Kira Wuck, Herman Stevens, Wolfgang Koeppen

En dan hier nog een bundel vol vervreemdende verhalen, een roman over een nazibeul in Rome, een boek van een bankier die bijna heel China bereisde en andere net verschenen titels.

null Beeld -
Beeld -

Noodlanding

Als Ron aanbelt bij zijn eigen huis, zegt zijn vrouw: 'Ik dacht dat je dood was.' Ook zijn zoon staart hem vanuit het portiek vol ongeloof aan. Waarom heeft hij niks van zich laten horen? Omdat ze mij nodig hadden in Nepal, zegt Ron, mensen onder het puin vandaan trekken. 'Misschien vinden jullie het moeilijk om je voor te stellen, maar er zijn plekken op deze wereld waar ze mij nodig hebben.' Kira Wuck maakte eerder indruk met de dichtbundel Finse meisjes, en laat in Noodlanding zien dat haar korte verhalen net zo vervreemdend zijn.

De 100 beste gedichten

De juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs (die afgelopen woensdag naar Ilja Leonard Pfeijffer ging) was dit jaar Kees 't Hart. Hij koos De 100 beste gedichtenvan het afgelopen jaar, en leidde de selectie in met een lelijk woord: 'Het ging me vooral om wat de dichters uitprobeerden.' Gevolgd door verzen van onder meer Liesbeth Lagemaat, Marieke Rijneveld en Charlotte Van den Broeck. 'Mijn moeder huilt wanneer ze wast.// Dat is een uitgelezen moment voor moeders om te huilen/ omdat de ronddraaiende trommel van een wasmachine/ over het algemeen veel lawaai maakt./ Ik kan haar wel horen snikken, maar slechts zo zachtjes/ dat het omgevingsgeluid zou kunnen zijn.'

null Beeld -
Beeld -

De onzichtbare vrouw

Na veertig jaar spreekt Reinier van Dam in Haarlem af met de liefde van zijn tienerjaren, Saskia, die uit San Francisco even over is naar Nederland. Aan het eind van de avond geeft ze hem een kus en stapt in de trein. 'Hij keek de trein na. De rest van de nacht bleef het onweren.' De onzicht-bare vrouwis de nieuwe roman van Herman Stevens.

null Beeld -
Beeld -

De dood in Rome

Over de ontstaansgeschiedenis van zijn roman De dood in Rome (1954) kon Wolfgang Koeppen (1906-1996) niet veel zeggen, behalve 'Ik was in Rome. Daar kreeg ik opeens het idee voor die roman.' Ineens stond de figuur van de oude SS-generaal Gottlieb Judejahn voor hem. 'Daarmee was het boek er al.' Acht dagen na zijn verblijf in Rome begint hij aan de roman, waarin de bij verstek ter dood veroordeelde generaal is herrezen, en na dertien jaar afwezigheid incognito in een grote Mercedes de Italiaanse hoofdstad binnen rijdt. De beul is terug. Vertaald door W. Wielek-Berg.

null Beeld -
Beeld -

Het waterboek

Water is de brenger van leven, er bestaat voor zover bekend geen enkel leven zonder water. 'Water stroomt door ons heen, door onze samenleving en onze planeet. Maar kijk er rationeel naar en het is een volslagen onbekende chemische stof die alle regels van de scheikunde aan zijn laars lapt: waarom drijft ijs op water?' Wetenschapssjournalist Alok Jha (voorheen The Guardian, nu ITV) schreef een boek over alle facetten van water, dat uiteraard Het waterboek heet.

Chine & de barbaren - het verzet tegen de westerse wereldorde

Henk Schulte Nordholt studeerde tien jaar sinologie in Leiden, was China-deskundige op het ministerie van Economische Zaken en woonde twintig jaar in Peking, waar hij bankier was en ondernemer. 'Ik heb door bijna alle provincies en autonome gebieden van deze continentale staat gereisd; in lekkende tenten, smerige 'gasthuizen' en luxe vijfsterrenhotels geslapen', schrijft hij in de inleiding van China & de barbaren - Het verzet tegen de westerse wereldorde. In het boek zoekt Schulte Nordholt onder meer antwoord op de vraag in hoeverre China's rijke geschiedenis de zoektocht naar een nieuwe identiteit beïnvloedt: voegt Peking zich naar de westerse wereldorde of wil het die oude glorie herstellen?

Hemelbestormers - Altheisme in de klassieke oudheid

'Het is niet mijn bedoeling de waarheid (of onwaarheid) van het atheïsme als filosofisch standpunt aan te nemen. Wel ben ik ervan overtuigd - en er nog vaster van overtuigd geraakt tijdens het onderzoek voor dit boek en het schrijven ervan - dat cultureel en religieus pluralisme en vrije discussie essentieel zijn voor het goede leven.' Schrijft docent Oudgrieks aan de universiteit van Oxford Tim Whitmarsh in het minieme voorwoordje bij Hemelbestormers - Atheisme in de klassieke oudheid. Atheïsme is geen moderne uitvinding, geen product van de Verlichting; ongelovigen zijn van overal en alle tijden. Zijn boek biedt 'een soort archeologie van het religieuze scepticisme'.

null Beeld dw
Beeld dw

Haring aan de Seinde - Een liefde in Parijs

Marjoleine Oppenheimer-Spangenberg debuteerde twee jaar geleden met Over zij en ik, over het kampverleden van haar moeder, die in Auschwitz heeft gezeten. Nu is er een nieuw boek, eveneens autobiografisch: Haring aan de Seine - Een liefde in Parijs. 'In de andere taal - mijn nieuwe taal - durfde ik veel meer uit te spreken, was ik sans gêne, en maakte het me niet uit wie ik tegenover mij trof. De andere taal bevrijdde mij van de omgangsperikelen ingegeven door mijn veronderstelde voorkennis over de reacties van andere mensen.'

Meer over