Klaar is klaar, gewoon stoppen met werken met 65 jaar

In de krant van 16 september stond een brief van de net afgestudeerde Jurgen Homeyr, 24 jaar, die graag langer werkt om de economie betaalbaar te houden....

Hij ‘is nu eenmaal geen 58-jarige blanke Corusmedewerker die er tegenaan hikt nog twee jaar langer door te moeten’. Nou, wij zijn wel Corusmedewerkers van rond die leeftijd, en willen inderdaad stoppen op ons 65ste. Waarom? Wij werken al vanaf ons 16de, 17de of 18de, dat is dus zeker vijf jaar eerder dan dat Homeyr begon. Al die tijd hebben we ook aan de AOW van anderen meebetaald.

Dat Homeyr werk heeft gevonden, daar zijn wij blij mee. Toen wij begonnen, liep de jeugdwerkloosheid net als nu razendsnel op. Maar wij waren solidair en liepen mee in de demonstraties. Dat was voor ons een van de redenen om lid te worden van ‘de bond’.

Wij weten heel goed wat onze jonge collega’s willen als ze wat ouder zijn. Stoppen op 65, klaar is klaar. Of je, als je ouder wordt, minder zwaar werk kunt krijgen – wat Donner wil – is maar de vraag. Doorwerken tot 67 jaar is asociaal.

Klaas Zwart , John de Vries en Jelle van der Linde, Velsen-Noord

Solidariteit
Opvallend dat onder de vlag van ‘solidariteit’ ouderen als de heer Arie Groenevelt (Geachte redactie, 18 september) menen iemand van de jonge generatie de mond te moeten snoeren. En wel op het moment dat zij zeggen, niet zondermeer bereid te zijn oudere werknemers een hobbelloze overgang te bieden naar pensioen en AOW.

Vreemd dat de richting van ‘solidariteit’ wel kritiekloos naar die generatie moet gaan, die meent dat zij ‘Nederland hebben opgebouwd’, maar dat die solidariteit andersom ver te zoeken is.

Kritiek daarop kan rekenen op een agressieve brief zoals die van de heer Groenevelt. Het begrip solidariteit werkte in een tijd dat je niets te verliezen had omdat je, net als vele generatiegenoten niets had, maar veel te winnen. Vandaag lijkt het begrip solidariteit misbruikt te worden door een groep die heel veel heeft, maar niets wil verliezen, zelfs als dat betekent dat de opvolgende generatie daarvoor mag bloeden.

Richard Koopman (46), Oss

Meer over