Klachten over rokjeslengte Knesset: 'Sodom en Gomorra'

Tientallen Israëlische parlementsleden en hun assistenten hebben woensdag bij het parlementsgebouw in Jeruzalem gedemonstreerd tegen een regel over roklengte. De afgelopen weken werd verschillende vrouwen die in de Knesset werken de toegang geweigerd omdat hun rok of jurk te kort zou zijn.

Archieffoto: Israëlische soldates voor het Knesset-gebouw. Beeld epa
Archieffoto: Israëlische soldates voor het Knesset-gebouw.Beeld epa

Zoals op verschillende overheidsplekken in Israël geldt in het parlement een kledingcode: sandalen en naveltruitjes zijn onder meer verboden, evenals 'te korte rokken'. Maar wat 'te kort' precies betekent, leidt tot hevige discussies in het land waar mensen zich gewoonlijk heel casual kleden. Een woordvoerder van de demonstranten zegt dat rokjes blijkbaar niet verder dan vijf centimeter boven de knie mogen komen. Minstens vijftien demonstrerende vrouwen mochten daarom woensdag het gebouw niet in.

Een mannelijke parlementariër trok uit medeleven zijn overhemd uit waardoor hij in zijn hemd stond en hij waarschuwde dat, als het zo doorgaat, alle vrouwen in boerka moeten verschijnen. Een ander, Ilan Gilon, zei tegen persbureau AP: 'Dit is geen parlement in Iran.' Volgens de Israëlische krant Ha'aretz is na de demonstratie besloten niemand in een korte rok tegen te houden tot er overeenstemming is over de precieze regels.

Verdorven steden

De manager van het parlement zou volgens de krant klachten hebben gekregen over de onzedelijke kleren van assistentes. Die zouden niet van respect getuigen voor de Knesset. De klagende mannelijke en vrouwelijke parlementsleden omschreven de kledingstijl als 'Sodom en Gomorra'. Die steden werden volgens de bijbel verwoest omdat ze te verdorven waren.

Verschillende stromingen binnen het jodendom houden er verschillende kledingregels op na. Volgens assistente Liron Shalish is de roklengte belachelijk. Ze zegt tegen AP dat ze nu wordt tegengehouden in een rok die ze een aantal maanden geleden nog naar haar sollicitatiegesprek droeg. De regels werden sindsdien extra streng gehandhaafd.

Meer over