KLASSIEK

Het Concertgebouworkest o.l.v. Wolfgang Sawallisch met Brahms' Derde symfonie en 'Don Quixote' van Richard Strauss. Medewerking verlenen de altviolist Ken Hakii en de cellist Godfried Hoogeveen....

Tournee

Het Gelders Orkest speelt o.l.v. Christopher Lyndon-Gee Symfonie nr 7 van Matthijs Vermeulen, 'Lorenzo Il magnifico' van Igor Markevitsj (m.m.v. de sopraan Lucy Shelton) en Symfonie nr 4 van Sibelius, dinsdag in Arnhem (Musis Sacrum) en woensdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Brabants Orkest o.l.v. Marc Soustrot met Symfonie nr 4 van Schubert, donderdag om 12.30 uur als gratis toegankelijk lunchconcert in Muziekcentrum Eindhoven. Vanavond speelt Het Brabants Orkest o.l.v. Soustrot in Concertzaal Tilburg naast Schuberts 'Tragische symfonie', ook Brahms' 'Tragische ouverture' en diens Pianoconcert nr 2, waarin François-René Duchable soleert; vrijdag brengt HBO dit programma in Muziekcentrum Eindhoven.

Amsterdam

In de Kleine Zaal vanavond de pianist Julian Reynolds, violist Johannes Leertouwer en cellist Viola de Hoog met Brahms' Vioolsonate in d en twee werken van Schumann: 'Fantasiestücke' en Pianotrio in g.

Het Zondagochtend Concert, om 11 uur in de Kleine Zaal, wordt verzorgd door de pianisten Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar. Ze brengen een quatre-mainsprogramma, 'Fin de siècle in de Parijse salon', met werk van Franck, Ravel ('Pavane pour une infante défunte') en Saint-Saëns ('Carnaval des animaux').

In de Kleine Zaal zaterdag een pianorecital door David Mannesse. Hij speelt Scarlatti, Strategier, Chopin en Brahms.

Zondag in de Engelse Kerk op het Begijnhof om 15.15 uur het Liszt Ferenc Chorus met koorwerken van Mihály Mosonyi, waaronder het Pater Noster en Offertorium; dinsdag in de Engelse Kerk het Japan Bach Collegium m.m.v. de sopraan Midori Suzuki, de countertenor Yoshikazu Mera en de organist Naoki Imai, met werken van Schütz, Monteverdi en Bach.

Menno van Delft geeft zondag om 15 uur een clavichordconcert in de Oude Lutherse Kerk.

In de Westerkerk zaterdag om 16 uur organist Jos van der Kooy met werken van Kee, De Klerk en Manneke ('Symphonies for winds').

Den Haag

Het Residentie Orkest o.l.v. Roy Goodman m.m.v. de violist Thomas Zehetmair met Mozart ('Sinfonia Concertante KV 364') en Beethoven (Symfonie nr 7), zaterdagavond en zondagmiddag in de Philipszaal.

Eindhoven

Zondag vanaf 13.30 uur op vijf podia in het Stadswandelpark onder meer de pianist Daniël Wayenberg, het Divertimento Ensemble, Polo de Haas, Loeki Stardust Kwartet, Amsterdams Gitaar Trio, de fluitiste Abbi de Quant, het Brabants Saxofoon Kwartet en de bariton Ernst Daniël Schmid.

Enschede

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden met Beethoven (Pianoconcert nr 4 m.m.v. Eliane Rodriguez), Berio's bewerking van 'Quattro versioni originali della ritirata notturna di Madrid' van Boccherini, Ravels 'Bolero' en 'Pomp and Circumstance nr 1' van Elgar, vrijdag in het Muziekcentrum.

Groningen

In het kader van de manifestatie Gouden Eeuw in Groningen organiseert Musica Antiqua Nova een serie concerten, die zaterdagavond begint in het Pepergasthuis in de Groningse Peperstraat. De Musicalische Compagney o.l.v. Holger Eichhorn en de tenor Harry Geraerts brengen werken van Schütz, Weckmann en Di Lasso.

In de Oosterpoort vrijdag het afscheidsconcert van Hans Drewanz als chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest. Op het programma staan Rachmaninovs Pianoconcert nr 2 (m.m.v. Mikhail Rudy) en Brahms' Symfonie nr 1.

Haarlem

Organist Peter van Dijk geeft dinsdagavond een concert in de Grote of St. Bavokerk.

Helmond

Gustav Leonhardt bespeelt zondag om 16 uur het Robustelly-orgel in de Lambertuskerk. Programma: Couperin, Blow, Marchand en Muffat.

Leiden

Zaterdag in de binnenstad de Leidse orgeldag, die bestaat uit een tocht langs historische orgels. Om 10 uur het eerste concert door Anton den Boer in de Lokhorstkerk; organist Aart de Kort, het Leiden Sinfoniëtta en het Noord-Hollands Koperkwartet geven om 15.45 uur het slotconcert in de Hartebrugkerk.

Rotterdam

De jaarlijkse Orgelcyclus in de St. Laurenskerk begint op 14 juni; om 15 uur speelt Johann Th. Lemckert werk van Mendelssohn.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels brengt Stenhammar (Pianoconcert nr 1 door Ronald Brautigam) en Prokofjev (Symfonie nr 4), zondag om 15 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Zutphen

Vrijdag in de St. Walburgiskerk het eerste concert in de zomerserie. De Oostenrijkse organist Reinhard Jaud speelt Nivers, Muffat, Buxtehude, Pachelbel en Bach.

Meer over