KLASSIEK

Het Concertgebouworkest o.l.v. Gennady Roshdestvensky met Rimsky-Korsakov, Stravinsky (Divertimento 'Le baiser de la fée') en Schnittke ('Gogol-suite'), vanavond en zondagmiddag in Amsterdam (Grote Zaal), zaterdag in Eindhoven (Muziekcentrum)....

Tournee

Het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Uwe Gronostay met Geistliche Lieder, gewijde muziek uit Duitsland (Brahms, Wolf, David, Reger), vanavond in Tilburg (Concertzaal), vrijdag in Utrecht (Pieterskerk), zaterdag in Leiden (Stadsgehoorzaal), maandag in Arnhem (Musis Sacrum), op 1 mei Den Haag (Nieuwe Kerk) en 2 mei in Amsterdam (Beurs van Berlage).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Eri Klas met Bizet, Chopin (Pianoconcert nr 2 m.m.v. Bella Davidovitsj), Berlioz en Liszt, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zaterdagavond en zondagmiddag in Rotterdam (de Doelen).

Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi met Beethoven's Symfonie nr 8 en diens toneelmuziek bij het treurspel 'Egmont', m.m.v. Henk van Ulsen (verteller) en Roberta Alexanderr (sopraan), vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Rotterdam (de Doelen), zondag om 14.15 uur in Arnhem (Musis Sacrum) en 29 april in Nijmegen (de Vereeniging).

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Martin Sieghart met Stravinsky, Donizetti (Concertino voor althobo en orkest m.m.v. Miriam Hannecart) en Tsjaikovski (Symfonie nr 6), vanavond in Zwolle (Nieuwe Buitensociëteit) en vrijdag in Enschede (Muziekcentrum).

In de serie Luistermuseum brengt pianist Ananda Sukarlan een programma met Ligeti, Chopin, Liszt en Debussy, vanavond in Rotterdam (Zaal De Unie) en zondag om 11 uur in Den Haag (Pulchri Studio).

Ronald Brautigam op fortepiano met sonates van Mozart, vrijdag in Apeldoorn (Het Loo), zaterdag in Valkkoog (Hervormde Kerk), zondag in Bloemendaal (Raadhuis) en dinsdag in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg).

Orkest De Volharding o.l.v. Jurjen Hempel met werk van Van Oosten, Almicar Vasques Dias, Milhaud, Stravinsky en Hamburg, vanavond in Nijmegen (de Vereeniging), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), op 1 mei in Utrecht (Vredenburg), 19 mei om 15 uur in Velp (Kunsthuis 13) en 23 mei in Enschede (Concordia).

Het Amerikaanse Cygnus Ensemble speelt nieuwe muziek, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Stedelijk Museum), zondag om 17 uur in Nijmegen (Galerie Marzee).

Het vocale kwartet Xoiox met werken van De Vitry en De Machaut (14de eeuw), vanavond in Utrecht (Catharijneconvent), vrijdag in Enschede (Grote Kerk), zaterdag in Rotterdam (Laurenskerk), zondag om 16 uur in Haarlem (Waalse Kerk).

Liederen van de Spaanse joden in het Middellandse-Zeegebied en het Osmaanse rijk door Ensemble Sarband, vanavond in Slot Loevestein, vrijdag in Middelburg (Stadhuis), maandag in Nijmegen (de Vereeniging).

Alkmaar

In de Lutherse Kerk zondag om 14.30 uur lauden uit het laat-middeleeuwse Italië door het Ensemble Super Librum m.m.v. de sopraan María Cristina Kiehr.

Amsterdam

Het Hagen Kwartet met strijkkwartetten van Beethoven, vanavond en zaterdag in de Kleine Zaal.

Vrijdag in de Kleine Zaal de pianist András Schiff met sonates van Schubert.

Het Combattimento Consort Amsterdam m.m.v. de violist Jan-Willem de Vriend en fluitist Jacques Zoon met Rameau, Vivaldi, Bach, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

Zondagavond in de Grote Zaal een optreden van de Kings Singers.

In de Kleine Zaal zondagavond Het Rondje Ensemble met Schubert en Mendelssohn; zaterdag geeft het ensemble een concert in de Beurs van Berlage.

