KLASSIEK

Zondag staat Lucas Vis voor de laatste keer als chef-dirigent voor het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Solist is de violist Irvine Arditti....

Orkesten

Het Nederlands Kamerorkest olv Párkányi met Wolf (Liederen door Caren van Oijen), Bruckner, vanavond en zaterdag in de Beurs van Berlage, Amsterdam.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Valeri Gergjev met Beethoven en Stravinsky (Le sacre du printemps), vanavond in de Doelen in Rotterdam, zaterdag in Vredenburg, Utrecht.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marcello Viotti met Ravel (Pianoconcert in G) en Berlioz, zaterdagavond, zondagmiddag, maandag- en woensdagavond in de Grote Zaal in Amsterdam, op 4 en 7 juni in Vredenburg, Utrecht.

Het Residentie Orkest olv Jos van Immerseel met Arriaga en Beethoven (Tweede symfonie), vanavond in Den Haag (Philipszaal) en zondag om 11 uur in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly met Berg (Vioolconcert door Frank Peter Zimmermann) en Bruckners Negende symfonie, donderdag in de Grote Zaal in Amsterdam.

Het Gelders Orkest olv Robert Benzi, het Nederlands Concertkoor en de vocale solisten Angelina Ruzzafante en Birgit Remmert met Symfonie nr 2 van Mahler, vanavond in Nijmegen (De Vereeniging) en zondag om 14.15 uur in Arnhem (Musis Sacrum).

Kamermuziek

De violist Werner von Schnitzler brengt, begeleid door Anna Gourari op piano, sonates van Mozart, Schumann en Ravel, woensdag in de Kleine Zaal in Amsterdam.

Het Chilingirian Quartet met Fauré en Chausson, woensdag in de serie-Eugène Ysaèe in de Haagse Philipszaal.

Piano

Ronald Brautigam geeft zondag om 14.15 uur een recital in de dr Anton Philipszaal in Den Haag. Programma: Beethoven, Cramer, Heller, Kuhlau.

De Smitswater Foundation organiseert een 'Smitswater gala-concert' op pontons in de gracht tussen Smidswater en Nieuwe Uitleg in Den Haag. Vanaf de brug bij de Maliestraat kan iedereen het concert beluisteren, vanavond om 20.30 uur door de pianist Tzimon Barto. Van Gershwin tot Schumann.

Nieuwe muziek

All lit up van David Dramm door Konink en Andriessen (slagwerk), Robert Poss (gitaar) en David Dramm (gitaar en zang), zondag in Felix Meritis, Amsterdam.

In De IJsbreker, Amsterdam vanmiddag om 16 uur de presentatie van de cd Characters van Quirijn van Regteren Altena (contrabas), die hij met pianist Peter Beijersbergen van Henegouwen maakte.

Oude muziek

Vioolsonates van Dussek, Beethoven, Schubert door Massimo Spadano, met begeleiding door Arthur Schoonderwoerd op fortepiano, zaterdag in Utrecht (Lutherse Kerk) en zondag in Leiden (Waalse Kerk).

Het Ensemble Bouzignac met kerkmuziek van Venetiaanse tijdgenoten van Monteverdi, op 6 juni in Utrecht (Nicolaïkerk), op 7 juni in Amsterdam (Waalse Kerk) en op 8 juni in Den Bosch (Hervormde Kerk).

Duo Matteis (violiste Hélène Schmitt en luitist Mike Fentross) met Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw, zaterdag in Maastricht (Cellebroederskapel) en zondag om 11 uur in Slot Zuylen (Utrecht).

En verder

Het Nederlands Kamerkoor olv John Alldis met Very significant English Choral Music van Gibbons, Howells, Vaughan Williams, Bedford, Britten en Wood. Vanavond in Utrecht (Pieterskerk) en zaterdag in Haarlem (Concertgebouw).

Organist Maurice Pirenne bespeelt zondag om 15 uur het orgel van de Catharinakerk in Utrecht. Programma: Franck, Widor en Duruflé.

Meer over