Klassiek

Het Muziek- en opera-seizoen bevat talrijke eerste uitvoeringen en Nederlandse premières. De Zaterdagmatinee in het Amsterdamse Concertgebouw heeft bijna elke week een stuk dat nog niet eerder in Nederland (of daarbuiten) klonk....

Programmeur Zekveld heeft voor de VARA/VPRO/NOS een spectaculair Matinee-seizoen samengesteld, waarin opdrachtstukken ten doop worden gehouden van Guo Wenjing (opera over de zesde Dalai Lama), de Amerikaan John Adams en de Nederlanders Zuidam en Wagemans. Daarnaast zijn er 23 Nederlandse premières te horen, waaronder vijf opera's.

Stockhausen komt naar Carré voor de klankregie van zijn Freitag aus Licht en Edo de Waart dirigeert Richard Strauss' Daphne en The death of Klinghoffer van John Adams. De Duitser Henze, aan bod in vijf Matinees, beleeft Nederlandse premières (in concertvorm) van zijn opera's The Bassarids en Venus und Adonis. Nederlandse premières zijn er ook van Goebajdoelina, Kurtág, Saariaho, Brett Dean, Thomas Adès en Pierre Boulez.

Gergjev leidt het Rotterdams Phil in Mahlers Negende en Bartóks Concert voor Orkest. Gennadi Rozdjestvenski dirigeert Sjostakovitsj' Twaalfde.

Het Amsterdamse Concertgebouw en het Tropeninstituut zijn de podia van een drie continenten omspannend project van meestercellist Yo-Yo Ma. Rond de Chinese Amerikaan speelt zich een Zijderoute Festival af.

De Concertgebouwserie Tijdgenoten (met de ensembles Schönberg-Asko) levert premières op van Raskatov en Van Vlijmen. Nieuw is de serie 'Vocaal in de Grote Zaal' met soms onbekend werk door meestervocalisten als Barbara Bonney, Renee Fleming, Andreas Scholl, en met Dawn Upshaw in een door Peter Sellars geregisseerde Bachcantate. 'Vocaal' is ook de serie 'Opera in concert', die geopend wordt met Mozarts Figaro onder leiding van René Jacobs. Cecilia Bartoli zingt Gluck-aria's - een nieuwe liefde.

Carré richt de arena in voor Alice in Wonderland van Aleksandr Knajfel (in een regie van Pierre Audi).

De Reisopera brengt een Nederlandse première van Britse signatuur: Flight van Jonathan Dove. Opera Zuid haalt een Franse ploeg naar Nederland voor een komedie uit 1923 van Reynaldo Hahn, Ciboulette, en heeft samen met LSO Maastricht een tweede primeur in handen, Brittens Death in Venice.

Het Residentie Orkest brengt eerste uitvoeringen van Robin de Raaff, Jeff Hamburg en Peter-Jan Wagemans, verzorgt Nederlandse premières van Kim Bowman, Olga Neuwirth en Simon Bainbridge, en besteedt nieuwe aandacht aan Diepenbrock en Johannes Verhulst.

Het Concertgebouworkest houdt opdrachtstukken van Van Keulen en Loevendie ten doop, en brengt Nederlandse premières van Corigliano, Schat, Tan Dun en Heinz Holliger. Dun en Holliger dirigeren hun eigen werk.

Meer over