Klaar om af te rekenen met ?ouderwets bestuur?

amsterdam Het kan verkeren. Afgelopen zomer biechtte Edwin Jacobs, gebogen over een glaasje bier in de foyer van het Van Gogh Museum, op dat hij de ambitie had in de nabije toekomst directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam te worden....

Aan ambitie geen gebrek, blijkt uit de geaccelereerde carrière van Jacobs. Na een onconventionele start als docent in het agrarisch onderwijs, werd hij conservator en, in 2001, directeur van het Museum Jan Cunen in Oss. Daarna ging het snel. Jacobs vertrok na vijf jaar om cultureel makelaar in Tilburg te worden, een jaar later werd hij directeur van De Lakenhal in Leiden en nu, anderhalf jaar later, dus directeur in Utrecht.

Jacobs (48) volgt in het Centraal Museum interim-directeur Gert-Jan van der Vossen op, en indirect Pauline Terreehorst. Die vertrok begin vorig jaar noodgedwongen uit Utrecht na een vertrouwensbreuk met haar personeel.

Jacobs staat bekend als een publieksman. De geboren Hagenaar weet met een educatief en a-historisch programma nieuwe bezoekers te bereiken – waarvoor hij al in Oss door toenmalig staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan werd geprezen.

Dat beleid bracht hem in wel conflict met bestaande museumopvattingen. Samen met zijn collegae Stijn Huijts (toen directeur Het Domein in Sittard) en Meta Knol (conservator Centraal Museum) schreef hij eind 2006 het manifest Naar een mondig museum, waarin het drietal afrekenden met de generatie ‘ouderwetse bestuurders’ van de grote musea. Die werden beticht van ‘masculien egocentrisme en dominant etnocentrisme’.

Bij zijn aanstelling in De Lakenhal liet Jacobs weten: ‘Mijn hersenen knetteren al mijn schedel uit bij de gedachte wat ik straks allemaal kan doen met de andere musea in Leiden’. De verwachting is groot wat Jacobs in Utrecht van plan is – en straks in het Stedelijk.

Rutger Pontzen

Meer over