KLASSIEK

Het Radio Filharmonisch Orkest olv Alexander Lazarjev met Dvorak, Skrjabin (Pianoconcert in fis door Nikolai Demidenko) en Glazoenov, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zondag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal)....

Orkesten

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en een blaaskwartet olv Sian Edwards met Beethoven, Mozart en Dvorák, vanavond in Rotterdam (de Doelen), zaterdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Residentie Orkest mmv de violiste Sascha Rozjdjestvenski, de vocalisten Claron McFadden en Gaudia Geijsen en het Vrouwen Residentie Bachkoor olv George Pehlivanian (die Svetlanov vervangt) met Strauss (Vioolconcert) en de toneelmuziek van Een Midzomernachtdroom van Mendelssohn, vanavond en zaterdag in Den Haag (Philipszaal), zondag in Utrecht (Vredenburg).

Het Gelders Orkest olv Reinbert de Leeuw met Stravinsky, Messiaen (Le réveil des oiseaux door Marja Bon) en Résonances van Ton de Leeuw, donderdag in Amsterdam (Beurs van Berlage) en op 3 november in Arnhem (Musis Sacrum); vanavond (Arnhem) en zondagmiddag (Nijmegen) is de harpist Manja Smits soliste bij Het Gelders Orkest in een stuk van Glière.

Het Noord Nederlands Orkest olv Hans Drewanz met Berlioz, Schumann (Pianoconcert in a door Blanca Uribe) en Tsjaikovski, woensdag in Leeuwarden, donderdag in Hoogeveen, op 3 november in Assen.

Het Orkest van het Oosten zondag om 11.30 uur in Muziekcentrum Enschede met Mozart, Mendelssohn, Haydn, Wieniawski, Stravinsky en Anderson. Soliste is de 15-jarige Lieke te Winkel op viool.

Oude muziek

Een uitvoering van Mendelssohn's Paulus door het Orchestre des Champs Elysées, Collegium Vocale en La Chapelle Royale olv Philippe Herreweghe, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal).

Het Ensemble Antequera met muziek uit de Spaanse middeleeuwen, vanavond in de Grote Kerk in Enschede, zaterdag in Muiden (Muiderslot) en zondag om 14.30 uur in Alkmaar (Lutherse Kerk).

De Nederlandse Bachvereniging olv Ton Koopman met een

Haydn-programma, vanavond in Amsterdam (Westerkerk) en zondag in Naarden (Grote Kerk).

Kamermuziek

Het Giotto Ensemble met Poulenc, Prokofjev, zondag om 11 uur in Amsterdam (Kleine Zaal).

De violiste Takeshi Kobayashi speelt, begeleid door Hiromi Akimoto, werk van Schubert, Ifukube, Nodaira, Smetana en Falla, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Robert Schumann Ensemble met Mozart, Beethoven en Schubert, donderdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Het Ensemble Bunte Blätter met een Schumann-programma, maandag in Utrecht (Vredenburg).

Het Carmina Kwartet met Haydn, Bloch en Schubert, dinsdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Panocha Kwartet met Haydn, Martinu en Smetana, zondag om 14.15 uur in Den Haag (Philipszaal).

De violist Daniel Rowland en anderen met Beethoven, Brahms en Chausson, vanavond in Amsterdam (Beurs van Berlage); zondagmiddag in de Beurs van Berlage de altviolist Joel Lipton en anderen met werk van Jacob en Mozart, aansluitend de violist Paul Reijn en anderen met Strauss, Prokofjev en Nielsen.

De celliste Quirine Viersen en pianist Ivo Janssen brengen Schumann, Kodály, Beethoven en Schnittke, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal).

Nieuwe muziek

Het Schönberg Ensemble olv Reinbert de Leeuw met Spinner, Webern, Eisler, Schönberg, Adams, vanavond in Muziekcentrum Enschede en zondag in Den Haag (Philipszaal).

Nieuw werk van Cornelis de Bondt, Bart Visman en Marco Beltrami door saxofoonkwartet Tumb, Paul Koek (slagwerk) en Mia Zabelka (altviool), woensdag in De IJsbreker, Amsterdam.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam zaterdag om 15 uur een concert door The 13th Tribe op zelfgemaakte instrumenten.

Het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard met Kagel, Ferrari, Loevendie (première), zondag in Groningen (De Oosterpoort) en dinsdag in Amsterdam (Paradiso).

Zondag om 16 uur in de Utrechtse School in Utrecht een Rumori-concert (Pioniers) met een film over Harry Partch, Menno van Delft op clavichord met Empfindungen van C.P.E. Bach, klankgedichten door Jaap Blonk, Ron Ford met werk van Cage en Poème électronique van Varèse.

Piano

Markus Groh, winnaar van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth 1995, speelt vanavond in Cristofori, Amsterdam. Programma: Beethoven en Brahms.

En verder

Het Groot Omroepkoor olv Martin Wright geeft zaterdag een concert in de Pieterskerk in Utrecht. Programma: Copland, Macmillan en Ives. Organist Jan Jansen speelt Messiaen.

Van 2 tot en met 5 november in Deventer een accordeon-festival met workshops en concerten in De Open Hof, het Centrum voor Muziek en Dans en café De Bouwkunde door Sirius Quintet, Ensemble D'Acht en Tango al Sur.

Meer over