KLASSIEK

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Liebreich met Mozart (Pianoconcert nr 9 door Ronald Brautigam) en Loevendie ('De Nachtegaal', verteller Lieuwe Visser), zaterdag in Haarlem (Concertgebouw), zondag om 12 uur in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater) en 1 november in Gouda (Schouwburg)....

Tournee

Pianist Arcadi Volodos met Scriabin, Rachmaninov, Glinka, Schumann en Liszt, maandag in Arnhem (Musis Sacrum), dinsdag in Groningen (De Oosterpoort) en woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Evelyn Tubb (zang) en Anthoney Rooley (luit) met liederen, gecomponeerd voor de 17de-eeuwse actrice/zangeres Anne Bracegirdle. Dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk) en woensdag in Leiden (De Waag).

Het Combattimento Consort Amsterdam met Händel, Stanley, Avison en Purcell, zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg) en zondagavond in Den Haag (Philipszaal).

De Amsterdamse Bach Solisten m.m.v. The Academy of the Begijnhof met 'solocantates voor bas' door Michael Schopper, zaterdag in Utrecht (Geertekerk) en zondag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Een pianorecital door Emanuel Ax, zaterdag in Enschede (Muziekcentrum) en dinsdag in Rotterdam (De Doelen).

Amsterdam

Janine Jansen (viool) en Folke Nauta (piano) met sonates van Mozart, Brahms, Messiaen en Fauré, vanavond in de Kleine Zaal.

St. Lawrence String Quartet met strijkkwartetten van Haydn, Schäfer en Beethoven, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Hans Vonk met Stravinsky (Vioolconcert door Cho Liang Lin), Adès ('Asyla', première) en Sibelius, zaterdag om 15 uur in de Grote Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Hartmut Haenchen met Schumann (Celloconcert door Frans Helmerson) en Bruckner (Symfonie 'Romantische'), zaterdag, maandag en dinsdag en zondag om 14.15 uur in de Grote Zaal.

Het Schönberg Ensemble m.m.v. Helena Rasker (mezzosopraan) met Kagel ('Aus dem Nachlass voor piano en twee slagwerkers'), Kurtág ('Signs, Games and Messages') en Goebaidoelina ('Galgenlieder voor zang, slagwerk en contrabas'), zaterdag in de Kleine Zaal.

Andrew Manze (barokviool), Jaap ter Linden (barokcello) en Richard Egarr (klavecimbel) met vioolsonates van Bach en Walther, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Pianist Naum Grubert met sonates van Beethoven, zondag om 14.15 uur in de Kleine Zaal.

Een pianorecital door Mitsuko Uchida met Chopin, Haydn en Schubert, zondag in de Grote Zaal.

Het Concertgebouworkest o.l.v. Günter Wand met Brückners Vijfde symfonie, woensdag in de Grote Zaal.

Mezzosopraan Stella Doufexis m.m.v. Graham Johnson (piano) met liederen van Schumann, Debussy en Poulenc, woensdag in de Kleine Zaal.

Arlène Hoornweg, Pauline Kalker en Arthus Sauer (stemkastjes, zang, gitaar, synthesizer en donderharp) met Sauer ('STUcK), woensdag om 12.30 uur in de IJsbreker.

Bergen

In de Ruïnekerk vrijdag masterclass piano door Jan Wijn; vrijdag en zaterdag recital door Liza Kérob (viool) en Olivier Peyrebrune (piano); zaterdag Ksenia Kouzmenko (piano) met Ravel, Rachmaninov en Skrjabin.

Den Bosch

Trio NU en The Amsterdam Force, met premières van Termos, Van Dongen en Freiderich, vanavond in het Muziekcentrum.

Ebony Band en Koor o.l.v. Marc Versteeg met een Eisler-programma, zondag in het Muziekcentrum.

Eindhoven

Het Tromp Muziek Concours in het Muziekcentrum staat in het teken van de gitaar. Vrijdagavond een concert door juryleden Verdery en Kotzia; zaterdag om 19 uur spelen vier finalisten samen met Het Brabants Orkest werk van Brouwer, Castelnuovo-Tedesco of Rodrigo.

Harlingen

Een concert n.a.v. de honderdste geboortedag van Simon Vestdijk door Robert Harris (piano) met muziek die Vestdijk in zijn Anton Wachterromans noemt. Zaterdag in Château DB (William Boothstraat 2).

Nijmegen

Pianist Mikhail Pletnev met Chopin, Grieg en Schumann, woensdag in De Vereeniging.

'Coupe Mondiale', een internationaal accordeoncours t/m zondag in De Lindenberg. Met concerten door o.a. het Charivaritrio, Semyonov en El Tilo. Informatie tel. 024 3273911.

Slagwerkkwartet Kwartslag met Reich, Hood en Bus, Cage, Ishii, zondag in O42.

Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v.Jurjen Hempel en Hans Leenders en m.m.v. Laurenscantorij met Schreker, Wagemans en Ives (Symfonie nr 4), vrijdag in De Doelen.

Aesil Kim (viool) en Corrie Ambachtsheer (piano) met Schubert, Ravel en Prokofjev, zondag om 11 uur in De Doelen.

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman, m.m.v. Sibylla Rubens (sopraan), Bernhard Landauer (altus), Christoph Prégardien (tenor) en Klaus Mertens (bas) met Bach, maandag in De Doelen.

Utrecht

Tijdens het Internationale Studenten Pianoconcours in gebouw K & W (Mariaplaats 27) vanavond een concert door Sandra en Jeroen van Veen en Tamara Rumiantsev met Ten Holt ('Incantatie IV'); vanmiddag om 17.45 uur in Parnassos (Kruisstraat 201) een pianorecital door Ton Hartsuiker (o.a. Nilsson, Zemlinsky en Busoni); vrijdag om 9.30 uur in Parnassos een lezing door André Oorebeek over pianobouw.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Mark Foster (piano) en m.m.v. Michael Collins (klarinet) met Fitkin ('Henry', première), Adams, Kantsjeli en Reich, zaterdag in Vredenburg.

Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Erik Klas m.m.v. Johanna Rusanen (sopraan) en Jorma Hynninen (bariton) met Sibelius ('Kullervo'), zondag om 15 uur in Vredenburg.

Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Andrei Boreyko m.m.v. Igor Roma (piano) en Jeffrey Segal (trompet) met Britten, Sjostakovitsj (Concert voor piano, trompet en orkest), Vasks en Dvorak, zondag in Vredenburg.

Artis Kwartet met Mendelssohn, Mozart en Wolf, maandag in Vredenburg.

Venlo

Het Matty Niël Consort (viool, cello en piano) met Eisler, Herschkowitz, Dallapiccola, Focke en Niël, zondag om 16 uur in Museum Bommel Van Dam.

Meer over