KLASSIEK

Het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Eri Klas met Eller, Mendelssohn (Vioolconcert door Vadim Repin), Sibelius (Tweede symfonie), 20 december in Amsterdam (Grote Zaal), 21 december in Utrecht (Vredenburg)....

Tournee

Het Nieuwe Ensemble met Prokofjev, Stravinsky, Felzer, Farchadov en nieuw werk van Hasanova, in opdracht van het ensemble, 21 december in Amsterdam (Kleine Zaal), 22 december in Arnhem (Musis Sacrum).

Het Radio Kamerorkest o.l.v. Ton Koopman met een Mozart-programma, op 21 december in Rotterdam (de Doelen), 22 december (11 uur) in Amsterdam (Grote Zaal).

Wien bleibt Wien door het Strauss Orkest Boedapest o.l.v. Lászloó Makláry m.m.v. Marco Bakker e.a., op 26 december in Nijmegen (de Vereeniging), 27 en 28 december in Rotterdam (de Doelen), op 29 december om 15 én 20.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal), 30 december in Middelburg, op 1 januari in Tilburg (Concertzaal).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest o.l.v. David Porcelijn met Beethoven, Franck en Saint-Saëns (Pianoconcert nr 5 door Pascal Rogé), op 19 december in Amstelveen (CC), 20 december in Zoetermeer (Stadstheater), 21 december in Hoofddorp (De Meerse), 22 december in Alkmaar (De Vest) en 26 december in Haarlem (Concertgebouw).

L'Enfance du Christ, het kerstoratorium van Berlioz door Het Brabants Orkest en Brabant Koor o.l.v. Marc Soustrot, op 22 december om 14.15 uur in Muziekcentrum Eindhoven en op 23 december om 19 uur in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Bachs Weihnachts-Oratorium door de Amsterdamse Bach Solisten o.l.v. M. Minkowski, op 20 december in Utrecht (Vredenburg), 21 december in Naarden (Grote Kerk) en 23 december in Amsterdam (Oude Kerk).

Bachs Magnificat en de cantate Christen ätzet diesen Tag door de Nederlandse Bachvereniging op 19 december in Amsterdam (Westerkerk), 20 december in Groningen (De Oosterpoort), 21 december in Leeuwarden (De Harmonie), 22 december in Enschede (Muziekcentrum) en 23 december in Naarden (Grote Kerk).

Amsterdam

Mauricio Kagel 65: 'Schattenklänge', 'L'art brut', 'Serenade' en 'Présentation' door Harry Sparnaay, Reinbert de Leeuw, Lieuwe Visser e.a. op 20, 21 en 22 december in Felix Meritis, waar op 24 december van 20.30 uur tot middernacht het Schönberg Ensemble een Kagel-verjaardagsconcert.

The English Concert en solisten o.l.v. Trevor Pinnock met Händels Messiah, 21 december in de Grote Zaal.

Händels Messiah, ook op 22 december (14.15 uur) in de Grote Zaal, door de Nederlandse Händelvereniging en het Randstedelijk Begeleidingsorkest o.l.v. Thijs Kramer.

Op Tweede Kerstdag, 26 december, in de Grote Zaal om 14.15 uur een kerstrecital door de pianiste Regina Albrink. Programma: Mozart, Chopin, Gottschalk, Gershwin.

Op 26 december om 20.30 uur in de Grote Zaal het jaarlijkse kerstgala door Wibi Soerjadi, met veel Chopin, 'Sonate in b' van Liszt en ouverture 'Il Barbiere' van Rossini.

Het Aurelia Saxofoonkwartet met Bachs Die Kunst der Fuge, 29 december (11 uur) in de Kleine Zaal.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Harmut Haenchen m.m.v. vocale solisten en Toonkunstkoor Amsterdam met Buzzolla, Nini en Verdi ('Libera me' en 'Quattro Pezzi Sacri') op 19 en 20 december in de Beurs van Berlage.

René Eckhardt brengt een Stravinsky-programma, op 20 december in de Beurs.

Op 22 december in de Beurs Fauré door Vegard Nilsen (viool) en Ian Gaukroger (piano) en Kokai en Katsjatoerian door Angela Skala (viool), Peter Lockwood (piano) e.a.

Het Stravinsky Ensemble o.l.v. Walter Althammer met Stravinsky en Denyer, op 28 december in de Beurs.

Op 29 december in de Beurs om 14.15 uur twee concerten: de pianist Mûza Rubackyté (Liszt) in de Yakult Zaal en La Borea (Locatelli, Graf, Bach) in de AGA Zaal.

