Klas worstelt op tatami met affaire-Ooms

Geheel in zichzelf verzonken staarde Patrick Klas voor zich uit. Nauwelijks kon hij terughalen wat geschied was in de 48 seconden die de Europees titelstrijd voor hem duurde....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

DEN HAAG

Een schuchtere glimlach verscheen pas op zijn - ook overdrachtelijk - donkere gezicht, toen hij de Europese ranglijst kreeg voorgehouden. De NOCNSF-eis voor Atlanta is dat Klas niet naar de tiende positie mag duikelen. Tot gisteren stond hij op de geschoonde Europese lijst eerste maar hij was zich kennelijk niet bewust van zijn enorme voorsprong op nummer negen.

Kortom, Klas stond na zijn vroege uitschakeling zonder noodzaak te piekeren over zijn Olympisch lot. Hij dacht dat het NOCNSF hem misschien te wisselvallig zou vinden en alsnog zou afwijzen. Maar de afspraken tussen NOCNSF en judobond laten daarvoor geen ruimte. Klas gaat met acht andere Nederlandse judoka's naar Atlanta. En Jessica Gal kan zich vandaag nog bij dat gezelschap voegen, als ze rechtstreeks de halve finale haalt.

Bondscoach Wim Visser had consideratie met de twintigjarige Klas. Zijdelings is de Brabander een slachtoffer van de affaire-Ooms. Klas trainde vanaf zijn achtste jaar bij Ooms en was geschokt door hetgeen eind februari naar buiten kwam. Met Monique van der Lee, een van de drie (voormalige) wereldkampioenes die Ooms in staat van beschuldiging stelden, moest hij omzien naar een nieuwe hoofdtrainer en een nieuwe locatie. De trainer werd Jan Joosen, de locatie een instituut voor geestelijk gehandicapten, vlak buiten Tilburg.

Klas zei dat hij inmiddels weer redelijk in evenwicht is. 'Het heeft geen effect meer op mezelf, je moet je eroverheen zetten en ik sta er nu buiten. Ik wist niet wie ik moest geloven maar ik ken de drie vrouwen goed genoeg om te weten dat ze geen dingen verzinnen. In het begin had de zaak invloed op mijn wedstrijden maar de problemen zijn nu grotendeels opgelost.'

Wim Visser had een andere opvatting: 'Klas is mentaal ontregeld. De ene keer slaat alles goed bij hem aan, een andere keer gaat alles fout. Hij is heel introvert.' Volgens Visser had Klas' vroege eliminatie dus wel degelijk met de zaak-Ooms te maken. Vorig jaar in Basel won Klas (-78 kilo) zijn eerste A-toernooi, bij de Open Nederlandse werd hij vervolgens tweede, in Leonding vijfde. Maar gisteren werd hij door de Brit Randall al vroeg in de partij geworpen. Omdat Randall vervolgens van Europees kampioen Reiter verloor, kwam Klas ook niet meer in aanmerking voor de herkansingen. 'Laat ik het er maar op houden dat het een momentopname was', berustte Klas.

Danny Ebbers en Ben Sonnemans kregen wel een herkansing. Ebbers, ook al vrijgesteld (beroeps)militair, versloeg evenals vorig jaar in Birmingham de Belg Van Barneveld maar capituleerde in de derde ronde op beslissing tegen de Hongaarse mastodont Csosz, regerend Europees kampioen in de open klasse. Het was een duel waarin de straffen voor inactiviteit gelijke tred hielden. Csosz had meer herstel-tijd en dat was Ebbers' verklaring voor de nederlaag.

Maar ook hier speelden volgens (persoonlijk) trainer Visser persoonlijke motieven een rol. In één jaar werd de jonge Ebbers (+95) zeventien kilo zwaarder. Onder leiding van Michel van Halderen onderging hij een stringent kracht-trainingsprogramma doch dat moest door het overlijden van zijn vader worden aangepast. Ebbers wilde zijn agressie kwijt in de training, maar Visser moest hem remmen: 'Zijn ontwikkeling werd wreed verstoord. Hij werd een ongegeneerd beest in de training, ik vreesde dat de gewichten door het plafond zouden gaan. Er moest rust worden ingelast.'

