Kipje van Cher

Ben je discjockey bij Radio M, honderdpuntéén op de fm, dan kun je volstaan met de mededeling dat Cherilyn Sarkisian LaPierre vandaag 51 wordt ('van harte proficiat dus') en draai je Bang Bang uit de dagen dat ze een duo vormde met haar eerste echtgenoot Salvatore Bono, roepnaam Sonny, of...

Al vele jaren weet de meest verbouwde vrouw ter wereld de schijnwerpers op zich gericht te houden. Is het niet door in een clip transparant gekleed aan dek te verschijnen van een kanonneerboot vol manschappen met de testosteron tot aan de lippen (en met natuurlijk ook een prominente rol voor de machtige loop van het geschut), dan wel door lofwaardig acteerwerk in het theater en voor de camera: Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean; Silkwood; The Witches of Eastwick. Als tegenspeler van Nicolas Cage kreeg ze voor haar rol in Moonstruck (1987) een Oscar.

'Chronically underdressed', noemen Jane en Michael Stern haar in hun Encyclopedia of Pop Culture. En wanneer je na zoveel jaren van extravagantie (haar spectaculaire garderobe bepaalde in hoge mate het succes van The Sonny and Cher Comedy Hour, begin jaren zeventig wekelijks op tv), in het openbaar nauwelijks iets wenst aan te hebben (het begon met de beroemde doorkijkjurk tijdens de Oscar-uitreiking van 1974), dan spelen bouw en lichaamsgewicht een belangrijke rol. Sleutelen alleen helpt niet. 'De hoeveelheid vet die je eet bepaalt hoe dik je wordt', luidt regel 1 in Forever Fit - The Lifetime Plan for Health, Fitness, and Beauty, dat ze schreef samen met een arts, Robert Haas.

Hun boek bevat hoofdzakelijk informatie over voedingsstoffen en hun effecten (extra aandacht voor huid en haar), maar er staan ook recepten in.

Wat bevat per portie 207 calorieën, 24,6 gram eiwit, 302 milligram natrium, 21,4 gram koolhydraten, 2,2 gram vet en 79 milligram cholestorol? Sinaasappelkip van Cher, een voorgerecht.

Verhit de oven voor op 175 graden. Leg vier stukken kippenborst zonder vel in een licht ontvette ovenschaal. Roer door elkaar: 1 beker geconcentreerde sinaasappelsap (diepgevroren te koop), paar druppels zonnebloemolie, vierkante centimeter sinaasappelschil (fijngesneden), half kopje water, eetlepel gemberpoeder, snuifje gemalen piment. Giet het mengsel over de kip en laat de stukken in een minuut of vijftig gaar worden. Af en toe het vocht over de kip scheppen.

En Sonny, thans in de zestig en besnord? Hij heeft een restaurant, Bono, in Palm Springs - hij was er een blauwe maandag burgemeester - waar aan de vleugel bij weinig licht de doorgaans wat oudere cliëntèle beschaafd wordt geëntertaind. De menukaart is een imitatie-albumhoes: Sonny's Greatest Hits. Je kunt er capelli d'Bono eten (variant op capelli d'angelo, ragfijne pastanestjes), gebakken mozzarella, risotto met basilicum, of ossobuco. Aardig wel, maar niet echt de omweg door de woestijn waard. Bovendien zet het allemaal nogal aan.

Adriaan de Boer

Meer over