'Klant bank betaalt crisis'

De banken moeten meebetalen aan de crisis. Dat klinkt goed, maar niet als de rekening naar de klant gaat.

Banken gaan de crisis ook zelf in de portemonnee voelen. Volgens nieuwe internationale regels, 'Basel 3' in vakjargon, moeten ze flinke buffers aanleggen om crisisbestendig te worden. Verder komt er een bankenbelasting, door de Kunduz-coalitie verdubbeld tot 600 miljoen euro per jaar. En dan is er nog het depositogarantiestelsel, een spaarpot die de banken met ingang van volgend jaar zelf moeten vullen zodat spaarders tot 100 duizend euro gecompenseerd kunnen worden als een bank failliet gaat.

Dat nu ook de banken moeten bloeden, doet velen goed, gezien het breed levende gevoel dat zij met hun roekeloze en winstbeluste gedrag de nu al jaren durende financi- ele crisis hebben veroorzaakt. Dat gevoel is begrijpelijk, alleen dreigt de rekening van de maatregelen die de banken krijgen opgelegd - weer - bij de klant zelf terecht te komen.

'Het klinkt wel goed dat de banken worden aangepakt. Maar ik vrees dat de consument het op zijn brood krijgt', zegt directeur Michel Akkers van Finance Review, dat onder meer, met Sparen.nl, de spaartarieven in kaart brengt. 'De banken gaan dit soort extra kosten linksom of rechtsom doorberekenen aan de klanten. Die gaan dat merken aan lagere rentes op spaarrekeningen, en hogere voor leningen.'

Met het depositogarantiestelsel moeten de banken in vijftien jaar minimaal 4 miljard euro bij elkaar sparen, waarmee een faillissement van een middelgrote bank als DSB of een iets grotere bij voorbaat al is gefinancierd. Banken met een hoger risicoprofiel betalen een opslag, ook als het doel van de 4 miljard eenmaal is bereikt. Dan is het nogal interessant te weten in welke risicoklasse je bank valt, maar dat gaat de overheid niet openbaar maken. 'Dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd van transparantie', vindt Akkers. 'Maar aan de andere kant maakt het ook niet uit, want klanten weten toch dat ze hun spaargeld tot een ton terugkrijgen.'

De kosten van het garantiestelsel vallen mee, schreef minister Jan Kees de Jager (Financiën) de Tweede Kamer onlangs. Banken kunnen de kosten ook voor eigen rekening nemen, maar als ze het willen doorberekenen aan de klant zijn ze met een 0,1 procent lagere spaarrente volgens De Jager klaar.

Maar daar blijft het wellicht niet bij, vreest Akkers. Door alle maatregelen houden buitenlandse prijsstunters het mogelijk voor gezien. En de concurrentie in bankenland is in Nederland al niet zo heel groot. Over die prijsstunters gesproken: vraag minder bekende banken altijd onder welk garantiestelsel ze vallen. Meer informatie daarover is te vinden op de site van De Nederlandsche Bank. En wat de Nederlandse banken betreft: blijf ze ook na de opgelegde maatregelen vooral goed vergelijken.

undefined

Meer over