Klaassen loodst matig Ajax naar play-offs Champions League

Davy Klaassen mocht zich woensdag de verpersoonlijking noemen van de Griekse held die Ajax is. Twee kansen kreeg Ajax in Saloniki tegen PAOK, twee keer scoorde de aanvoerder op een avond die qua voetbal weinig te bieden had, qua resultaat des te meer.

Ajax viert feest na de 2-1 van Klaassen. Beeld anp
Ajax viert feest na de 2-1 van Klaassen.Beeld anp

Ajax, in somber zwart, was woensdag in Griekenland lang en vaak niet herkenbaar als Ajax, maar op het eind won het elftal van trainer Peter Bosz met 2-1 van PAOK Saloniki, om na de 1-1 van Amsterdam de laatste voorronde van de Champions League te bereiken. 'Het voetbal was slecht, in een veel te laag tempo', zei Bosz, die toegaf dat Ajax het nodige geluk had.

Hoe matig Ajax ook voetbalde, hoe weinig creatief, eigenlijk was de zege wel verdiend. Een droge knal van Klaassen, in de 89ste minuut, was goed voor de 1-2, de beslissende treffer. Vrijwel niets had PAOK na de rust gedaan om de wedstrijd te winnen. Ajax gaat dus, in tegenstelling tot vorig seizoen, naar de play-offs, met kans op het bereiken van de Champions League.

Jeugdploeg

Sommige volgers noemen het een ramp als Ajax die topcompetitie niet haalt. Dat is het niet. Financieel al helemaal niet, zeker nu Milik is verkocht voor 32 miljoen euro, een bedrag dat Ajax in de Champions League niet ophaalt. De club volhardt bovendien met het in het veld sturen van een veredelde jeugdploeg. Frank de Boer gaf vorig jaar na de uitschakeling in de voorronde tegen Rapid Wien toe dat die clubfilosofie misschien te naïef is, maar in het beleid is weinig veranderd.

Ajax haalde wel de 32-jarige Duitser Westermann, maar uitgerekend de oud-international speelde ongelukkig, al was het wat te simpel om het beroerde spel op hem af te wentelen. Westermann was het levende bewijs dat ervaring ook niet alles is. Het leek alsof hij was opgesteld om de juistheid van de filosofie van Ajax te bevestigen. Hij was een gevaar voor zijn eigen verdediging, al volgde na rust herstel, net als bij het hele elftal.

Trainer Bosz opteerde, mede uit onvrede over het vleugelspel vorige week in de thuiswedstrijd, voor 3-5-2, een speelwijze waarmee Ajax niet al te veel ervaring heeft. Het spel leek nergens op, met name in de eerste helft. De onwennigheid straalde van de ploeg. Ajax had alleen vaak de bal.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Voorzetten

Druk zetten, de bal veroveren binnen vijf seconden, is het adagium van Bosz. Dat is een loffelijk streven en de verwachting is dat het in de loop van het seizoen wel gaat lopen. Vooralsnog is het te lastig, ook omdat de buitenste verdedigers, in dit geval Tete en Dijks, zich in aanvallend opzicht moeten profileren. Ze waren veel aan de bal, hun voorzetten deugden niet, al viel de 1-2 na een hoge voorzet van Dijks. Een verdediger, in het nauw gebracht door El Ghazi, kopte de bal weg. Klaassen schoot van de rand van het strafschop hard in.

De bal heroveren heeft ook niet zoveel zin als je die steeds snel kwijt bent, op de vreemdste momenten, waaruit tal van hachelijke situaties ontstonden. En bovendien was het in de vierde minuut al 1-0, nadat Westermann niet oplette bij een hoekschop en spits Athanasiadis bij de tweede paal scoorde. Athanasiadis, oftewel Klaus zoals op zijn shirt staat, kreeg nog twee geweldige kansen om te scoren. Hij was telkens helemaal vrij, ondanks de drie centrale verdedigers bij Ajax. Een keer redde Cillessen na een snelle counter, eenmaal zag Klaus een stift mislukken.

De missers van Klaus hielden Ajax in de wedstrijd. Ajax, met de tieners Dolberg en Cassierra als aanvallers die weinig in het spel voorkwamen, had in offensief opzicht vrijwel niets in te brengen. Toch viel vlak voor rust de 1-1. Leovac hield Viergever vast bij een vrije trap, Klaassen benutte de penalty. Daarmee was de stand over twee duels gelijk.

null Beeld anp
Beeld anp
Viergever (L) in duel met Campos. Beeld anp
Viergever (L) in duel met Campos.Beeld anp

Dat was te zien na rust, toen PAOK heel weinig durfde, in het stadion dat kan kolken als weinig andere arena's. Ajax had meestal de bal, zonder gevaarlijk te zijn, ook niet nadat El Ghazi was ingevallen voor Dolberg. Invaller Mystakidis kopte nog tegen de lat voor PAOK, nadat Westermann een verre uittrap van doelman Glykos half verwerkte.

De wedstrijd leek uit te draaien op een verlenging, totdat Klaassen de beslissing afdwong. Vorig seizoen scoorde hij twee keer in Wenen, maar dat was niet genoeg omdat Ajax het thuisduel verloor. Nu waren zijn twee doelpunten genoeg voor een plek in de play-offs, ongetwijfeld tegen een ploeg uit het topsegment.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over