KLASSIEK

Tournee..

Het Orkest van het Oosten in het 'Festival van de Verbeelding' vandaag om 19.30 uur in Zwolle (Nw. Buitensociëteit) en vrijdag om 19.30 uur in Enschede (Muziekcentrum) met Olthuis ('Figurations', première m.m.v. Mime- & Muziektheater Papageno) en Prokofjev ('Romeo en Julia').

'Back to Bach': een poëzie-muziek-beeldende-kunst project. Dirk Luijmes (klavecimbel) brengt klaviermuziek van Bach en reacties daarop van o.a. Ligeti, Kagel, en Bartók. De dichters Esther Jansma en Tonnus Oosterhoff schreven voor dit project nieuw werk dat ze voordragen en er is werk te zien van beeldend kunstenaars Inez Fritschy en Frenk van Heeswijk. Zondag om 15 uur in Nijmegen (Lutherse Kerk) en dinsdagavond in Rozendaal (Oranjerie Kasteel Rosendael).

Het Brabants Orkest o.l.v. Alexander Liebreich met Tsjaikovski, Mozart (Vioolconcert door Isabelle van Keulen), Dvorák, Saint-Saëns en Mendelssohn, vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Tilburg (Concertzaal), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade) en dinsdag in Eindhoven (Muziekcentrum).

Amsterdam

Het Concertgebouworkest o.l.v. Alexander Liebreich met Grieg, Strauss en Brahms, vanavond en vrijdag in de Grote Zaal.

Pianist Daniel Wnukowski met Chopin en violist Alexandru Tomescu met Ravel, Sibelius en Wieniawski, vrijdag in de Kleine Zaal.

Het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Philippe Herreweghe met Dvorák (Celloconcert door Pieter Wispelwey) en Bruckner (Vierde symfonie), zondag in de Grote Zaal.

The European Camerata o.l.v. Vincent de Kort met Rossini ('Il barbiere di Siviglia'), maandag in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ernst van Tiel met Poulenc, Ravel (Pianoconcert door Rian de Waal), Barber en Ellington, dinsdag in de Grote Zaal.

Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Sibelius, Strauss (Hoornconcert door Jacob Slagter) en Tsjaikovski, woensdag in de Grote Zaal.

Zaterdag een wandelconcert dat om 11 uur start bij Museum Amstelkring en vervolgens naar de Oude Kerk en het Koninklijk Paleis voert. Yuzuru Hiranaka (orgel), Masumi Nagasawa (harp) en Marten Root (fluit, traverso) brengen muziek uit de Nederlandse Gouden Eeuw en uit Japan.

Een Bach-concert door Koen van Stade (bariton) en Jos van der Kooy (orgel), woensdag in de Westerkerk.

Organist Gustav Leonhardt met Scheidemann, Froberger, Tunder en Bach, zondag in de Nieuwe Kerk.

Bergen

Concerten in de Ruïnekerk: maandag door Stephan Sylvestre (piano) en Alexandru Tomescu (viool) en door Mirsa Adami (piano); dinsdag Folke Nauta (piano), Wijnand Hulst (cello) en Mirsa Adami (piano); woensdag Eleonora Karpoukhova (piano), Mischa Majersky (viool) en Evelina Vorontsova (piano).

Blaricum

Een openlucht-benefietconcert t.b.v. een ziekenhuis in Zambia door het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend m.m.v. Robert Alexander (sopraan) en Maarten Koningsberger (bariton). Met Bach, Händel en Biber, vrijdag bij restaurant 'Rust Wat' (Schapendrift 79).

Den Haag

Organist Ewald Kooiman en het Residentie Kamerkoor o.l.v. Jos Vermunt met Bach ('De Grote Orgelmis'), dinsdag in de Grote Kerk.

In het Gemeentemuseum zijn t/m 24 september portretten van bekende musici te zien. Van uitvoerende musici als Wanda Landowska, Myra Hess en Henriëtte Bosmans en van componisten als Tsjaikovski, Liszt, Honegger, Sibelius, Rachmaninov, Britten en Mahler.

Haarlem

Thema van Internationaal Orgelfestival Haarlem van 1 t/m 28 juli is 'Bach en de Nieuwe Tijd'. Zaterdag om 16 uur in de Bakenesserkerk Gustav Leonhardt (klavecimbel) met Buxtehude, Böhm en Bach. Zaterdag om 19.15 uur in het Concertgebouw het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend met Bach en Koor Nieuwe Muziek o.l.v. René Niewint met Kagel; vervolgens in de Grote of St. Bavokerk het tweede deel van het concert door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven met Bach-cantates en het Koor Nieuwe Muziek met Ligeti en Kerstens. Dinsdag en woensdag in de Grote of St. Bavokerk een internationaal improvisatieconours.

Organist Ton van Eck met Van Eyken, Schumann en Liszt, zaterdag om 15 uur in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Maastricht

Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard m.m.v. Ellen Schuring (sopraan), Caren van Oijen (mezzo-sopraan), Frans Kockelmans (bariton) en Studium Chorale met Haydn, Kox (Lied des Exils voor hobo en orkest door Han de Vries) en Bach, zaterdag in Theater a/h Vrijthof.

Middelburg

Op zes verschillende locaties (Drukkerij, Stadhuis, Vismarkt, Koorkerk, Doopsgezinde Kerk en Minitheater) treden zondag tussen 13 en 17 uur verschillende koren op. Informatie: 0118-642514.

Nijmegen

Geluidskunstenaars Smyglyssna en Mstavöstrand met elektro-akoestische muziek, zaterdag in Extrapool.

Rheden

Het Charivari trio met Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese volksmuziek, zondag om 11.30 uur in de Kasteeltuin Middachten.

Rosmalen

Vocaal ensemble Hortus Musicus met werken uit de 16de eeuw en organist Paul van der Woude met o.a. Bach, Frescobaldi en Clérambault, zondag om 16 uur in de Lambertuskerk.

Rotterdam

Kamerkoor Toonkunst Rotterdam o.l.v. Daan Admiraal met Duruflé, Kodály, Pärt en Messiaen, zondag om 15.30 uur in de Citykerk het Steiger.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valeri Gergjev, Andrea Bocelli, Renée Fleming en Lionel Richie met het concert 'Music without Frontiers', zaterdag op een drijvend podium in de Maas.

Spijkenisse

John Wilson Meyer (viool), Thomas Pitt (cello) en Anneke Veenhoff (piano) met Forkel en Mozart, zaterdag om 15 uur in de Dorpskerk. Aansluitend een beiaardconcert door Bas de Vroome met Abel en Felton.

Utrecht

Utrechtse Studentencantorij en Trajecti Voces met Martin ('Mis voor dubbel Koor'), vrijdag in de Nicolaïkerk.

Organist Cees Willem van Vliet met Bach en Liszt, zaterdag om 11.15 uur in de Janskerk.

Vocale ensembles Coqu en Ad Parnassum, ensemble Tell Brass en organisten Stephen Taylor en Marijn Slappendijl met Franken ('Missa Nicolaï'). Beiaardier Frans Haagen en slagwerker Fredrike de Winter met Wammes ('Tempo di Mare'), zondag om 11.45 uur in de Nicolaïkerk.

Meer over