KLASSIEK

Het Gelders Orkest o.l.v. Bernhard Klee met Haydn (Pianoconcert in D door Cristina Ortiz) en Strauss, vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zondag in Nijmegen (de Vereeniging), dinsdag in Doetinchem (Amphion)....

Tournee

Het Artis Kwartet met een Schubert-programma, vanavond en maandag in de Kleine Zaal in Amsterdam, vrijdag in het Muziekcentrum in Eindhoven.

Amsterdam

André Rieu met een 'Weens concert', vanavond in de Grote Zaal.

Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Koor Nieuwe Muziek o.l.v. Peter Eötvös met Ligeti ('Requiem'), Bartók ('Cantata Profana') en een Nederlandse première van Harvey's Slagwerkconcert, zaterdag om 15 uur in de Grote

Zaal.

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Sibelius, hoboconcerten van Dresden en Cimarosa (door Bart Schneemann) en Stravinsky, zaterdag in de Grote Zaal.

Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly, Godfried Hoogeveen (cello) en Ken Hakkii (altviool) met Strauss (Voorspel eerste akte 'Guntram', 'Metamorphosen' en 'Don Quixote'), woensdag in de Grote Zaal.

Het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met Händel ('Concerto Grosso'), Locatelli (Tweede vioolconcert uit 'L'Arte del Violino' door Rainer Kussmaul), Fasch en Biber, woensdag in de Kleine Zaal.

Vanavond in de Yakult Zaal van de Beurs van Berlage de uitreiking van de NOG Jonge Componistenprijs. Het Nederlands Balletorkest o.l.v. Zsolt Nagy speelt de vijf werken van de genomineerden: Caroline Berkenbosch, Cyntie de Jong, Theodor Abazis, Piet-Jan van Rossum en Peter van Onna. Solisten: Emmy Verhey (viool), Gerrie de Vries (mezzosopraan).

Het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Philippe Entremont met wereldpremières van Hans Kox (Celloconcert door Mirel Iancovici) en Joep Straesser ('Chamberconcerto nr 3', Fluitconcert door Eleonore Pameijer), vrijdag en zaterdag in de Yakult Zaal van de Beurs van Berlage.

Daniel Rowland (viool), Wouter Mijnders (cello) en Bernd Brackman (piano) met Haydn, Sjostakovitsj en Brahms, vrijdag in de AGA Zaal van de Beurs van Berlage.

Violiste Emmy Verhey en pianist Carlos Moerdijk met Loevendie, Bartók en Beethoven, zondag om 15 uur in de AGA Zaal van de Beurs van Berlage.

Het Nederlands Blazers Ensemble opent een serie concerten in Paradiso met een Strauss/Schönberg programma: 'Symphonie für Bläser ''Fröhliche Werkstatt''' van Strauss en 'Kammersymphonie nr 1' van Schönberg, donderdag in Paradiso.

Vanavond in het Planetarium, Plantage Kerklaan, in de serie Elektronica premières van Erik Samakh, Terry Riley en Michel Redolfi.

In de serie jubileumconcerten in het jarige Pianolamuseum (100 jaar) zaterdag wederom een museumconcert.

In Cristofori (Prinsengracht 583) zondag pianiste Anna Shibayeva met Schubert, Schumann en Rachmaninoff.

Bloemendaal

Pianoduo Jordans/Van Doeselaar met Bach ('Brandenburger Concert nr 6'), Schubert en Ravel, zondag om 11.45 uur in het Gemeentehuis.

Eindhoven

Het Brabants Orkest o.l.v. Emmanuel Villaume met Schönberg, Messiaen en Stravinsky, vanavond in het Muziekcentrum.

Enschede

De Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Bart Schneemann met Bach (o.a. 'Brandenburger Concert nr 3') en Stravinsky, zaterdag in het Muziekcentrum.

Het Vanbrugh Kwartet met Haydn, Bartók en Schubert, op 1 oktober in het Muziekcentrum.

Groningen

In het kader van Musica Antiqua Nova, zaterdag in de Nieuwe Kerk het Ensemble Josquin des Prez o.l.v. André Cats met werken van Josquins uit zijn Italiaanse periode.

Geluidskunstenares Laetitia Sonami treedt vrijdag op in de Oosterpoort.

Haarlem

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. Thierry Fischer met Webern, Stravinsky en Jeths, zondag om 14.30 uur in het Concertgebouw.

Countertenor Sytse Buwalde en clavecinist Richard Egarr met liederen van Dowland en Purcell en muzikale intermezzo's van Byrd en Blow, zaterdag in de Bakenesserkerk, Vrouwenstraat 10-12.

Rotterdam

The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman met Bach-cantates, maandag in de Doelen. Vocale solisten: Lisa Larsson (sopraan), Elisabeth von Magnus (alt), Paul Agnew (tenor) en Klaus Mertens (bas).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor met Schubert (Symfonie nr 8) en Orff ('Carmina Burana'), woensdag in de Doelen. M.m.v. Philharmonisch Koor Toonkunst en Sylvia Greenberg (sopraan), Siegfried Lorenz (bariton)

en Wolfgang Ablinger Sperrhacke (tenor).

Terneuzen

Het strijkersorkest Camerata Antonio Lucio met werken van Grieg, Reichardt, Vivaldi en Werkman (première 'Alice in Wonderland'), zaterdag in de Grote Kerk.

Utrecht

Het Mendelssohn Kamerorkest o.l.v. Christiaan Bor met Vivaldi, Kreisler en Tsjaikovski, zondag om 11 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Frans Brüggen met Weber, Schumann en Brahms (Dubbelconcert voor viool, cello en orkest door Pieter Wispelwey en Richard Togenetti), zondag om 15 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Het koor van het Nederlandse Bach-Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld met Spaanse en Nederlandse muziek uit de zestiende en twintigste eeuw, vrijdag in de Pieterskerk.

Meer over