Kittel wint, maar de val van Veelers trekt de aandacht

Marcel Kittel steeg voor de tweede keer boven de andere Toursprinters uit, maar het was niet de Duitser die de meeste aandacht trok in de straten van Saint-Malo. De beuk waarmee Mark Cavendish Tom Veelers tegen de grond werkte, stelde de gangmaker van Argos-Shimano voor een keer boven zijn kopman.

SAINT-MALO - De Tukker leek er goed vanaf te zijn gekomen, met slechts een paar schaafwonden en een aan flarden gescheurd tenue. De teamgenoten die hem 300 meter voor de finish op de grond zagen liggen, vreesden aanvankelijk dat hij niet meer zou opstaan. 'Ik hoop dat hij zijn werk kan blijven doen', prees Kittel de belangrijkste wagon van zijn sprinttrein.

De 28-jarige Veelers weet wat zijn ploeg in de Tour van hem verwacht. Het is zijn taak het tempo in de laatste paar honderd meter zodanig op te voeren voor Kittel dat de kopman zo min mogelijk energie verspilt voordat hij op eigen kracht verder gaat.

Dinsdag bevond hij zich plotseling in het middelpunt van een discussie waaruit niemand wijs kon worden. Dat Veelers ten val was gebracht door Cavendish, stond vast. Of dat moedwillig was gebeurd? Wie de beelden tien keer terugspoelde, kon het nog niet met zekerheid zeggen.

Duidelijk was dat de Brit vanaf rechts kwam inrijden op Veelers. Die was op slag kansloos en viel met hoge snelheid. Cavendish vervolgde zijn weg, maar achterhalen deed hij Kittel en André Greipel net niet meer.

Ook de ervaringsdeskundigen werden het niet eens over de schuldvraag. Robbie McEwen, in zijn tijd als sprinter niet van onbesproken gedrag, nam het voor Cavendish op en sprak van een ongeluk. Greg Henderson, de gangmaker van Greipel, zag het anders. Veelers was onnodig van zijn fiets gebeukt, zei hij op Twitter. 'Dat is niet professioneel.'

Kittel probeerde een polemiek uit de weg te gaan na zijn tweede ritzege in deze Tour. 'Erg ongelukkig', stelde hij vast na het zien van de tv-beelden. Maar hij kon zich niet voorstellen dat Cavendish bewust op iemand anders was ingereden, zei hij.

Cavendish besteedde drie Twitter-berichten aan het voorval, maar schuld bekennen deed hij niet. 'Ik ben volgens mij niet van mijn lijn afgekeken. Ik kom langs Veelers en onze ellebogen raakten elkaar toen hij bewoog.'

De 24-voudig ritwinnaar in de Tour haalde zich daarmee de woede op de hals van Veelers en zijn ploeg. 'Als het nou bij een elleboogje blijft... Hij rijdt vol in mijn stuur. Dit is geen rechte lijn van sprinten', foeterde Veelers. Vijftien tv-ploegen waren naar de teambus gekomen om zijn verhaal te horen.

De jury moest maar een oordeel vellen over wat er was gebeurd, vond Veelers. Die brengt bijna elk jaar wel een bezoek aan de regiewagen van de Franse televisie om de beelden van een eindsprint terug te zien. Meestal worden de zaken in de minne geschikt, ook om zo min mogelijk reuring te veroorzaken.

Pas als ingrijpen onvermijdelijk is, treden de commissarissen op. Drie jaar geleden was er geen andere uitweg mogelijk, nadat Mark Renshaw in de sprint een paar kopstoten had uitgedeeld aan Julian Dean. De gangmaker van Mark Cavendish werd meteen uit de koers gezet.

Zijn toenmalige kopman bleef gisteren eenzelfde lot bespaard. Cavendish mocht zelfs zijn derde plaats behouden, omdat het volgens de jury niet onomstotelijk vaststond dat hij de regels had overtreden.

Of dat ook zo was geweest als Kittel de rit niet had gewonnen? En wat als niet Cavendish, maar Veelers de valpartij had veroorzaakt? Die vragen bleven onbeantwoord na een tumultueuze slotfase.

Het had er alle schijn van dat Cavendish door paniek was verblind, aan het eind van een etappe waarin Lieuwe Westra en vier anderen 180 kilometer voor het peloton uit mochten rijden. Dankzij het kopwerk van ploegen als Lotto, Quickstep en Argos werd een eindsprint onvermijdelijke.

Daarin kwam Cavendish al vroeg zonder hulp van zijn ploegmaats te zitten. Vanwege het wegvallen van Matteo Trentin en Gert Steegmans moest de Brit zijn eigen weg zoeken in de laatste paar kilometer. Hij beet zich in het wiel van Veelers vast om zijn beslissende jump te kunnen maken.

Voor zijn stuurmanskunsten werd Cavendish vorig jaar omstandig geprezen, ook omdat hij er sprinters mee versloeg die wel op een volledige ploeg konden terugvallen. Gisteren wekte hij met één riskante manoeuvre de toorn van een half peloton.

Argos-ploegleider Rudi Kemna kondigde meteen aan actie te ondernemen tegen Cavendish als die zou worden vrijgesproken. Na ampel beraad besloot de ploeg het er toch bij te laten zitten. 'We concentreren ons op de volgende etappe', zei de woordvoerder.

undefined

Meer over