Kittel wint etappe, Groenewegen knap vierde

De Duitse sprinter Marcel Kittel heeft de zware sprint in de vierde etappe gewonnen. Net als gisteren, toen Greipel en Cavendish vrijwel tegelijk over de finish kwamen, moest er een finishfoto aan te pas komen. Vandaag scheelde het met Bryan Coquard niet veel meer dan een paar centimeters. Nederlands kampioen Dylan Groenewegen werd knap vierde, net achter Peter Sagan, die het geel behoudt.

Kittel en Coquard rijden tegen elkaar aan Beeld anp
Kittel en Coquard rijden tegen elkaar aanBeeld anp

Mooi beeld: Kittel en Coquard die hun laatste energie uit het lijf voelen stromen en uit pure uitputting tegen elkaar aan rijden bij het passeren van de meet. Geen kwak of jump meer over (zie video van laatste kilometer onder artikel).

Er wordt van Kittel gezegd dat hij de hoogste topsnelheid heeft van het peloton, maar wel als hij goed wordt afgezet. En alleen op het biljartlakenvlakke. Vandaag zat zijn ploeg wel goed, maar vlak was het allesbehalve. Kittel toonde ook tegen 5 procent omhoog zijn klasse.

Daarom moet deze overwinning nog extra hebben gevoeld als een bevrijding voor de Duitse sprinter. Kittel was de grote man in de Tour van 2013 en 2014, met twee keer vier ritzeges achter zijn naam. Maar toen werd het 2015, en werd hij geveld door een mysterieus virus. Over een heel seizoen kwam hij niet verder dan twee ritzeges.

Hij vertrok bij vriendenploeg Giant-Alpecin. De overstap naar Etixx-Quick Step heeft hem goed gedaan. Dit jaar won hij al in Dubai, de Algarve en Romandië. En nu dus zijn negende Touretappe.

Kittel was zichtbaar geëmotioneerd: 'Ik heb van alles geprobeerd om mezelf te verbeteren en op dit niveau terug te keren. Het is zo'n opluchting dat ik dit weer kan. Ik leef voor mijn sport, ik heb nooit anders gedaan, al hebben sommige critici andere dingen beweerd.'

Slechte benen Groenewegen

Lotto-Jumbo-sprinter Dylan Groenewegen liet onmiskenbare progressie zien. Hij werd vierde, net achter Sagan. 'Van plek tien naar plek vier, dat is verbetering', zei de nuchtere Amsterdammer na de finish. 'We doen ook het pas zeven maanden, zo'n sprinttreintje. Dus dan is dit wel goed.'

Groenewegen zat kapot en had slechte benen in de laatste kilometers. 'Maar toen zei Sep (Vanmarcke, teamgenoot, red.) dat iedereen daar last van heeft na zo'n lange etappe. Dus heb ik me daar maar overheen gezet. Dat gevoel in de benen is blijkbaar normaal.'

Dylan Groenewegen Beeld anp
Dylan GroenewegenBeeld anp

Langste rit

Het was de langste rit van deze Tour, van Saumur naar Limoges over een afstand van ruim 237 kilometer. De vlucht van de dag bestond uit de Spanjaard Markel Irizar (Trek-Segafredo), de Belg Oliver Naesen (IAM Cycling) en de Duitser Andreas Schillinger (Bora-Argon18) en de Fransman Alexis Gougeard (AG2R).

En de etappe kende ook weer een klassiek overgangsetappescenario: zo vijf kilometer voor de meet werden de vluchter ingehaald. Dank voor de moeite.

Gevaarlijk werd het nog wel door vluchtheuvels in de slotfase, waardoor veel sprinttreinen ontspoorde. Ook Groenewegen moest uitwijken en zijn eigen weg kiezen. 'Ik kon twee dingen doen: de vluchtheuvel over of remmen. En remmen, dat doe ik niet zo graag.'

Meer over