KLASSIEK

Het Nederlands Kamerorkest olv Hartmut Haenchen mmv Elena Prokina (sopraan) en Anatoli Kotscherga (bas), met Bach, Goldmann en Sjostakovitsj, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal), en maandag in Den Haag (Philipszaal)....

Orkesten

Het Radio Symfonie Orkest olv Serge Baudo met Berlioz, Tsjaikovsky en Saint-Saëns zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Radio Kamerorkest olv Arnold Östman mmv Krisztina Laki (sopraan) met Fodor en Haydn, zaterdag in Rotterdam (de Doelen) en zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Sakari Oramo mmv Helen Huang (piano) met De Marez Oyens Unison (wereldpremière), Mendelssohn en Mahler, donderdag in de Doelen in Rotterdam.

Het Nationaal Jeugd Orkest olv Roberto Benzi mmv Charlotte Margiono (sopraan) met R. Strauss, zondag in Breda (Chassé Theater), maandag in Eindhoven (Muziekcentrum Frits Philips), dinsdag in Rotterdam (de Doelen) en donderdag in Amsterdam (Concertgebouw).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Sian Edwards mmv Remco de Vries (hobo), Henk de Graaf (klarinet), Martin van de Merwe (hoorn) en Ronald Karten (fagot) met Beethoven, Mozart en Dvorák, woensdag en donderdag in Rotterdam (de Doelen).

I Fiamminghi olv Rudolph Werthen met Gorecki, Bach en Vivaldi, woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Gelders Orkest olv Günter Neuhold met Bruckners Symfonie nr 8, vanavond in Musis Sacrum in Arnhem en zondag in De Vereeniging in Nijmegen.

Kamermuziek

De sopraan Marjanne Kweksilber en Het Nederlands Gitaarduo met Sor, Rodrigo, en De Falla, zondag in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Claudio Bohórquez (cello) en Ana Maria Bohorquez (piano) met Beethoven en Brahms, zondag om 11.00 uur in Rotterdam (de Doelen).

Joeri Basjmet (altviool) en Mikhail Muntian (piano) met Brahms en Schumann, dinsdag in Rotterdam (de Doelen).

Het Amsterdams Harpkwintet met onder anderen Abbie de

Quant met Reger, Debussy en Villa-Lobos, zondag om 14.30 uur in Diligentia in Den Haag. Dinsdagavond in Diligentia het Tsjaikovski Trio Concert met Mozart, Arentsky en Brahms.

Joeri Basjmet (altviool) en Mikhail Koentian (piano) spelen Brahms en Schumann, woensdag in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Oude muziek

Het Orkest van de Achttiende Eeuw olv Edo de Waart mmv Eric Hoeprich (klarinet) met Spohr, Weber en Beethoven, zondag in Utrecht (Vredenburg). Maandag brengt het Orkest van de Achttiende Eeuw mmv Susan Graham (sopraan) en Ronald Brautigam (fortepiano) in Vredenburg een ander programma: Mozart en Mendelssohn.

Piano

Sonia Rubinsky speelt zaterdag in de Beurs van Berlage in Amsterdam (Mendelssohn, Beethoven, Edwards).

Nieuwe muziek

Het Ensemble Modern olv Peter Eötvös brengt premières van Reich en Déserts van Varèse waarvoor Bill Viola een video maakte, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Schönberg Ensemble olv Reinbert de Leeuw mmv Rosemary Hardy (sopraan) en Marja Bon (piano) met Eisler, Spinner en Webern, woensdag in Utrecht (Vredenburg).

Zondag treden maar liefst vier koren aan op het podium van de Grote Zaal in Amsterdam: het Koor Nieuwe Muziek, het Kamerkoor Tegenstemmen, het Lorca Kamerkoor en het Hollands Vocaal Ensemble. Onder leiding van Reinbert de Leeuw voeren zij het monumentale koorwerk Liturgien van Mauricio Kagel uit.

In het kader van het Festival Nieuwe Muziek in Zeeland vanavond in de Kloveniersdoelen in Middelburg Mifune Tsuji (viool) en Kyoko Hashimoto (piano). Zaterdag om 16.00 uur speelt Guus Janssen eigen composities op clavecimbel in de Abij, Provinciehuis in Middelburg. Zaterdag om 21 uur speelt Elisabeth Chojnacka in de Kloveniersdoelen in Middelburg op clavecimbel werken van Xenakis, Szymanski en Krauze.

Stemkunstenaar Greetje Bijma, saxofonist en componist Alan Laurillard en organist/harmoniumspeler Klaas Hoek vormen Up There: een muzikale formatie die composities speelt waarin de ruimte altijd een rol speelt. Vanavond in de Ruïnekerk in Bergen.

Het improvisatie-orkest De Volharding met Untitled, zaterdag om 15.00 uur in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

En verder

De Ebony Band olv Werner Herbers mmv Ingrid Kappelle (sopraan) met Kahn, Koffler en Vogel, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Horowitz in Amsterdam?! In het Pianolamuseum (Westerstraat 106) in Amsterdam klinken zondag om 11.30 uur preludes van Rachmaninov zoals ze in 1926 zijn gespeeld door Vladimir Horowitz. Deze muziek wordt weergegeven via een muziekrol op een Steinway Welte vleugel.

Dinsdag in Utrecht (Vredenburg) een programma met muziek van componisten die beïnvloed zijn door Schönbergs Tweede Weense School. De Ebony Band olv Werner Herbers mmv van Ingrid Kappelle (sopraan) en Daniël Esser (violoncello) speelt werken uit de periode 1927-1952, van onder anderen Erich Itor Kahn, Jozef Koffler en Max Brand.

Meer over