Kittel weer de snelste in Parijs

Peter Sagan neemt de groene trui voor beste sprinter mee naar huis van de 101ste Tour de France. Maar de snelste man van het peloton dat bleek toch echt Marcel Kittel.

PARIJS - De Duitser van de Nederlandse wielerploeg Giant-Shimano won zondag de 21ste en laatste rit. Daarmee herhaalde hij zijn prestatie van vorig jaar, toen hij op de Champs-Elysées ook zijn vierde etappezege boekte. Kittel liet met een laatste krachtsinspanning de Noor Alexander Kristoff en de Litouwer Ramundas Navardauskas achter zich.

Het was al even geleden dat Kittel zich serieus mengde in een massasprint deze Tour. In de eerste week was het met drie overwinningen in vier dagen (en ook een dag gele trui) op rolletjes gegaan. Daarna stokte de trein. Het kostte hem de zege in Reims, waar hij afgetroefd werd door André Greipel. Zijn ploeg trok toen ruimhartig het boetekleed aan.

Zondag liep alles weer zoals het hoorde, zei Marcel Kittel, die zijn ploegmaats uitvoerig bedankte. 'We weten wat we kunnen, we moeten het samen doen, dan zijn we met Marcel bijna onverslaanbaar', zei Koen de Kort.

Iedereen deed in de slotrit zijn deel van het werk. Het kon niet beter, lachte de Duitser achteraf. Maar helemaal van een leien dakje ging het niet in het centrum van Parijs. 'We begonnen vroeger dan normaal. Maar op 3,5 à 4 kilometer zei ik tegen de jongens: we kunnen dit, we gaan dit gewoon doen', zei De Kort. 'Marcel is ook ongelofelijk.'

In Kristoff vond hij eindelijk een tegenstander van formaat in de sprint. In de tweede week ging alle aandacht plotseling uit naar de Noor, die twee ritten kon winnen. Vooral in de rit naar Nîmes liet Kittel het liggen, met een elfde plek. Peter Sagan werd in die rit derde, zijn negende topvijf-klassering in deze Tour. Hij verbeterde wel zijn eigen puntenrecord in de Tour: 431 tegen 421 in 2012.

'Dit is geweldig en misschien een wake-upcall voor de mensen thuis in Duitsland', zei Kittel, verwijzend naar het gebrek aan media-aandacht in zijn geboorteland. De Duitse renners wonnen deze Tour zeven ritten: vier voor Kittel, twee voor Tony Martin en een voor André Greipel.

Net als dat de strijd om de gele trui competitie ontbeerde, kende ook Kittel in de klassieke sprint lange tijd zijn gelijke niet. Voor de Tour werd uitgekeken naar het duel tussen Kittel en de opgeleefde Mark Cavendish. Maar de Brit nam in de eerste etappe naar Harrogate te veel risico, ging onderuit en verliet de Tour met een pijnlijke schouder. Hij is inmiddels bezig met zijn revalidatie.

Het maakte de weg vrij voor Kittel en Giant-Shimano. Het succes kwam ook wel goed van pas omdat de ploeg nog altijd op zoek is naar de geschikte hoofdsponsor.

Het voortbestaan van de ploeg is verzekerd, zegt manager Iwan Spekenbrink. Vorig seizoen redde Giant de ploeg van de ondergang door het hoofdsponsorschap op zich te nemen, toen de geldschieter zich op het allerlaatste moment terugtrok. De fietsenfabrikant verbond zich voor vier jaar. De rekeningen zullen hoe dan ook worden betaald.

Liever komt er een titelsponsor bij. 'Maar die moet wel in de marketingstrategie van Giant passen', legt Spekenbrink uit. 'We hebben een bepaalde visie. We zijn de jongste ploeg in de World Tour, daar komen bedrijven op af.' Of dat multinational 3M is, zoals De Telegraaf eerder in de week berichtte, wilde Spekenbrink niet bevestigen. 'Het moet in elk geval een match hebben met Giant.'

undefined

PAGINA 6-7:

50 jaar Nederlandse wielerploegen

undefined

Meer over