Kip in de zak

Magazinelezers proevenen keuren. Deze week Maggi Braadstomen..

Tekst Evelien van Veen

Ooit gehoord van een wokblokje? Nee? Dat kan kloppen, want het is een nouveauté van Maggi, een soort bouillonblokje met ‘een zachte kern van vers gesneden kruiden’ om een wokmaaltijd van vlees of vis en groenten mee op te leuken. Daar zijn ze bedreven in, bij Maggi: kruidenmixen in dozen stoppen en daar steeds een nieuwe draai aan geven. Zo zijn er ook Ovenschotels in een doos: Witlof-Spekjes met gehakt bijvoorbeeld. Zelf toevoegen: witlof, spekjes, gehakt en aardappels. Toch een complete maaltijd op zich, zou je zeggen, met peper en zout erbij en hooguit een uitje heb je dan toch verder niks meer nodig. Mis dus. Bij Maggi bedenken ze er wel een zakje, pakje of blokje bij. En u mag beoordelen of dat geslaagde innovaties zijn of gebakken lucht.

Maggi Braadstomen stond er voor deze aflevering van Proef op het menu, een kruidenmix in drie varianten – paprika, knoflook, Provençaals – plus braadzak om kip in de oven te bereiden. Het principe is simpel: kip – poten, raadt Maggi aan op de verpakking – samen met de mix in de braadzak doen en een uur in de oven schuiven. Een braadmethode waaraan geen vet te pas komt, hetgeen goed uitkomt nu we met de feestdagen gemiddeld 3 kilo schijnen te zijn aangekomen.

‘Ik had nog nooit eerder gebraadstoomd (braadgestoomd?), maar het klaarmaken is in ieder geval extreem makkelijk’, schrijft vast proefpanellid Heleen Stellingwerf. Maar hoe smaakt het? Lekker, constateert ze. De kippenpootjes zijn mals en zacht, het vlees valt van het bot en het is lekker gekruid, al mag het wel iets minder zout. ‘Eigenlijk best lekker’, vindt ook Margot van Herwaarden tot haar eigen verrassing. Mals, makkelijk, mager en je houdt er nog een smakelijke jus aan over ook: ‘Ik kan niet anders dan hier positief over zijn.’

‘Niks negatiefs’, schrijft ook Gerlien van der Haven, al vindt ze een uur bereidingstijd wel erg lang. 'Bij de poelier kun je ook kip met kruiden in een zak kopen, die hoeft veel minder lang in de oven.’ Esther Wijnands hield er een kapotte oven aan over: ‘Ik heb de kip, zonder ovenschaal, op het glazen draaiplateau in de combimagnetron gelegd, de kip lag immers lekker in de zak. Het is zo heet geworden dat het draaiplateau is gebroken.’ En toch is zelfs zij positief: de volgende keer gebruikt ze gewoon wel weer een schaal, want, schrijft ze, het resultaat is ‘echt lekker!’

Dat vindt Hubert van Lieshout niet. Een ondefinieerbare en flauwe kruidenmix, vindt hij, die hooguit een beetje naar foeyonghai smaakt. ‘We gaan wel makkelijk doen met de braadzakken die je per tien kunt kopen in de supermarkt. Grof zout erbij en peper, citroen of sambal, ketjap en sesam, tijm en oregano, spekjes met knoflook, chili's of verse rozemarijn. Mmmm.’

Meer over