Klaar met de elite!

We zijn het inmiddels gewend: de elite die 'weg met de elite' roept. Dat het kind van gestudeerde mensen, zelf voorzien van doctorsgraad, deftige naam en het etiket belangrijkste intellectueel van Nederland (zelf opgeplakt, maar vooruit) walgend kan wijzen naar 'de elite die het land heeft verkwanseld', en dat iedereen dan verbaasd om zich heen kijkt, waar wijst hij nou naar, wijst hij naar alle andere intellectuelen behalve hijzelf, of wijst hij naar de spiegel? - dat zijn we gewend.

Sheila Sitalsing
null Beeld anp
Beeld anp

Dat een man die bijna zijn hele volwassen leven op hoog niveau in de politiek werkt, meebeslist, meestemt, meegedoogt en meebepaalt desalniettemin enorm kan tieren op de verschrikkelijke poltitieke elite en dat iedereen dan verbaasd om zich heen kijkt, waar wijst hij nou naar, wijst hij naar de vrinden van de VVD en het CDA met wie hij zo constructief meeregeerde, of wijst hij naar de stumperds van DENK, of wijst hij naar de spiegel? - ook daaraan zijn we zo langzamerhand wel gewend.

Er zijn, zo valt op te maken uit de niet altijd even coherente betogen van de volgelingen van de mannen die krachtig waarschuwen voor de elite, diverse elites. Een korte zoektocht door de relevante internetliteratuur levert de volgende niet-uitputtende lijst op: een verwijfde elite, een linkse elite, een Eurofielen-elite, een policor elite, een pedofielenelite, een grachtengordelelite. Nederland heeft al sinds 2010 VVD-regeringen en een VVD-premier, maar dat hindert niet in deze redenering.

De gemene deler is dat ze eropuit zijn dit land kapot te maken. Expres. Door met vluchtelingen te knuffelen, of met Oekraïners, of met onderbroekdouchers of met Jean-Claude Juncker.

Ingewikkelder - nóg ingewikkelder - wordt het wanneer de mensen die doorgaans worden gerekend tot de verwijfde/linkse/policor/eurofiele elite ook al gaan waarschuwen voor de elite. In Trouw las ik afgelopen weekend een interview met Alain de Botton, filosoof, kind van een schatrijke bankier en gevierd publicist die bordjes met commentaar mocht ophangen in het Rijksmuseum. Hij zegt: 'Mijn carrière is een soort wraak. Een wraak op de elite.'

Raadselachtig, maar niet zo raadselachtig als deze boodschap: 'Klaar met de elite, tijd voor de samenleving'. Afzender: Jesse Klaver, de nieuwe voorman van een linkse splinterpartij, die afgelopen zaterdag een toespraak hield waarover veel drukte is gemaakt, omdat hij de belofte van vernieuwing in zich draagt - of gewoon omdat hij een mooie, frisse verschijning is tussen alle oude, vermoeide gezichten en omdat wij van de pers ons moeten zien te vermaken totdat ze bij de PvdA de zoveelste nieuwe verlosser binnendragen en wij ons daar massaal op kunnen storten.

Klaar met de elite dus. Welke elite, dat zei Klaver er niet bij, maar er is dus nog een elite, eentje die niet links/policor/eurofiel et cetera is, eentje die niets heeft met 'de samenleving', eentje die weg moet, opdat linkse splinterpartijen op het pluche kunnen komen te zitten en aldus lid van de regerende elite te worden. Maar dat zal dan wel geen elite meer heten.

Ik denk dat met elite gewoon bedoeld wordt: iemand met wie je het hartgrondig oneens bent.

Meer over