Klassiek

Het Zeeland Nazomer Festival, op een aantal plekken in de provincie maar met het zwaartepunt in Middelburg, begint 28 augustus....

Het Brabants Orkest wijdt een project aan Geza Frid, het Noord-Nederlands Orkest brengt een Wolfgang Rihm-festival, het Noordhollands Philharmonisch brengt Nederlandse premières van Boesmans en Rihm en een première van Peter van Onna. Het Gelders Orkest werkt met zijn composer in residence Astrid Kruisselbrink, wier werk ook bij het Schönberg Ensemble klinkt.

De Asko-Schönbergs spelen nieuwe stukken van Waller, Moss, Oostendorp, Zuidam en Hamel. Ook het Nederlands Kamerkoor (Joep Franssens), het Nieuw Ensemble (Billone, Yanovsky), het Nederlands Blazers Ensemble (Corrie van Binsbergen) en het Ives Ensemble (Osterle, Stäbler, Rihm) brengen nieuwe noten. De Bachvereniging heeft de Nederlandse première van 'Sende dein Licht' van de zeventiende-eeuwer Sebastian Knüpfer. En dan komen er tal van premières van De Volharding en het Rosa Ensemble.

Na het World Port Festival van afgelopen zomer alweer een nieuw jazzfestival in Rotterdam: het laatste weekeinde van september begint het driedaagse Jazz International Rotterdam, dat wordt geprogrammeerd door de trompettist Eric Vloeimans. Op het programma onder anderen Available Jelly & Ray Anderson, John Taylor en Joey Baron, Ernst Reijseger & Stian Carstensen, Jasper van 't Hof, Metropole Orkest en Willem Breuker Kollektief met filmmuziek voor Johan van der Keuken.

De vijftiende ZomerJazzfietsTour presenteert 1 september concerten in kerkjes en boerenschuren in het West-Groningse Reitdiepdal, die zijn verbonden door een schilderachtige fietsroute. Muziek door anderen Gary Lucas, Lol Coxhill, Steve Beresford, Han Bennink, Amsterdam String Trio, Franky Douglas, Guy Klucevsek, Paulinho Vieira.

De Vervolgcursus Jazz van pianist Rein de Graaff is aan zijn derde lustrum toe. Ditmaal tourt De Graaff met Philip Harper en Jarmo Hoogendijk (oktober), Teddy Edwards en Saskia Laroo (december), Herb Geller (februari), Pete Christlieb en Carolyn Breuer (april).

De serie Jazz in het Concertgebouw in Amsterdam wordt voortgezet met Toots Thielemans en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (september), Diana Krall (november), een kerstconcert met Claron McFadden en Fay Claassen (december), Hank Jones en Clark Terry (januari) en Dianne Reeves (maart).

Vanaf september een vocale serie in de Kleine Zaal met Francien van Tuinen, Kristina Fuchs, Fay Claassen en Izaline Calister.

Het Zuid-Nederlands Jazz Festival in Eindhoven (11 november) is gewijd aan zigeunerjazz en ander afwijkend snarenwerk. Saxofonist James Carter treedt aan met een Nederlandse versie van zijn project Chasin' the Gypsy, met Stochelo Rosenberg, Bireli Lagrene en Arjen Gorter. Verder The Gypsy Boys, Marcel Cuypers en Cyro Baptista.

Meer over