Het Guarneri Trio met Brahms, Martinu en Mendelssohn, op 22 december om 12 uur in Cristofori aan de Prinsengracht.

Het Koor Nieuwe Muziek o.l.v. Huib Kerstens met premières van Theo Abazis en Simon Burgers, naast werk van De Vries en Kagel, op 21 en 22 december in de Posthoornkerk.

De organisten Gustav Leonhardt en Bernard Winsemius geven zowel op 25 december als op 1 januari een concert in de Nieuwe Kerk, steeds om 14.30 uur.

In de Oude Kerk op Tweede Kerstdag, 26 december, een orgelconcert door Jaap Zwart jr.

Bachs Magnificat mit Einlagen BWV 243 door het Westerkerkkoor, Bachorkest en solisten o.l.v. Jan Pasveer, op 26 december in de Westerkerk.

Eindhoven

Op 19 december in het Muziekcentrum het Schönberg Kwartet met Strijkkwartet nr 15 van Sjotskovitsj waar Jeannette van Steen een choreografie op maakte.

Het Combattimento Consort met Biber, Gassmann, Vivaldi en Pachelbel, 22 december om 12 uur in het Muziekcentrum.

Enschede

Het Orkest van het Oosten o.l.v. Bellini met Rossini, Saint-Saëns (Pianoconcert nr 4 door Wibi Soerjadi), Berlioz en Respighi, op 20 december in het Muziekcentrum; in de Arke Zaal op 20 december de violiste Anna Laukina met Bach, Debussy en Prokofjev.

Op 26 december om 14.30 uur in het Muziekcentrum een kerstconcert door Valerius Ensemble en Jaap van Zweden (Brahms, Schubert).

Op 30 december in het Muziekcentrum het Jeugdorkest Nederland o.l.v. Roland Kieft met Van Oosten, Mozart, Elgar.

Den Haag

In het Circustheater op 22 december om 10.30 uur de pianiste Eliane Rodrigues (Scarlatti, Schubert, Chopin) en op 29 december de violist Marijn Simons, begeleid door de pianist Jet Janssen.

In Theater Zeebelt op 19 en 20 december Nieuwe Klank: 'genre-overschreidende geluidskunst' door Peter Cusack, Alex Schaub, Peter van Bergen, Huub Kerstens, Remko Scha.

Leiden

Bachs Weihnachtsoratorium door het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamer Orkest o.l.v. Charles de Wolff, op 21 december in de Pieterskerk.

Middelburg

In de Kloveniersdoelen op 1 januari om 16 uur een nieuwjaarsconcert door Mifune Tsuji (viool), Kyoko Hashimoto (piano), Marco Blaauw (trompet), Steve Martland Band, flamenco dans en Big Band Braam.

Rotterdam

In de Doelen op 22 december om 14.30 uur de alt Jard van Nes, begeleid door David Selig op piano, met liederen van Wolf, Ansink en Strauss.

De pianist Sergio Tiempo geeft een Chopin-recital, op 26 december, Tweede Kerstdag, om 14.30 uur.

Op 27 en 28 december om 20.15 uur en 29 december om 15 uur in de Doelen de Rotterdamse Strijkersdagen met jeugdstrijkorkesten uit binnen- en buitenland. Op de slotdag uitvoeringen van Joost Kleppe en Willem Andriessen. Toegang gratis.

De pianist Bart van de Roer, laureaat van de Tromp Muziek Biënnale 1996, speelt op 29 december om 11 uur in de Doelen.

In De Unie het muziekfestival Confrontaties met werk van Birkenkötter en Killmayer (19 december), Hollway en Finnisy (20 december); op 21 december in de Paradijskerk de slotavond die is gewijd aan Arvo Pärt.

Utrecht

In Muziekcentrum Vredenburg op 19 december cellist Pieter Wispelwey met Drie suites voor cello van Britten; op 20 december om 12.30 uur Il Galante met Mozart en Beethoven.

Op 22 december om 14.30 uur in Vredenburg, in de kleine zaal, het Escher Ensemble met Caplet, Dukas, Gershwin, Milhaud, Ellington, daarnaast om 15 uur in de grote zaal I Fiamminghi met Händel en om 20.15 uur het Raphael Kwartet met Beethoven.

Het Nieuw Sinfonietta Amsterdam geeft in Muziekcentrum Vredenburg op 26 december een kerstmatinee. Aanvang om 14.30 uur. Op het programma staan Mozart en Tsjai

kovsky.

Op 1 januari een Nieuwjaarsconcert door het Schönberg Ensemble en vocale solisten o.l.v. Reinbert de Leeuw. Op het programma vier werken van Van Keulen.

Meer over