KLASSIEK

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Vassili Sinaiski met Rimsi-Korsakov, Rachmaninov (Tweede pianoconcert door Wibi Soerjadi) en Tsjaikovski, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal)....

Orkesten

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam olv Lev Markiz met Ligeti, Kurtág (Altvioolconcert door Kim Kashkashian), Lutoslawsky en Bartók, dinsdag in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Nationaal Jeugd Orkest olv Viktor Liberman met Beethoven (Vioolconcert door Marco Rizzi) en Brahms' Symfonie nr 2, dinsdag in Hoofddorp, woensdag in Utrecht (Vredenburg), donderdag in Zoetermeer en 23 april in Eindhoven (Muziekcentrum).

Het Residentie Orkest olv Heinrich Schiff met Haydn, Mozart (Hoornconcert door Herman Jeurissen) en Beethovens Symfonie nr 4, op 20 en 21 april in Den Haag (Philipszaal).

Het Orkest van het Oosten olv Andrei Boreyko met Britten, Mozart (Concert voor piano en orkest nr 5 door Ronald Brautigam) en Rachmaninov, woensdag in Muziekcentrum Enschede, donderdag in Zwolle en 21 april in Deventer.

Oude muziek

Tatjana Loginova geeft zaterdag in de Amsterdamse Kleine Zaal een klavecimbel-recital tgv het 15-jarig bestaan van klavecimbelbouw Fred Brettenhausen. Ze speelt Bach, Scarlatti, Rameau en Couperin.

Scaramouche met Biber, Schmelzer, Telemann en Bach, maandag in Eindhoven (Muziekcentrum), woensdag in Rotterdam (Het Schielandshuis), donderdag in Utrecht (Vredenburg).

Lex Eisenhardt op vihuela en barokgitaar met Milan, Bartolotti en Sor, donderdag in Huis Bergh, 's-Heerenberg.

Nieuwe muziek

De Slagwerkgroep Den Haag en het Ives Ensemble met premières van Gerard Brophy en Ivo van Emmerik, dinsdag in Amsterdam (Frascati) en 27 april in Leeuwarden (Theater Romein).

Donderdag bij STEIM (Utrechtsedwarsstraat 134) in Amsterdam een 'Tussen de Oren'-concert door Tom Cora (cello, SensorLab, live-sampling) en Phil Minton (stem).

De pianist Gerard Bouwhuis met Concord Sonate van Ives, Adams en Liszt, donderdag in De Unie, Rotterdam.

Kamermuziek

Het Borodin Strijkkwartet viert het vijftigjarig bestaan met een dubbele cyclus, gewijd aan de componisten die het kwartet het meest na staan. Donderdag speelt het in de Amsterdamse Kleine Zaal nr 1 van Sjostakovitsj, geflankeerd door Beethovens kwartetten opus 59/3 en opus 130. Meer Sjostakovitsj- en Beethovenkwartetten volgen op 22, 27 en 29 april.

De sopraan Barbara Bonney zingt, begeleid door Rudolf Jansen op piano, liederen van Mendelssohn, Wolf, Sibelius en R. Strauss, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Ensemble Amadé met Van Oosten, Pierné, Debussy, Ravel en Caplet, woensdag in Utrecht (Vredenburg).

Leden van het Residentie Orkest met Katsjatoerian, Milhaud en Mozart, woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Mozarts Hoornkwintet en Stravinsky's L'Histoire du Soldat door violist Richard Wolfe, cellist Herre-Jan Stegenga, hoornist Anton Franken, klarinettist Léon Bosch en anderen, maandag om 14.15 uur in Beurs van Berlage, Amsterdam.

Piano

De Franse pianist Jean-Yves Thibaudet geeft vanavond een recital in De Vereeniging in Nijmegen. Programma: Ravel, Debussy en Liszt.

Passies

Mattheus Passion door de COV Haarlem en Noordhollands Philharmonisch Orkest en Zaans Jongenskoor olv Harry Brasser, vanavond in Concertgebouw, Haarlem.

Johannes Passion door Bachkoor Holland en Concertgebouw Kamerorkest olv Charles de Wolff, vanavond in de Petrus Banden Kerk in Oisterwijk; door Westerkerkkoor en Bachorkest olv Jan Pasveer, vanavond in Westerkerk, Amsterdam.

En verder

Zaterdag om 19 uur in het Concertgebouw in Amsterdam de finalisten van het Oskar Back Vioolconcours, die worden begeleid door het Nationaal Jeugd Orkest olv Viktor Liberman. Zondagmorgen om 11 uur soleert de winnaar in de Grote Zaal in Beethovens Vioolconcert in D en Brahms' Vioolconcert in D, begeleid door het Nationaal Jeugd Orkest.

Meer over