Ebbers, 121 kilo, liet zijn toegenomen onverzettelijkheid in de herkansing zien, zoals ook Ben Sonnemans het uitzicht op brons alleen kon behouden via de achterdeur. De pupil van Cor van der Geest verloor met ippon (vol punt) van Portugees Soares maar kwam terug ten koste van de Duitser Lobenstein. 'Te veel willen is verkeerd', luidde Vissers impliciete verwijt.

Voor zover gespitst op fraai judo moesten de zeker niet weinige toeschouwers in de Houtrust-hal zich groeperen rond de tatami waarop Mark Huizinga in de -86-klasse aantrad. De Vlaardingse stilist wervelde over de mat en boekte bij zijn EK-debuut in deze nieuwe categorie drie overwinningen op ippon. Het was hem aan te zien dat hij zich zeer wel voelt bij de idee dat gedwongen 'afvallen' (tot 78 kilo) niet meer aan de orde is. Zeer dynamisch en met een superieur 'gevoel' baande hij zich rechtstreeks een weg naar de halve finales. De nummers drie, vijf en zeven van de laatste WK vormen zaterdag de laatste hindernissen.

Huizinga komt uit in een van de weinige klassen die een bezetting van enige allure kennen. Speciaal voor hem zijn met video-camera's uitgeruste Japanners en Koreanen naar Nederland gekomen. Huizinga is zeker ook na zijn zege op de Koreaanse wereldkampioen Ki Young in München een gevreesde figuur.

De meest gevreesde Nederlandse judoka bevindt zich echter in de vrouwenploeg. Een normaal mens zou hard weglopen bij de nadering van Seriese maar nog steeds zijn er enkelen die haar durven tarten. Ze moeten meestal na enkele minuten aftikken om niet gewurgd te worden. Iets ingetogener drongen gisteren ook wereldkampioene Jenny Gal, Claudia Zwiers en Karin Kienhuis direct door tot de halve finales. Allen zijn al zeker van Atlanta.

DEN HAAG: EK: mannen, tot 78 kg: eerste ronde: Randall (GB) wint van Klas (Ned), ippon. Klas uitgeschakeld.

Tot 86 kg: eerste ronde: Huizinga (Ned) w.v. Villar (Sp), ippon; tweede ronde: Huizinga w.v. Haanpa (Fi), ippon; kwartfinale: Huizinga w.v. Helbing (Dui), ippon.

Tot 95 kg: eerste ronde: Sonnemans (Ned) w.v. Stevens (GB), yuko; tweede ronde: Soares (Por) w.v. Sonnemans, ippon; herkansingen: Sonnemans w.v. Lobenstein (Dui).

Plus 95 kg: eerste ronde: Ebbers (Ned) w.v. Van Barneveld (Bel), waza-ari; tweede ronde: Ebbers w.v. Perez (Sp) waza-ari; kwartfinale: Csosz (Hon) w.v. Ebbers, beslissing; herkansingen: Ebbers w.v. Fridriksson (IJs), ippon.

Vrouwen, tot 61 kg: eerste ronde: Jenny Gal (Ned) bye; tweede ronde: Gal w.v. Cavalleri (Por) yuko; kwartfinale: Gal w.v. Kristea (Mol), ippon.

Tot 66 kg: eerste ronde: Zwiers (Ned) bye; tweede ronde: Zwiers w.v. Rodrigues (Por) yuko; kwartfinale: Zwiers w.v. Alcibar (Sp), ippon.

Tot 72 kg: eerste ronde: Kienhuis (Ned) w.v. Essombe (Fr), yuko; kwartfinale: Kienhuis w.v. Galiant (Rus), beslissing.

Plus 72 kg: eerste ronde: Seriese (Ned) w.v. Barrientos (Sp), ippon; kwartfinale: Seriese w.v. Granicz (Hon), ippon.

Meer over