KLASSIEK

Het Nederlands Kamerorkest olv Philippe Entremont met Wilms, Mendelssohn (Concert in E voor twee piano's door Entremont en Xu Zhong) en Van Bree, vanavond in Grote Zaal in Amsterdam en zaterdag in Beurs van Berlage, Amsterdam....

Orkesten

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Valeri Gergjev met Rossini, Mendelssohn, Mozart (Vioolconcert nr 5 door Maxim Vengerov) en Brahms, vanavond in Rotterdam (De Doelen).

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Ole Kristian Ruud met Svendsen, Prokofjev (Synofina-Concertante voor cello en orkest door Truls Mrk) en Sibelius, vanavond in Utrecht (Vredenburg) en zaterdag in Rotterdam (De Doelen).

Het Radio Kamerorkest olv Arnold Östman met Pergolesi en Mahler's bewerking van Schubert's Der Tod und das Mädchen mmv Christiane Oelze (sopraan) en Nathalie Stutzmann (alt).

Het Russisch Nationaal Orkest olv Mikhail Pletnev met Tsjaikovski en Rimski-Korsakov, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het English Chamber Orchestra, versterkt met de pianist Ronald Brautigam en violiste Stephanie Gonley, met Elgar, Schubert, Mozart en Holst, maandag in Rotterdam (De Doelen) en dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Claus Peter Flor, het Philharmonisch Koor Toonkunst en de solisten Sylvia Greenberg (sopraan) en Robert Holl (bariton) brengen Wagner's Vorspiel und Liebestod uit Tristan en Isolde, Chausson's Poème de l'amour et de la mer en het Requiem van Fauré, op 4, 5 en 6 oktober in de Rotterdamse Doelen.

Het Symphonie Orkest van Maastricht olv Gabriël Chmura met Stravinsky, Grieg (Pianoconcert in a door Eliane Rodrigues) en Sibelius, vanavond in Venlo, zaterdag in Maastricht en dinsdag in Sittard.

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Reinbert de Leeuw met Liszt, Rihm (Gesungene Zeit mmv Vera Beths), Messiaen en Markevitch, zaterdag in Alkmaar (De Vest) en zondagmiddag in Haarlem (Concertgebouw).

Het Brabants Orkest olv Peter Gülke met Stravinsky, Bartók en Pettersson, donderdag in Muziekcentrum Eindhoven en op 7 oktober in Den Bosch.

Kamermuziek

Het Schönberg Kwartet met Zemlinsky, Schönberg en Berg, vanavond in Amsterdam (Kleine Zaal).

De pianist Derek Han en violist Joseph Silverstein met sonates van Mozart, 30 september en 6 oktober in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Escher Trio speelt Haydn, Smetana en Sjostakovitsj, zondag om 11 uur in Muziekcentrum Eindhoven.

De violist Christian Tetzlaff speelt, begeleid door Leif Ove Andsnes op piano, sonates van Mozart, Ravel en Beethoven en Partita van Lutoslawski.

De bariton Romain Bischoff en Lauretta Bloomer op piano met Glinka, Tsjaikovski, Moesorgski en Balakirev, dinsdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Liederen van Schumann (Liederkreis, Dichterliebe) door de tenor Hans Peter Blochwitz, begeleid door Rudolf Jansen op piano, maandag in Utrecht (Vredenburg); vanavond begeleidt Jansen de mezzo-sopraan Christa Pfeiler in een recital (Schubert, Chausson, Chopin) in de K & O-Kapelzaal in Leiden.

Het pianoduo Leo van Doeselaar & Wyneke Jordans met Chabrier, Debussy, Franck, Ravel en Saint-Saëns, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Orpheus Kwartet en cellist Pieter Wispelwey met Haydn, Schulhoff en Schubert, zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal).

Leden van het Residentie Orkest met strijksextetten van Korngold, Keuris en Brahms, woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het ensemble Wendingen speelt Dvorák, Ives en Copland, vanavond in Hofje van Nieuwkoop (Warmoezierstraat 44) in Den Haag en 4 oktober in de Amstelkerk, Amsterdam.

In Kasteel Groeneveld in Baarn zaterdag Ivo Janssen op piano en Pauline Oostenrijk op hobo met Saint-Saëns, Schumann, Mozart en Poulenc.

In Diligentia in Den Haag zondagmiddag het Ensemble Bunte Blätter (Schumann) en donderdag de cellist Pieter Wispelwey en Paul Komen op fortepiano met Brahms en Mendelssohn.

Nieuwe muziek

In het Apeldoornse Huis voor Schoone Kunsten zaterdag vanaf 15 uur een 'Dag voor de Hedendaagse Muziek' met de Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam, LOOS, het Kocani Orkestar uit Macedonië en muziekvideo's.

In De IJsbreker, Amsterdam zondag om 16.30 uur het Fodor Kwintet met Meijering, Escher, Pijper, Post en Bon.

Oude muziek

Het Gabrieli Consort & Players met The Fairy Queen, een semi-opera van Purcell, zondag in Utrecht (Vredenburg), dinsdag in Den Haag (Philipszaal).

La Stravaganza met vioolwerk van Bach, zondag in Den Haag (Philipszaal).

Clavecinist Leen de Broekert geeft zondag om 19.30 uur een recital in de Waalse Kerk (Couperin, Forqueray, Duphly).

Orgel

De Franse organist Daniel Roth speelt Saint-Saëns, Guilmant, Franck, Dupré, vanavond in de Jacobuskerk, Den Haag.

Ben van Oosten geeft vanavond opnieuw een concert in zijn Guilmant-serie in de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee.

Eigentijdse orgelmuziek door Lien van der Vliet, dinsdagavond in de Bavokerk in Haarlem.

En verder

De drie baritons Marco Bakker, Henk Poort en Ernst Daniël Schmid geven dinsdag een concert met het Amsterdams Promenade Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam.

Donderdag in alle zalen van het Concertgebouw in Amsterdam een 'Nacht van de romantiek' met Nelly Miricioiù, Tzimon Barto, Karin Lechner, Sergio Tiempo en Denise Jannah: 'zang, dans en poëzie en 1001 verrassingen'.

Zondag om 11 en 14.30 uur in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht de film The Gold Rush van Chaplin met live-muziek door 'filmorkest Max Tak'.

Met een concert door Willem Brons presenteert het Sweelinck Conservatorium dinsdagavond in eigen huis (Van Baerlestraat 27) de fortepiano 'Jan van der Sangen nr 1', een kopie van een Zuidduits instrument uit 1785, gemaakt door Jan van der Sangen.

Meer over