KLASSIEK

Bachs Hohe Messe door koor en barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Iván Fischer, maandag in Rotterdam (de Doelen), dinsdag in Tilburg (Concertzaal), woensdag in Amsterdam (Oude Kerk)....

Tournee

De cellist Jaap ter Linden en klavecinist Richard Egarr spelen Bach en Vivaldi, vanavond in Enschede (Rijksmuseum Twente), vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Maastricht (Cellebroederskapel), zondagmiddag in Haarlem (Waalse Kerk), 29 mei in Utrecht (Catharijneconvent) en 31 mei in Muiden (Muiderslot).

Het Gelders Orkest o.l.v. Hans Vonk met Schuberts Symfonie nr 4 en Mahlers 'Das Lied von der Erde' m.m.v. de alt Jard van Nes en de tenor James Wagner, zondagmiddag en dinsdag in Arnhem (Musis Sacrum), woensdag in Nijmegen (de Vereeniging).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Donald Runnicles, de Toonkunstkoren Amsterdam en Rotterdam en het Rotterdams Jongenskoor met Sjostakovitsj en Brittens 'Spring Symphony', vrijdag in Rotterdam (de Doelen) en zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Residentie Orkest o.l.v. Evgeni Svetlanov met Schumann (Symfonie nr 2) en Brahms (Symfonie nr 2), zaterdagavond en zondagmiddag in de Haagse Philipszaal - vandaag om 12.30 uur een lunchconcert met slechts Brahms; vrijdag speelt het RO reeds in Utrecht (Vredenburg).

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen m.m.v. de sopraan Elena Prokina en de tenor Robert Woroniecki met een Tsjaikovski-programma, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Beurs van Berlage), dinsdag in Utrecht (Muziekcentrum Vredenburg).

Cappella Pratensis met 'Missa Mi-Mi' van Ockegem en 'Missa Sicut Spina Rosam' van Jacob Obrecht, vanavond in Tilburg (Heikese Kerk), vrijdag in Utrecht (Pieterskerk).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly met Brahms (Vioolconcert door Gil Shaman), R. Strauss en Bartók ('De wonderbaarlijke mandarijn'), vrijdag in de Grote Zaal.

Woensdag in de Grote Zaal een extra concert door het Concergebouworkest o.l.v. Mariss Jansons, dat ook op 29 mei gaat. Programma: Honegger's Derde symfonie en Dvoráks Negende symfonie.

De celliste Vittorio Ceccanti en pianiste Alessandra Ammara spelen Beethoven, Prokofjev en Brahms, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam begeleidt zanger en acteur Frank Groothof in de voorstelling 'De wraak van Poseidon' met muziek van Mozart en Monteverdi, zondag om 11 uur in de Grote Zaal.

In de Kleine Zaal om 11 uur contrabassist Jan Wolfs en klarinettist George Pietersen met het programma 'Ontdek de contrabas en klarinet'.

Zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal de pianist Wibi Soerjadi met Franck, Chopin, Schubert, Liszt en Wagner.

In de Kleine Zaal woensdag de sopraan Emma Kirkby, cellist Lucia Swarts, klavecinist Siebe Henstra en hoboïst Alfredo Bernardini met Bach, Händel en Vivaldi.

Een aantal ensembles van de afdeling Oude Muziek en Historische Uitvoeringspraktijk van het Sweelinck Conservatorium geven een slotpresentatie met hoogtepunten uit het seizoen. Werken van Bach, Couperin, Vivaldi en Beethoven, dinsdag in de Waalse Kerk.

Bergen (N-H)

Het Pleiade Ensemble bestaat uit vier pianisten. Vrijdag brengt het ensemble in de Ruïnekerk 'Horizon' van Simeon ten Holt in een versie voor vier piano's.

Den Haag

Organist Ben van Oosten speelt Bach, zaterdagavond in de Oud Katholieke Kerk.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Maximino Zumalave met een Spaans programma (Rimsky-Korsakov, De Falla, Granados) m.m.v. de alt Carmen Linares en flamencogroep Grupo Fandagos, vrijdag in het Muziekcentrum.

Zondag om 12 uur in het Muziekcentrum een kinderconcert door het Amsterdams Gitaartrio met muziek uit Spanje; een tweede kinderconcert, of Geluidsavontuur, in het Muziekcentrum woensdag om 15 uur door de cellist Ernst Reijseger, trombonist Wolter Wierbos en slagwerker Alan Purves.

Enschede

Vrijdag en zaterdag in het Muziekcentrum het Orkest van het Oosten met een uitvoering van Verdi's Requiem, het afscheidsconcert van dirigent Gabriele Bellini.

Vrijdag in Concordia Orkest De Volharding met het laatste concert in de serie 'Earopener' met werken van Van Oosten, Vasques Dias, Milhaud, Stravinsky en Hamburg.

Groningen

In de Synagoge zondag om 11.30 uur een koffieconcert door het Graupner Ensemble (chalumeaux, clavecimbel, fagot) met Telemann en Graupner.

Het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Oane Wierdsma met vocale werken van Beethoven m.m.v. het Toonkunstkoor Bekker en solisten, vrijdag in de Oosterpoort; woensdag brengt het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Viktor Liberman werk van Glinka, R. Strauss (Eerste hoornconcert m.m.v. Wendy Leliveld).

Haarlem

Vrijdag en zaterdag in de Doopsgezinde Kerk de Haarlemse Klavecimbeldagen met lezingen, workshops o.l.v. Gustav Leonhardt en Menno van Delft, concerten door o.a. Ton Koopman en Tini Mathot, een tentoonstelling en een concours.

De organisten Albert de Klerk en Louis Toebosch geven op 27 mei een improvisatieconcert in de Grote of St Bavokerk.

Linschoten

In Huis te Linschoten vrijdag het kwartet Il Dolcimelo met Nederlandse achttiende-eeuwse muziek en zaterdag Compagnia Vocale met Napolitaanse cantates.

Rotterdam

Het Doelenensemble o.l.v. Arie van Beek en Rotterdam Percussive met Schats 'Signalement voor 6 slagwerkers en 3 contrabassen', Reichs 'City Life, 'In C' van Terry Riley en nieuw werk van Ron Ford, zondag in de Doelen.

Utrecht

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jansug Kakhidze met Kantsjeli ('Vom Winde beweint', liturgie voor altviool en orkest) en Sjostakovitsj (Symfonie nr 11), zondag om 15 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Zondagavond in Vredenburg het Asko Ensemble met een Varèse-programma.

Les Musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski met Rameau ('Dardanus, Suite d'orchestre', aria's, duet voor sorpaan en bariton) en Modonville, woensdag in Vredenburg.

Meer over