Het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Jaap van Zweden met een Mozart-programma m.m.v. de pianist Sebastián Forster.

In de serie Meesterpianisten in de Grote Zaal dinsdag een recital door Yefim Bronfman. Hij speelt Tsjaikovski, Stjedrin en Stravinsky.

Dinsdag in de Kleine Zaal de tenor John Mark Ainsley met liederen van Brahms, Strauss, Britten en Hahn.

Op 30 april geeft Luciano Pavarotti een concert in Amsterdam Arena, dat is volgehangen met akoestische doeken voor een goede geluidsweergave. Pavarotti wordt begeleid door het Belgische orkest Il Novecento.

De Engelse sopraan Catharine Bott brengt, begeleid door Richard Egarr op piano, liederen van Schubert en Brahms, vanavond in de Engelse Kerk (Begijnhof 48).

Ensemble Quodlibet brengt Meyerbeer, Elgar, Busoni en Mendelssohn, waarna geluidsopnamen van dezelfde componisten te horen zijn, zaterdagavond in het Pianola Museum (Westerstraat 106).

Den Bosch

Het Kuijken Strijkkwintet met een Mozart-programma, zondagavond in Theater Bis.

Den Haag

Het Arion Ensemble m.m.v. de violiste Candida Thompson en de sopraan Julia Bronkhorst met Bach, Brahms, Schubert en Reger, vanavond in de Philipszaal.

Het Residentie Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw met Webern, Brahms/Berio (klarinetconcert m.m.v. Hans Colbers) en Rihm ('Mein Tod. Requiem in memoriam Jane S.' m.m.v. de sopraan Penelope Walmsley-Clark), vrijdag in de Philipszaal.

Woensdagavond geeft het Residentie Orkest een Koninginneconcert met een Beethoven-programma. Medewerking verleent de violist Zino Vinnikov.

Enschede

Het Valerius Ensemble met Roussel, Hindemith en Casella, zondag om 14.30 uur in het Muziekcentrum.

Dinsdag in het Muziekcentrum het Utrechts Strijkkwartet & Ivo Janssen met Goebajdoelina, Kokkonen, Messiaen en Sjostakovitsj.

Leiden

In de Stadsgehoorzaal vrijdag een quatre mains-recital door de pianisten Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans. Programma: Beethoven, Brahms en Dvorák.

Maastricht

Het Conservatorium organiseert een festival met Joods-Israëlische muziek, dat vrijdag begint met een concert door het Conservatorium Kamerorkest in eigen huis, zaterdag gevolgd door een twee eenakters door de operaklas in de Toneelacademie (zondagmiddag herhaling). Overige concerten in het Conservatorium op 28 en 29 april en 1 mei; slotconcert op 2 mei in La Bonbonnière door het Joel Rubin Jewish Music Ensemble.

Rotterdam

De pianist Marius van Paassen speelt Rubinstein en Rachmaninov, vrijdag in de Doelen.

Het Dufy Kwartet met Mendelssohn, Marbe en Schumann, zondag om 11 uur in de Doelen.

Het Doelenensemble o.l.v. Jurjen Hempel met Stravinsky, De Vries en Adams, vrijdag om 23 uur in de hal van de Doelen. Toegang gratis.

Tilburg

Maandag geeft de Britse pianist Tim Horton een recital in de aula van de KUB. Hij speelt Beethoven, Schumann, Debussy en Chopin.

Utrecht

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös met een Venetië-programma: Gabrieli, Salieri, Liszt, Maderna, Lustoslawski en Britten ('Suite Death in Venice'), vrijdag in Muziekcentrum Vredenburg.

'De wraak van Poseidon' is een kinderconcert door Nieuw Sinfonietta Amsterdam en Frank Groothof, zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg; zondagmiddag (14.30 uur) in Vredenburg de bariton Romain Bischoff, violiste Janneke van der Meer en pianist Andrew Wise met Spohr, Brahms en Schönberg.

Het Schönberg Kwartet met Vermeulen, Webern en Debussy, maandag in Vredenburg.

Meer over