Kiza's keuze: vijf Nigeriaanse supersongs

Nigeria, de reus van Afrika, zet de toon. Bij film, mode en ook muziek. Ter ere van de succesvol verlopen verkiezingen van maart zet Kiza Magendane vijf songs in het zonnetje.

Door Kiza Magendane
Wizkid Beeld Wizkid
WizkidBeeld Wizkid

Nigeria is het land van Fela Kuti, maar ook van Davido. Anders dan het Nigeria van Fela Kuti in de jaren zeventig en tachtig is dat van Davido sinds vorig jaar de grootste economie van Afrika. Nigeria heeft een grote invloed op de culturele trends in de rest van Afrika. Zo bevindt het Afrikaanse Hollywood, Nollywood, zich in Nigeria. Daarnaast domineert de Nigeriaanse mode het continent.

Luister naar deze vijf popsongs uit Nigeria en hoor het 'rijzende continent' Afrika. Zelf hoor ik schoonheid, vooruitgang maar ook dubbelzinnigheid. Ik hoor computers die de muziek domineren, de invloed van fenomenale producers zoals Selebobo en Don Jazzy met hun overdreven en perfect gecontroleerde beats, maar ook mis ik het ambacht van de instrumentalist. Ik zie een continent voor mij met veel potentie, innovatie, maar tegelijkertijd kwetsbaarheid.

1. Wizkid - Ujuelegba
De stoere twintiger (24 jaar jong) die de #GenerationWizkid vertegenwoordigt behoeft niet al te veel introductie. Ook zo succesvol dat hij net als zijn grote broers van P-Square een contract bij Akons Convict heeft getekend. Ik hou van Wizkid. Luister naar Ujuelegba en ervaar de trots het zelfvertrouwen dat nu onder veel Afrikaanse jongeren heerst. Zing gerust mee 'I'm feeling good tonight, this thing got me thanking God for life. I can't explain'. Wie houdt niet van deze jonge geest!

undefined

2. Timaya - Sanko
Timaya is een monumentje van Nigeriaanse creativiteit en menselijke schoonheid. In 2012 prijsde hij In Bum Bum het vrouwelijke lichaam met zijn theatrale teksten: 'Shake up your bum bum'. Een remix die van dit nummer vorige jaar met de Jamaicaanse Sean Paul leverde hem veel internationale erkenning op. In Sanko brengt Tamaya ons even op reis.

3. P-Square - Collabo
Bekend van grote hits zoals Do me en Alingo en Taste the money zijn de tweelingen Peter en Paul Okoye gentlemen om terecht te vousvoyeren. Deze twee Nigeriaanse fenomenen zijn op dit moment misschien wel de succesvolste artiesten op het Afrikaanse continent. Zo succesvol dat ze sinds 2011 onder de platenmaatschappij Convikt van Akon een contract tekenden. In Collabo zochten zij een samenwerking met een andere hedendaagse Nigeriaanse icoon, Don Jazzy.

4. Adoibi - Mavins
Mavins is het platenmaatschappij van de genoemde Nigeriaanse fenomenale producer Don Jazzy. Aan dit label zijn grote en talentvolle namen verbonden zoals Tiwa Savage, Mr. Sid en de jongere Reekado Banks en Korede Bello. Het is deze Korede Bello die vanaf 2.17 in dit nummer de woorden 'Ada Ada Ada O sweety Ada' uitspreekt en de Nigeriaanse vrouw helemaal de hemel in prijst. Adoibi zie ik dan als de verheerlijking van de Afrikaanse vrouw. Ó, wat is zij mooi

5. P Square - Shekini
Op deze plaats had de naam van Davido, Tiwa Savage, J.Martins of anderen moeten staan.
Maar, het Nigeria van Davido heeft zo ontzettend veel talenten dat het onmogelijk is die allemaal in mijn lijstje te zetten. Ik ga liever even terug naar Shekini, ook van P-Square. Als dit het Afrikaanse volkslied zou zijn (wat een goed idee is), dan zou iedereen op het Afrikaanse continent de woorden uitspreken 'I got di pawa.'

Toegift:
Deze parodie op Shekini uit Marokko is ook een enorme aanrader:

Meer over