snaren, donderdag in de Oosterpoort, Groningen.

Piano

Michael Zearott speelt sonates van Scarlatti, Fantasia in a van Byrd, Suite nr 9 van Händel en Bachs Goldbergvariaties, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Shura Cherkassky met Schubert, sonates van Liszt en Bartók, Barcarolle in a en Melodie in F van Rubinstein, Fantasie in f van Chopin en Liszt's Tweede polonaise in E, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven, zondag in Amsterdam (Grote Zaal), dinsdag in Groningen (de Oosterpoort).

Kevin Grout, en violist Anne Akiko Meyers, met Sonate voor viool en piano en werk van Beethoven en Respighi, donderdag in de Rotterdamse Doelen, op 25 maart in Amsterdam (Kleine Zaal).

Kamermuziek

Het Sjostakovitsj Kwartet met strijkkwartetten van Sjostakovitsj in Utrecht (Vredenburg): op 23 maart nr 1, 2 en 3, op 24 maart nr 4, op 26 maart (om 14.30 uur) nr 6, 7 en 5 en op 31 maart nr 8, 9 en 10. Vrijdag 24 maart speelt het Osiris Trio bovendien Pianotrio nr 1 en 2 van Sjostakovitsj.

De alt Jard van Nes zingt, begeleid door David Selig op piano, liederen van Diepenbrock, Mahler, Debussy en Falla, woensdag in Utrecht (Vredenburg).

Schuberts Die schöne Müllerin door Robert Holl, begeleid door de pianist Rudolf Jansen, woensdag in Rotterdam (de Doelen).

Zondag om 16 uur begeleidt Rudolf Jansen de tenor Hans Peter Blochwitz in Schuberts Die Winterreise, in Amstelkerk, Amsterdam.

Het Nieuw Nederlands Strijkkwartet, het Fodor Kwintet en anderen met Brahms' Eerste serenade in D en Strijksextet in G, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Beethoven, Schumann en Smetana door het Sjostakovitsj Trio, maandag en woensdag in de Amsterdamse Kleine Zaal.

Leden van het Concertgebouworkest voeren olv Kenneth Montgomery werk uit van Schmitt (Lied en Scherzo voor dubbelblaaskwintet) en Stravinsky's L'histoire du soldat, dinsdag in Kleine Zaal, Amsterdam.

Het Rondje Ensemble met Mozart, Fauré (Tweede pianokwartet) en Smetana (Pianotrio in g), donderdag in de Amsterdamse Kleine Zaal.

Het Schubert Consort met Mozart, Andriessen en Schubert, zondag om 14.15 uur in Beurs van Berlage, Amsterdam.

Het Vanbrugh Quartet met strijkkwartetten van Haydn, Janácek en Beethoven, maandag in De Vereeniging, Nijmegen.

Het Trio Fontenay en violist Nobuko Imai met Mahler, Haydn, Beethoven en Schumann, maandag in Stadhuishal, Arnhem.

Oude muziek

Purcell, Telemann, Händel en Bach door Les Eléments Amsterdam, zaterdag in Emmeloord (Muzisch Centrum), zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg) en dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

In de Engelse Kerk in Amsterdam vanavond het Landini Consort met Ruffo, Dornel, Vivaldi, Landini, Bach, zaterdag Trio d'Amsterdam met Schumann en zondag om 15.15 uur La Tempesta met Telemann en Bach.

Musica Antiqua Nova met Biber, Muffat en Krieger, zaterdag in Pelsterkerk, Groningen.

Het Hortus Musicus voert Maria-vespers van Monteverdi uit in de 'kleine bezetting van 1651', zaterdag in Den Haag (Kloosterkerk), 26 maart in Vught (Lambertuskerk), 1 april in Gouda (Oudkatholieke Kerk) en 21 mei in Zutphen (Janskerk).

The Orlando Consort met muziek uit de Engelse middeleeuwen, donderdag op Slot Loevenstein.

En verder

Op 21, 22 en 23 maart in Diligentie, Den Haag, de openbare voorrondes van het achtste Scheveningen Muziekconcours, dat dit keer open staat voor cellisten. Op 25, 26 en 27 maart de halve finale en op 29 en 30 maart de finale.

De Matthäus Passion door het Concertgebouw Kamerorkest en Bachkoor Holland olv Charles de Wolff, dinsdag in de Oosterpoort, Groningen.

Het VU-Orkest olv Daan Admiraal met Messiaen, Dutilleux en Honegger, woensdag in Utrecht (Geertekerk) en op 24 maart in Amsterdam (Mozes & Aäronkerk).

Het Nederlands Studenten Kamerkoor met Poulenc, Escher, Dallapiccola en nieuw werk van Ton Bruynèl, zaterdag in Utrecht (Jacobikerk) en zondag om 15.30 uur in Amsterdam (Sweelinck Conservatorium).

Meer over