Klaas Knot (DNB) ziet zijn salaris gehalveerd worden

De onlangs goedgekeurde beperking van de (semi-)publieke topinkomens dreigt een gat te slaan bij de financiële toezichthouders. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) moet op termijn bijna de helft van zijn salaris inleveren om aan de nieuwe wettelijk norm van 228.599 euro te voldoen, voorzitter Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zelfs meer dan de helft.

Wilco Dekker
Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank (DNB), Beeld anp
Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank (DNB),Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de publieke topinkomens. Topbestuurders mogen vanaf 1 januari maximaal de balkenendenorm van 187 duizend euro verdienen. Inclusief extra's en pensioen komt het bedrag uit op ruim 228 duizend euro. Ook DNB en AFM blijken onder de nieuwe wet te vallen. AFM-bestuursvoorzitter Gerritse zit nu op 510 duizend euro, de beloning van DNB-president Klaas Knot komt uit op 443 duizend euro.

Bestuurders mogen hun huidige salaris vier jaar houden en moeten het daarna in drie jaar afbouwen naar de balkenendenorm. Dat kan bij de anderhalf jaar geleden begonnen Knot een probleem worden, vooral als hij in 2018 moet worden herbenoemd. De beloning zou dan terug moeten naar de balkenendenorm.

Minister Dijsselbloem van Financiën zal binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer laten weten hoe hij de nieuwe wet voor de publieke topinkomens gaat toepassen bij DNB en AFM. De toezichthouders willen daarom nog niet reageren op de dreigende salarisverlaging voor Knot.

Maar volgens de Tilburgse hoogleraar banken en financiën Harald Benink is deze ingreep een riskant idee. 'De wens tot matiging is begrijpelijk, maar de salarissen bij DNB en AFM zijn zo hoog omdat ze werken in de financiële sector. Daar moeten ze goede mensen aantrekken. Een klein salarisverschil is dan geen probleem, maar als een goede bankier zijn huis moet verkopen om in de publieke sector te kunnen gaan werken, loopt het fout', zegt Benink. 'Dan wordt het gat tussen het toezicht en de sector te groot. En met de crisis is gebleken hoe belangrijk goed toezicht is.'

De beloning van Knot lijkt nu internationaal gemiddeld. Zijn Belgische collega verdient 520 duizend euro, de deze week benoemde nieuwe baas van de Bank of England komt omgerekend op 773 duizend euro.

Actie
Na Gerritse en Knot overschrijdt Wander Blauw van de Zorggroep Noorderbreedte de nieuwe beloningsnorm het meest, blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant. De baas van de koepel van vijftien zorgcentra in Noord-Friesland verdient 372 duizend euro. Daarna komen de baas van de Luchtverkeersleiding en Wageningen University-voorzitter Aalt Dijkhuizen. Hij houdt vast aan zijn huidige arbeidscontract en wil geen salaris inleveren.

Ook de zorgsector heeft al actie aangekondigd tegen de ingreep van de overheid in de topinkomens. De bazen van het Diakonessenziekenhuis, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het LUMC in Leiden staan in de toptien van grootverdieners in de (semi-)publieke sector.

De vraag is of de beperking van de beloning de kwaliteit van die sector parten gaat spelen omdat de beste mensen voor het bedrijfsleven kiezen. Oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, die als commissaris en adviseur nog veel te maken heeft met de overheid, vreest van wel. Volgens hem is het goed dat de salarissen van publieke topbestuurders lager zijn dan dat van de premier, maar is die beloning van de premier nu te laag.

'Voor een kwalitatief goed systeem vind ik dat de premier ongeveer het dubbele van nu zou moeten verdienen. Dit geeft dan ruimte om anderen minder te laten verdienen', zegt Van der Veer. Premier Rutte verdient nu 144 duizend euro, exclusief 8.000 euro onkostenvergoeding.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Meer over